Orde van Alfons XII

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ster van de Grootkruisen in de orde

De Civiele Orde van Alfons XII (Spaans: "Orden civil de Alfonso XII") werd op 23 mei 1902 door de Spaanse koning Alfons XIII ingesteld als een orde van verdienste voor kunstenaars, schrijvers en leraren die op buitengewone wijze aan de ontwikkeling van de cultuur in Spanje bijdroegen. De orde had drie graden en werd vervangen door de Orde van Alfons X de Wijze. De orde was gesticht ter herinnering aan zijn vader, Koning Alfons XII van Spanje.

In 1928 werd de orde nog toegekend door het Ministerio de Instruccion publica y Bellas Artes[1] maar zij overleefde de republiek en de burgeroorlog niet.

De orde was al jaren in onbruik geraakt maar zij werd pas door het Koninklijk Decreet van 2 september 1988 daadwerkelijk afgeschaft[2].

De graden van de orde[bewerken | brontekst bewerken]

De versierselen[bewerken | brontekst bewerken]

Het ingewikkeld vormgegeven kleinood van de orde was een violet geëmailleerd kruis met vier brede en 12 smallere armen waarop een rood gevoerde gouden beugelkroon en een krans van groene lauweren en gouden palmtakken was aangebracht met op de knoop het Spaanse koninklijke wapen. Centraal stond een adelaar in de natuurlijke kleur met uitgespreide vleugels boven zilveren wolken met daaromheen aan de onderzijde in grote gouden Latijnse letters het motto "ALTIORA PETO" wat "ik streef hoger" betekent en daarboven het koninklijke monogram van de stichter "A XII".

Op de ster van de Commandeurs was het kruis niet geëmailleerd maar van goud.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Pérez Guerra José Manuel : "Ordenes y Condecoraciones de Espana, 1800-1975, Zaragoza 2000.
  • Alfonso Ceballos-Escalera y. Gila: "La Orden Civil de Alfonso XII (1902-1931): Educacion y Cultura En Espana Durante El Primer Tercio del Siglo XX (Coleccion Condecoraciones Espanolas)
  • Juan Pérez de Guzmán y Gallo, (1841-1928): "Ingreso en la Orden Civil de Alfonso XII", Boletín de la Real Academia de la Historia, tomo 76 (mayo 1920), pp.392-394.

Edición digital: Alicante : Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, 2009

  • Francisco Martín Arrúe: "La Cruz de la Orden civil de Alfonso XII" Boletín de la Real Academia de la Historia, tomo 66 (junio 1915), pp. 533-536.
  • Alfonso Marqués de la Floresta: "La Orden Civil de Alfonso XII (1902-1931)" in de serie: Colección Condecoraciones españolas, Madrid 2003. Voorwoord door Pilar Cunillera Fernández en Luis de Cevallos-Escalera y Gila.