Orde van Verdienste voor het Moederland in de Strijdkrachten van de Sovjet-Unie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Orde van Verdienste voor het Moederland in de Strijdkrachten van de Sovjet-Unie (Russisch: "Орден "За службу Родине в Вооружённых Силах СССР"; Orden "Za sloezjboe Rodine v Vooroezjonnich Silach SSSR") was bestemd voor leger, marine, luchtmacht, grenstroepen en gewapende eenheden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor "voorbeeldige dienst in oorlog- en vredestijd". De Orde werd op 28 oktober 1974 ingesteld door de Opperste Sovjet van de Sovjet-Unie en in 1976 voor het eerst uitgereikt, op 19 december 1991 werd voor het laatst een ster van deze orde uitgereikt. De Orde is met de Sovjet-Unie verdwenen.

De Eerste Klasse werd slechts 13 maal verleend wat deze ster tot de zeldzaamste onderscheiding van de Sovjet-Unie maakt, de Tweede Klasse 589 maal en de Derde Klasse 69,567 maal. De Orde was gelijk in rang aan de Orde van de Glorie maar minder in aanzien dan de Orde van de Rode Ster. Iedere drager van de orde Orde van Verdienste voor het Moederland in de Strijdkrachten van de Sovjet-Unie kreeg eerst de ster van de Derde Klasse en kon dan worden bevorderd. Dragers hadden recht op een hoger pensioen en mochten kosteloos gebruikmaken van het Openbaar Vervoer in de steden.

Het voorstel om voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog weer een militaire orde in te stellen kwam van de Minister van Defensie van de USSR, Maarschalk van de Sovjet-Unie Grechko. Het ontwerp is van de hand van Kolonel der Reserve LD Pilipenko, ingenieur aan de Militaire Dzerzhinsky Academie. De Munt in Leningrad heeft de sterren vervaardigd.

Versierselen[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste Klasse Tweede Klasse Derde Klasse
Order For Service to the Homeland 1.jpg Order For Service to the Homeland 2.jpg Order For Service to the Homeland 3.jpg
Baton
Order service to the homeland1 rib.png Order service to the homeland2 rib.png Order service to the homeland3 rib.png

De sterren zijn van verguld zilver, blauw geëmailleerd zilver, zilver en geoxideerd zilver. Men draagt ze op de rechterborst. De sterren worden niet aan een lint gedragen maar Russische militairen droegen een baton op de linkerborst om het bezit van de ster te laten zien. De ster zelf wordt met een pin en een moer bevestigd.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Great Soviet Encyclopedia, entry on "USSR Orders"
  • Decision of the Praesidium of Supreme Soviet of the USSR, dated 28 October 1974, compiled in Collection of legistlative acts related to State Awards of the USSR", M. Izvestia, 1984.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]