Organizer (beroep)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een (professional) organizer is iemand die mensen begeleidt bij het op orde brengen van bijvoorbeeld de woning, de administratie of het kantoor.

Dit beroep werd begin jaren 90 door Anne-Lies van Overbeek vanuit de Verenigde Staten in Nederland geïntroduceerd. Als eerste in de wereld creëerde zij een opleiding voor deze beroepsgroep, die is ondergebracht bij The Get Organized Company. In Nederland zijn inmiddels enkele honderden professional organizers actief. Ruim honderd van hen hebben zich verenigd in de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) en in informele, regionale netwerken.

Een professional organizer is in te huren in situaties waarin men last heeft van een heersende chaos of gebrek aan structuur, of bij gebrek aan tijd. Organizers werken zowel bij particulieren als bij bedrijven. Zo geven zij begeleiding bij het ordenen van de woon- of werkomgeving, de administratie en het huishouden, maar ook begeleiden zij verhuizingen of ondersteunen zij personen met een lichamelijke beperking of bijvoorbeeld chronische vermoeidheid, ADHD of dementie.

Externe link[bewerken]