Naar inhoud springen

Beryl (orkaan)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Orkaan Beryl)
Orkaan Beryl
Orkaan Beryl op 2 juli 2024
Ontstaan 28 juni 2024
Opgelost 11 juli 2024
Intensiteit 150 km/h (93 mph) (1-min)
Maximum
windsnelheid
Windstoten:
270 km/h (165 mph)
Laagste luchtdruk 934 hPa (27.58 inHg)
Slachtoffers 50 + 6 vermist
Schade > US$ 6,2 miljard
Getroffen gebieden Barbados, Windward Islands, Trinidad en Tobago, Venezuela, Hispaniola, Jamaica, Kaaimaneilanden, Yucatán.
Portaal  Portaalicoon   Tropische cyclonen
Het traject van Beryl van 28 juni tot 7 juli

Orkaan Beryl was een zeer krachtige Atlantische orkaan die door de westelijke Caribische Zee trok en daarna het schiereiland Yucatán trof. Beryl was de tweede benoemde storm, de eerste orkaan en de eerste grote orkaan van het Atlantische orkaanseizoen 2024 . Hij was ook de vroegst gevormde Atlantische orkaan van categorie 5 ooit. Na de vorming op 28 juni 2024 in Hurricane Alley begon de situatie zich snel te intensiveren terwijl hij westwaarts trok over de centrale tropische Atlantische Oceaan. Vroeg in de ochtend van 1 juli ging Beryl tussendoor Barbados en Venezuela waar hij minimale schade heeft veroorzaakt. Later op de dag kwam Beryl aan land op het eiland Carriacou in Grenada als een hoog niveau categorie 4 orkaan, die veel schade op het eiland veroorzaakte. De orkaan nam verder toe toen hij de Caribische Zee binnendrong en bereikte de volgende ochtend een hoogtepunt als een categorie 5 orkaan vroeg in de ochtend waarna hij langzaam afzwakte. Daarna raakte Beryl op 3 en 4 juli land in Jamaica, ging later op 4 juli langs de Kaaimaneilanden en bereikte Texas op 8 juli.

Beryl veroorzaakte catastrofale schade op de noordelijke eilanden van Grenada (Carriacou) waar het oog van de storm overheen trok en Petite Martinique, waar veel bouwwerken werden beschadigd of vernield. Ook omliggende eilanden als Trinidad en Tobago leden schade. In Venezuela kwamen tien mensen om het leven en zijn er meerdere vermist. Er werden (op 15 juli 2024) in totaal 50 doden bevestigd, en de voorlopige schattingen van de schade zijn boven de US$ 6,2 miljard.

Beryl is de meest oostelijke orkaan die zich in de maand juni in de Atlantische Oceaan heeft gevormd, 49,3°W, oostelijker dan de orkaan Trinidad uit 1933, 58,9°W. Ook werd Beryl de meest vroege in het jaar categorie 4 orkaan, het overtreft het vorige record van orkaan Dennis op 8 juli 2005. Ook is het de sterkste orkaan gemeten in windsnelheid in juni en juli, Sterker dan orkaan Audrey in 1957. Het werd later de vroegste in het jaar categorie 5 orkaan ooit geregistreerd wat het record van Orkaan Emily op 16 juli 2005 heeft verbroken. Beryl werd ook het eerste geregistreerde systeem dat in de maand juni een snelle intensivering onderging in de orkaanontwikkelingsregio van de Atlantische Oceaan.

Impact per land

[bewerken | brontekst bewerken]
Impact per land
Land Sterfgevallen Schade Ref
Barbados 0 Onbekend
Cuba 0 Onbekend
Dominicaanse republiek 0 Onbekend
Grenada 3 Onbekend
Haiti 0 Onbekend
Jamaica 3 Onbekend
Kaaiman eilanden 0 Onbekend
Martinique 0 Onbekend
Mexico 0 > $ 1 miljard
Saint lucia 0 Onbekend
Saint Vincent en de Grenadines 3 Onbekend
Trinidad en tobago 0 Onbekend
Venezuela 3 Onbekend
Totaal 12 > $ 5 miljard