Naar inhoud springen

Portaal:Tropische cyclonen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
bewerk 

Portaal Tropische cyclonen

Orkaan Elena, Golf van Mexico. 1 september 1985. Foto: NASA

Een tropische cycloon, ook wel orkaan, cycloon, tyfoon of taifoen, is een tropische storm, waarvan de windsnelheden de orkaandrempel, windkracht 12, overschrijden. Dat houdt in dat er windsnelheden voorkomen van meer van 63 knopen.

Tropische cyclonen kunnen ontstaan in de tropen en subtropen (tot ongeveer de 35ste breedtegraad), maar niet te dicht aan de evenaar, doordat daar het corioliseffect te zwak is. Dit wordt ook wel de intertropische convergentiezone genoemd. Een tropische cycloon is per definitie een tropische depressie, die al naargelang haar kracht een tropische storm kan worden of een tropische cycloon, die naar gelang zijn locatie, orkaan, taifoen of cycloon wordt genoemd. Een storm zonder tropische kenmerken, die de orkaandrempel overschrijdt heet een (extra-tropische) storm met orkaankracht. Alle tropische depressies, dus ook tropische cyclonen, voldoen aan drie kenmerken: I Voldoende atmosferische convectie, II een gesloten circulatie, dat wil zeggen volledig rond en niet onderbroken door een front en III een warme kern: de warmste lucht bevindt zich in het oog van de depressie.

bewerk 

Uitgelicht (afbeelding en artikel)

Routes van alle tropische cyclonen van 1985 - 2005
Routes van alle tropische cyclonen van 1985 - 2005


De orkaan Katrina was de elfde storm, de vijfde orkaan en de op twee na grootste orkaan van het Atlantische orkaanseizoen in 2005. De orkaan veroorzaakte 1.836 doden en voor ruim 81 miljard dollar schade. (Lees verder)


bewerk 

Actieve tropische cyclonen

bewerk 

WikiProjecten

Helaas kent de Nederlandstalige Wikipedia (nog) geen project voor tropische cyclonen.

bewerk 

Categorieën

bewerk 

Werk aan de winkel


Hieronder nog enkele uit te voeren werkzaamheden:


Portalen

Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws

Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie

Portaal van de week: Albanië