Portaal:Tropische cyclonen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
bewerk 

Portaal Tropische cyclonen

Orkaan Elena, Golf van Mexico. 1 september 1985. Foto: NASA

Een tropische cycloon, ook wel orkaan, cycloon, tyfoon of taifoen, is een tropische storm, waarvan de windsnelheden de orkaandrempel, windkracht 12, overschrijden. Dat houdt in dat er windsnelheden voorkomen van meer van 63 knopen.

Tropische cyclonen kunnen ontstaan in de tropen en subtropen (tot ongeveer de 35ste breedtegraad), maar niet te dicht aan de evenaar, doordat daar het corioliseffect te zwak is. Dit wordt ook wel de intertropische convergentiezone genoemd. Een tropische cycloon is per definitie een tropische depressie, die al naargelang haar kracht een tropische storm kan worden of een tropische cycloon, die naar gelang zijn locatie, orkaan, taifoen of cycloon wordt genoemd. Een storm zonder tropische kenmerken, die de orkaandrempel overschrijdt heet een (extra-tropische) storm met orkaankracht. Alle tropische depressies, dus ook tropische cyclonen, voldoen aan drie kenmerken: I Voldoende atmosferische convectie, II een gesloten circulatie, dat wil zeggen volledig rond en niet onderbroken door een front en III een warme kern: de warmste lucht bevindt zich in het oog van de depressie.

bewerk 

Uitgelicht (afbeelding en artikel)

Cycloon Gafilo
Cycloon Gafilo


Het Atlantisch orkaanseizoen 1911 was relatief inactief, met slechts zes tropische stormen in de Noord Atlantische Oceaan van augustus tot en met oktober. Drie van deze stormen groeiden uit tot een orkaan, waarvan twee de categorie 2 status bereikten volgens de hedendaagse schaal van Saffir-Simpson. Verder waren er drie tropische depressies, inclusief één waarmee het seizoen startte in februari en één die het einde van het seizoen vormde en die verdween in december. De stormdata zijn voornamelijk gebaseerd op HURDAT, de orkaandatabase voor het Atlantisch gebied, waarvan de gegevens uit de periode 1911 - 1914 grondig zijn gereviseerd in 2005.

De meeste stormen hadden direct invloed op het land. Een in westelijke richting bewegende orkaan doodde eind augustus zeventien mensen en veroorzaakte zware schade in Charleston, South Carolina en omgeving. Een paar weken eerder leed de omgeving van Pensacola, Florida onder een storm in de Golf van Mexico die windsnelheden van 130 km/h produceerde boven land. De vierde storm van het seizoen sloeg toe op de kust van Nicaragua, waarbij tien personen de dood vonden en een enorme hoeveelheid schade het gevolg was. (Lees verder)


bewerk 

Actieve tropische cyclonen

bewerk 

WikiProjecten

Helaas kent de Nederlandstalige Wikipedia (nog) geen project voor tropische cyclonen.

bewerk 

Categorieën

bewerk 

Werk aan de winkel


Hieronder nog enkele uit te voeren werkzaamheden:


Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: België