Osbert Salvin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Osbert Salvin
Salvin Osbert 1835-1898.jpg
Algemene informatie
Geboren Finchley, Groot-Londen, 25-02-1835
Overleden Fernhurst, Sussex, 01-06-1898
Nationaliteit Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Bekend van Salvins modderschildpad
Portaal:  Biologie
Reptielen

Osbert Salvin (Finchley, 25 februari 1835 - Fernhurst, 1 juni 1898) was een Engels zoöloog (vooral ornitholoog en herpetoloog.

Salvin genoot onderwijs aan de Westminster School en studeerde aan de Trinity Hall van de Universiteit van Cambridge waar hij in 1857 afstudeerde. Kort daarna ondernam hij zijn eerste wetenschappelijke expeditie samen met Henry Baker Tristram naar Noord-Afrika. In datzelfde jaar 1857 ging hij bovendien voor het eerst naar Midden-Amerika. Daarop volgde nog meer reizen naar dat gebied. De resultaten van deze verzamelreizen werden beschreven in de Biologia Centrali-Americana dat na zijn dood in 1918 verscheen met hem en Frederick DuCane Godman als auteurs.[1]

In 1871 werd hij de uitgever van het ornithologisch tijdschrift The Ibis. Verder werd hij conservator van de Stricklandcollectie van het museum van de Universiteit van Cambridge en was hij medeoprichter van de British Ornithologists' Union. Hij bezorgde de delen over kolibries (Trochilidae) en stormvogels en pijlstormvogels (Procellariidae) van de Catalogue of Birds van het Brits Museum.

Salvin was lid van de Royal Society, de Linnean Society of London, de Zoological Society of London en de Royal Entomological Society of London en tot zijn dood was hij secretaris van de British Ornithologists’ Union.

De Godman-Salvin Medal, een prestigeueze onderscheiding van de British Ornithologists’ Union is naar hem genoemd.

Soms alleen, maar vaker samen met P.L. Sclater en F.D. Godman is Salvin de auteur van 234 vogelsoorten.[2] Daarnaast beschreef hij twee nieuwe soorten reptielen: een groefkopadder Bothriechis aurifer en een wormslang Typhlops tenuis en als eerbetoon aan hem zijn drie soorten reptielen naar hem vernoemd: de anolis Anolis salvini, de stekelleguaan Sceloporus salvini en Salvins modderschildpad (Staurotypus salvinii).