Ouden Doel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Oude Doel)
Ouden Doel
Gehucht in België Vlag van België
Ouden Doel (België)
Ouden Doel
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Beveren
Coördinaten 51° 20′ NB, 4° 14′ OL
Detailkaart
Ouden Doel (Oost-Vlaanderen)
Ouden Doel
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Ouden Doel of Oude Doel is een gehucht in de Belgische gemeente Beveren. Het ligt in het noorden van de gemeente, tegen de Nederlandse grens. Bij Ouden Doel ligt de schor Ouden Doel die aansluit bij het schorrengebied van het Verdronken Land van Saeftinghe.

Verdwijnen van het gehucht[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 lekte een ontwerp uit van Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) 'Afbakening Zeehavengebied Antwerpen'.[1] Hierin wordt het Saeftinghedok voorzien en moet het landbouwgebied in de noordelijke doelpolder plaats maken voor natuurgebied ter compensatie van de verloren natuur door de bouw het Saeftingedok (onder andere natuurgebied Putten Weiden). Daarbij zouden ook de gehuchten Ouden Doel en Rapenburg moeten verdwijnen omdat het bouwen van dijken er rond te duur zou zijn voor de Vlaamse Regering.[2] Aan het GRUP zijn de onteigeningsplannen voor Doel en de polders gehecht. Bij de goedkeuring van dit GRUP, kan de Vlaamse Overheid overgaan tot de onteigening van Doel en de ruimere polder.

Het GRUP wordt van kracht op 17 juni 2013, maar de bewoners trekken onmiddellijk naar de Raad van State, die het GRUP hetzelfde jaar nog schorst. Een jaar later, op 12 december 2014 wordt een aangepast RUP (dat enkel geldt voor de Linkerscheldeoever) van kracht, maar in november 2015 wordt ook dit RUP geschorst door de Raad van State. Om een definitieve uitspraak te doen, vraagt de Raad van State advies aan het Europese Hof van Justitie in verband met de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen. Daarnaast worden er opmerkingen geformuleerd dat de Vlaamse Regering niet (voldoende) heeft gemotiveerd waarom de gehuchten in de Doelpolder zouden moeten verdwijnen.[3] De gehuchten zouden immers kunnen blijven door er dijken rond te zetten.

Op 22 juli 2016 oordeelde het Europese Hof van Justitie negatief over de natuurcompensaties van het GRUP. De Vlaamse regering gaf aan een nakende vernietiging van het GRUP door de Raad van State niet af te wachten en een nieuwe procedure op te starten volgens het gloednieuwe (en nog niet geteste) 'complexe projecten'-decreet.[4][5]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]