Vrasene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrasene
Deelgemeente in België Vlag van België
Vrasene (België)
Vrasene
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Beveren Beveren
Coördinaten 51° 13′ NB, 4° 12′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,77 km²
Inwoners (28/09/2018) 4.053
Mannen:2.082, Vrouwen:1.971 
Overig
Postcode 9120
Detailkaart
BeverenMelseleHaasdonkVraseneVerrebroekKalloKieldrechtDoelAntwerpenEkerenEkerenBerchemWilrijkHobokenZwijndrechtBurchtKruibekeBazelHemiksemEdegemAartselaarTemseSint-NiklaasNieuwkerken-WaasBelseleSint-Gillis-WaasMeerdonkDe KlingeSint-PauwelsKemzekeKemzekeBerendrecht-Zandvliet-LilloStabroekHoevenenVraseneLocation.svg
Over deze afbeelding
Locatie in de gemeente Beveren
Portaal  Portaalicoon   België

Vrasene is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Beveren. Het dorp ligt een paar kilometer ten westen van het centrum van Beveren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vondsten in Vrasene blijken uit de laatste ijstijd te komen zo'n 70.000 tot 35.000 jaar geleden, deze streek werd bewoond door de Neanderthalers. Er zijn ook sporen van uit de ijzertijd en een middeleeuws erf. Op sommige plekken zijn ook sporen van Romeinse bewoning gevonden. Joseph Abbeel was karabinier in het leger van Napoleon in Rusland en schreef na zijn terugkeer in 1815 zijn memoires.

Vrasene was een zelfstandige gemeente tot bij de fusies van 1977, toen het een deelgemeente van Beveren werd. Paul Goossens (CVP) werd in 1958 burgemeester van Vrasene, toen als 25-jarige de jongste burgemeester in België, en bleef dit tot aan de gemeentefusie, waarna hij schepen in Beveren werd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Heilig Kruiskerk is een gotische kruiskerk. Reeds in de 12de eeuw stond er een romaanse kerk. Deze werd door de eeuwen heen uitgebreid en verbouwd. Sinds 1942 is de kerk als monument beschermd.

De oorspronkelijke Romaanse kerk van Vrasene (Beveren) werd tussen 1165 en 1183 gebouwd in Doornikse kalksteen, telde drie beuken van zes traveeën en had geen transeptarmen en geen toren. De halfronde scheibogen rustten op een voor onze regio vrij zeldzaam systeem van vierkante pijlers, alternerend met even zware ronde pijlers op achtkantige sokkels. De rondbogige bovenlichten wisselden af met ondiepe blinde nissen, stilistisch aansluitend bij de Romaanse architectuur uit Normandië en Noord-Frankrijk. In 1448 werden de eerste verbouwingen aangevat. Om het Romaanse koortje heen werd eerst het huidige, gotische hoofdkoor gebouwd. Tussen 1450 en 1455 werd voor de westgevel een vierkante toren toegevoegd. Na de aanbouw van de kruisbeuk werden langsheen de Romaanse zijbeukmuren gotische gevels opgetrokken. In de middenbeuk werden de zware pijlers vervangen door slanke rondzuilen en de scheibogen werden spitsbogig uitgekapt. Deze gedaanteverandering in Brabantse hooggotiek was omstreeks 1481 voltooid. Tussen 1665 en 1683 werd het gotische uitzicht gedeeltelijk aangepast in barokstijl. De daken van midden- en zijbeuken werden weggenomen en heel wat hoger opnieuw opgetrokken nadat de hele benedenkerk was voorzien van de thans nog bestaande kruisribgewelven. In de buitengevels werden spitsboogvensters verbouwd tot barokke segmentboogvensters. Binnenin werden de gotische koolbladkapitelen afgebeiteld en effen bepleisterd.

Tijdens de 19de eeuw werden deze stilistisch weinig aansluitende verbouwingen ongedaan gemaakt en werd de koorpartij uitgebreid. In 1877 voegde de Sint-Niklase stadsarchitect, Edmond Serrure, de twee zijkoren en de ruime sacristie toe. Het interieur (zuilen, muren, gewelven) liet hij met neogotische motieven beschilderen. In 1886 werden de barokke segmentboogvensters opnieuw vervangen door spitsboogvensters met maaswerk. De jongste restauratie werd van 1977 tot 1986 uitgevoerd naar een ontwerp van het architectenbureau R. Steenmeyer en W. Vlaanderen uit Antwerpen.

  • Bunkerlinie

De linie bestond hier meestal uit twee verdedigingslijnen, met enkele concentraties rond vermoedelijke steunpunten.

Bij de aanleg van de bunkerlinies werd gewerkt met gestandaardiseerde ontwerpen, die uitgevoerd werden in gewapend beton. Deze bunkers moesten hierbij bestand zijn tegen een beschieting met veldartillerie en 15cm-granaten. Kenmerkend zijn de één meter dikke wanden aan vijandszijde, de andere wanden meten 0,5 meter. De dakbedekking varieert tussen 0,6 en 0,8 meter, de fundamentsplaat is ongeveer 0,5 meter dik.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Eerste zondag na 2 februari: Blasiuskermis.
  • Laatste zondag van februari: Veldrit (ingericht door OUD KLJ-Vrasene).
  • Tweede zondag van juli: Grote Kermis, met een wielerweek (ingericht door de Vrasense wielervrienden).
  • Derde zondag van Juli: Sluiting van kermis met aansluitend wielerwedstrijden Vrasenaars en Groot-Beveren
  • Woensdag na de tweede zondag van juli: Jaarmarkt.
  • Tweede weekend van september: Mosselfeest.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Vrasene heeft een voetbalclub die is aangesloten bij de KBVB, namelijk KFC Vrasene. Daarnaast heeft Vrasene ook een badmintonclub GSF Vrasene. Deze club is aangesloten bij Gezinssport Vlaanderen. De "Vrasense Wielervrienden" organiseren jaarlijks een wielerevenement tijdens de jaarmarkt week.(WBV)

Geboren in Vrasene[bewerken | brontekst bewerken]