Naar inhoud springen

Vrasene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vrasene
Deelgemeente in België Vlag van België
Vrasene (België)
Vrasene
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Beveren Beveren
Fusie 1977
Coördinaten 51° 13′ NB, 4° 12′ OL
Algemeen
Oppervlakte 14,10 km²
Inwoners
(26/06/2023)
4 433 inwoners. 2 260 hiervan zijn man, 2 173 vrouw. Van het totaal aantal inwoners in Vrasene hebben er 4 013 de Belgische nationaliteit.
(295 inw./km²)
Overig
Postcode 9120
NIS-code 46003(B)
Detailkaart
BeverenMelseleHaasdonkVraseneVerrebroekKalloKieldrechtDoelAntwerpenEkerenEkerenBerchemWilrijkHobokenZwijndrechtBurchtKruibekeBazelHemiksemEdegemAartselaarTemseSint-NiklaasNieuwkerken-WaasBelseleSint-Gillis-WaasMeerdonkDe KlingeSint-PauwelsKemzekeKemzekeBerendrecht-Zandvliet-LilloStabroekHoevenen
Locatie in de gemeente Beveren
Portaal  Portaalicoon   België
Opgekuist wapenschild Vrasense Wielervrienden
KLJ en Rastig man

Vrasene is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Beveren, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977. Het dorp ligt een paar kilometer ten westen van het centrum van Beveren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vondsten in Vrasene blijken uit de laatste ijstijd te komen zo'n 70.000 tot 35.000 jaar geleden, deze streek werd bewoond door de Neanderthalers. Er zijn ook sporen van uit de ijzertijd en een middeleeuws erf. Op sommige plekken zijn ook sporen van Romeinse bewoning gevonden.

In 1183 werd voor het eerst schriftelijk melding gemaakt van een kerk in deze plaats. In 1136 werd hier het klooster van Salegem gesticht dat in 1138 verplaatst werd naar Drongen. Deze Norbertijnenabdij heeft veel gedaan aan ontginningen in deze streek. Tijdens de godsdiensttwisten werden de monniken verjaagd en in 1624 werden de overgebleven gebouwen gesloopt.

Joseph Abbeel was karabinier in het leger van Napoleon in Rusland en schreef na zijn terugkeer in 1815 zijn memoires.

Vrasene was een zelfstandige gemeente. In 1845 scheidde Meerdonk zich hiervan af en bij de fusies van 1977, werd het een deelgemeente van Beveren. Paul Goossens (CVP) werd in 1958 burgemeester van Vrasene, toen als 25-jarige de jongste burgemeester in België, en bleef dit tot aan de gemeentefusie, waarna hij schepen in Beveren werd.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Oud wapenschild Vroasene
 • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december
 • 1846*: afsplitsing van Meerdonk in 1845

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Feodaal Sleutelhof
 • Feodaal Hof, Heerlijkheid van de Sleutel
 • De Heilig Kruiskerk is een gotische kruiskerk. Reeds in de 12de eeuw stond er een romaanse kerk. Deze werd door de eeuwen heen uitgebreid en verbouwd. Sinds 1942 is de kerk als monument beschermd.
 • Gotische kruiskerk, omringd door het gedesaffecteerde kerkhof met gedeeltelijk bewaarde muur en hekstijlen van arduin, uit het derde kwart van de 18de eeuw. In het plantsoen: oorlogsgedenkteken en vroegere schandpaal.
  De bunkerlinie, oorspronkelijk aangelegd door het Belgische leger als onderdeel van Vesting Antwerpen, werd in 1914 door de Duitse bezetter verder uitgebouwd als Festung Antwerpen met hier de Westabschnitt, in het noorden aansluitend op de Hollandstelling. De linie bestond hier meestal uit twee verdedigingslijnen, met enkele concentraties rond vermoedelijke steunpunten. Bij de aanleg van de bunkerlinies werd gewerkt met gestandaardiseerde ontwerpen, die uitgevoerd werden in gewapend beton. Deze bunkers moesten hierbij bestand zijn tegen een beschieting met veldartillerie en 15cm-granaten. Kenmerkend zijn de één meter dikke wanden aan vijandszijde, de andere wanden meten 0,5 meter. De dakbedekking varieert tussen 0,6 en 0,8 meter, de fundamentsplaat is ongeveer 0,5 meter dik.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Vrasene ligt in Zandig Vlaanderen en het Waasland. Een keten van voormalige duinen in het noorden vormt de grens tussen dit "hoge" land en de Wase Scheldepolders. De Watergang van de Hoge Landen vormt ongeveer de grens tussen beide gebieden.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1760 werden de eerste klompenmakerijen opgericht. Deze waren vooral in de 19e eeuw van groot belang. Door mechanisatie evolueerde dit ambacht vanaf omstreeks 1920 naar klompenindustrie. Het belang van deze industrie verdween door de beschikbaarheid van lederen schoeisel.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Eerste zondag na 2 februari: Blasiuskermis.
 • Laatste zondag van februari: Veldrit (ingericht door OUD KLJ-Vrasene).
 • Tweede zondag van juli: Grote Kermis, met een wielerweek (ingericht door de Vrasense wielervrienden).
 • Derde zondag van Juli: Sluiting van kermis met aansluitend wielerwedstrijden Vrasenaars en Groot-Beveren
 • Woensdag na de tweede zondag van juli: Jaarmarkt.
 • Tweede weekend van september: Mosselfeest.
 • Tweede weekend van oktober: Ribbekesfestijn.
 • 2024 Gans het jaar: 888 jaar Vrasene

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Vrasene heeft een voetbalclub die is aangesloten bij de KBVB, namelijk KFC Vrasene. Daarnaast heeft Vrasene ook een badmintonclub GSF Vrasene. Deze club is aangesloten bij Gezinssport Vlaanderen. De "Vrasense Wielervrienden" organiseren jaarlijks een wielerevenement tijdens de jaarmarkt week.(WBV)

Geboren in Vrasene[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Gillis-Waas, Nieuwkerken-Waas, Verrebroek, Beveren