Oude kerk (Nuenen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oude Sint-Clemenskerk
Toren van de oude kerk, door Vincent van Gogh, 1885
Plaats Nuenen
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Sint Clemens
Coördinaten 51° 28′ NB, 5° 33′ OL
Gebouwd in 2e helft 15e eeuw
Restauratie(s) 1523
Gesloopt in 1823
Architectuur
Toren 1885 afgebroken
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oude Sint-Clemenskerk van Nuenen was een kerkgebouw, gelegen nabij de huidige Tomakker te Nuenen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Reeds in 1225 bestond in Nuenen een parochie. De bewuste oude kerk, gewijd aan Sint-Clemens, werd gebouwd in de 2e helft van de 15e eeuw. Deze stond te midden van de akkers. In 1512 werd ze door de troepen van de hertog van Gelre in brand gestoken en omstreeks 1523 hersteld.

Van 1648 tot 1798 was de kerk in handen van de protestanten, die echter met te weinigen waren om behoorlijk onderhoud te kunnen uitvoeren, waardoor de kerk verviel. Daar kwam nog bij dat in 1779, 1792 en 1800 de kerk door blikseminslag werd beschadigd. De katholieken, die in 1798 hun kerk hadden teruggekregen, bleven kerken in hun schuurkerk en de oude kerk werd in 1823 afgebroken, op de toren na.

Het is deze toren die in 1885 door Vincent van Gogh herhaaldelijk werd afgebeeld en ook werd beschreven in zijn brieven. Dit kon niet verhinderen dat de toren in hetzelfde jaar werd afgebroken.

Het kerkhof, dat bij het kerkje gelegen was, bleef bewaard. Het is hier dat men het graf van Theodorus van Gogh, de vader van Vincent, nog kan aantreffen.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

Het kerkhof is tegenwoordig gelegen te midden van de bebouwing van Nuenen, die zich sterk in oostelijke richting heeft uitgebreid. Met stenen heeft men de fundamenten van de kerktoren weer aangegeven. Verder staat er bij het kerkhof een houten kruisbeeld met gipsen corpus en een steen met de tekst:

Aanschouwt hoe Hij doorkorven is
En voor uw heil gestorven is

Het kruisbeeld is in 1935 opgericht door pastoor Herman Aldenhuijsen.

Zie de categorie The old church tower at Nuenen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.