Naar inhoud springen

Oude synagoge (Dortmund)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gedenkteken van de oude synagoge in Dortmund

De oude synagoge (Alte Synagoge) was de grootste synagoge en het culturele centrum van de Joodse gemeenschap in Dortmund, Duitsland.

De synagoge werd in 1900 geopend. Met een capaciteit van 1.300 zitplaatsen was het een van de grootste joodse gebedshuizen in Duitsland.

Nadat de nazipartij in 1933 aan de macht was gekomen, dwong de lokale regering de joodse gemeenschap het pand te verkopen en besloot ze de synagoge te slopen.[1] De opbrengst van de verkoop werd in beslag genomen door het naziregime. De sloopwerkzaamheden begonnen een paar weken voor de Kristallnacht en waren in december 1938 voltooid.

In 1958–1965 werd het nieuwe Opernhaus Dortmund gebouwd op de plek waar ooit de synagoge stond. Sinds 1998 staat het voorplein officieel bekend als Platz der Alten Synagoge ("plaats van de oude synagoge") en werd er een gedenksteen en gedenkplaat geplaatst.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (de) Über Benno Jacob - Rabbiner in Dortmund 1906–1929 Jüdisches Leben in Europa jenseits der Metropolen

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. The Jewish Community of Dortmund, Germany. Beit Hatfutsot Open Databases Project. The Museum of the Jewish People at Beit Hatfutsot. Gearchiveerd op 8 augustus 2018. Geraadpleegd op 28 mei 2020.