Over-Heembeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Over-Heembeek
Plaats in België Vlag van België
Over-Heembeek (België)
Over-Heembeek
Situering
Gewest Vlag België België
Gemeente Brussel
Coördinaten 50° 54′ NB, 04° 23′ OL
Detailkaart
Over-Heembeek (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Over-Heembeek
Locatie in Brussel
Portaal  Portaalicoon   België

Over-Heembeek is een plaats in het noorden van de Belgische hoofdstad Brussel. Met Neder-Heembeek vormt de plaats Neder-Over-Heembeek, gelegen ten westen van het Zeekanaal Brussel-Schelde.

Heembeek nabij de Zenne is een van de oudste genoemde plaatsen in het Brusselse. Er ontstonden twee bidplaatsen. Neder-Heembeek lag in het noorden, stroomafwaarts op de Heembeek, Over-Heembeek in het zuiden, stroomopwaarts. In de 12de eeuw kwamen beide parochies onder het patronaat van de abdij van Dielegem. Ook bestuurlijk vormden ze twee heerlijkheden. De Ferrariskaart uit de jaren 1770 toont Over-Heembeek ten zuidwesten van Neder-Heembeek. In 1814 werden de parochies samengevoegd, nadat in 1813 ook de gemeente Neder-Over-Heembeek was ontstaan, die onafhankelijk bleef tot die in 1921 bij Brussel werd gevoegd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Niklaaskerk
  • De Sint-Niklaaskerk, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 12de eeuw. De toren is nog een restant van de oude romaanse kerk. De kerk werd in 1939 ontwijd en werd daarna gebruikt als cultureel centrum.