Overleg:Abdijbier

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Witkap[brontekst bewerken]

Ik denk dat "Witkap" ook in het lijstje thuishoort. Naar ik gelezen heb het oudste abdijbier...

Lekker bier dat zeker, maar op hun website lees ik dat dit een gewone commerciele brouwerij is en geen abdij. Zie http://www.witkap.be Joris1919 3 mei 2007 10:10 (CEST)Reageren
Feitelijk komen alle abdijbieren komen uit een commerciële brouwerij. Het artikel gaat nu uit van een verkeerde definitie van het woord abdijbier en dat schept verwarring. Fnorp 3 mei 2007 10:27 (CEST)Reageren
Witkap hoort er 100% zeker bij! Het is echter niet geaffilieerd met een abdij en dus geen abdijbier. De brouwers zijn echter gelieerd geweest met de trappistenbrouwerij van naar ik meen West Vleteren en dus is het recept van Witkap Trappistwaardig. Het betreft echter een gewone commerciele brouwerij en dus geen trappist noch abdijbier. Maar samen met Sint Bernardus verdient het een plekje bij de officieuze abdijbieren.82.171.76.227 8 mei 2010 21:52 (CEST)Reageren

Ik denk dat "Duvel" niet thuis hoor in dit lijstje. Volgens mij kan die vermelding weg. Waarom zou duvel een abdijbier zijn?– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.171.76.227 (overleg · bijdragen)

Onduidelijk en tegenstrijdig[brontekst bewerken]

Het artikel spreekt zichzelf tegen. In het eerste gedeelte kun je (terecht) de conclusie trekken dat de naam "abdijbier" totaal nietszeggend is. Het kán aan bepaalde regels voldoen, zoals bij een erkend Belgisch abdijbier of een trappistenbier, maar dat hoeft helemaal niet. Zoals er staat kan het ook zijn dat een bier alleen maar in naam verbonden is aan een abdij, die soms niet eens meer bestaat. In een volgende alinea staat echter: "De reglementen hebben een eis met betrekking tot de brouwlocatie.". Welke reglementen? Zoals het artikel reeds heeft vastgesteld *hoeft* een bier helemaal niet aan reglementen te voldoen om zichzelf abdijbier te noemen. Werkelijk iedereen kan een bier brouwen, op het flesje zetten dat hij inspiratie heeft opgedaan uit de kloostergeschiedenis, of daarnaar wil verwijzen, en het bier dan abdijbier noemen.

Zoals ik dit artikel lees vallen trappistenbieren ook onder de abdijbieren. Technisch gezien kan dat kloppen, want trappisten zijn monniken, en dus gaat het om een abdij. Maar geen enkel trappistenbier zal zichzelf abdijbier noemen, omdat abdijbier dus in feite een 'lager' label is (namelijk nietszeggend), dan "Trappistenbier". Wordt ergens een trappistenbier gemaakt (en als trappistenbier erkend), dan zal dit dus echt wel op de fles worden gezet en/of duidelijk in de marketing gemeld. Hetzelfde geldt als het om een ERKEND abdijbier gaat: dan vermeld men dat echt wel. Oftewel: in de praktijk is het label "Abdijbier" (zonder "erkend") praktisch alleen in gebruik door bieren die géén trappistenbier of erkend abdijbier zijn, en dus volkomen niets zeggend. Bij praktisch élk bier waar "abdijbier" (zonder het woord "erkend") op de fles staat, kun je er dus vanuit gaan dat dit een behoorlijk nietszeggend label is. In bijna al die gevallen zullen er geen monniken betrokken zijn bij het dagelijkse productieproces van het bier, en in veel gevallen zal het bier ook helemaal niet in een klooster/abdij worden gebrouwen. In sommige gevallen bestaat de betreffende abdij/klooster waar het bier naar vernoemd is of naar verwijst zelfs helemaal niet meer.

Dit alles mag wel iets duidelijker in het artikel worden beschreven. RagingR2 (overleg) 28 dec 2015 14:29 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Abdijbier. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 jul 2017 05:48 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Abdijbier. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 27 jul 2017 02:00 (CEST)Reageren