Overleg:Agent Orange

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoewel het geheel duidelijk bij elkaar hoort, heb ik het gevoel naar een werkstuk over Agent Orange te kijken waarbij ook een groot aantal aspecten van de samenstellende stoffen besproken worden. Niks mis mee, maar eigenlijk zou ik de bespreking van de specifieke aspecten van de samenstellende delen naar eigen pagina's over die stoffen willen verplaatsen, of in ieder geval daarin opnemen. T.vanschaik 25 jun 2010 23:13 (CEST)

Het artikel is op deze manier sowieso erg onevenwichtig: 90% van het artikel bestaat uit een bespreking van de werkzame stoffen en hun toxicologie, waarbij picloram alleen in enkele tests is gebruikt (althans dat beweren onze Duitstalige collega's), kakodylzuur er blijkbaar helemaal niet in heeft gezeten, en de dioxinen, die het grootste deel van de gruwelijke gevolgen hebben veroorzaakt, een beetje wegvallen in de lappen tekst over de andere stoffen. De hele nasleep van de ontbladeringscampagnes, met alle menselijke en sociale gevolgen, komt dan eigenlijk niet aan bod. Dit artikel zou drastisch herschreven moeten worden, en in deze toestand is het eigenlijk een "wiu".
Daarom zou ik het onderstaande "plan van aanpak" willen voorstellen, dat allereerst gericht is op het relatief rechttoe-rechtaan corrigeren van mogelijke feitelijke onjuistheden en toevoegen van ontbrekende feitelijke informatie over de stof en de gevolgen ervan, en daarna uitbreiding naar de "sociale dimensie". Paul B 27 sep 2010 11:52 (CEST)

Voorstel

  • Het eerste dat zou moeten gebeuren, is nagaan of picloram en kakodylzuur inderdaad aanwezig waren in de daadwerkelijk gebruikte formuleringen, en de bespreking van de werkzame stoffen in dit artikel drastisch inkorten (en evt. verplaatsen naar artikelen over de stoffen zelf).
  • Vervolgens moeten de dioxinen waarmee het middel was verontreinigd en wat prominentere plaats krijgen (voor zover ik het begrijp, nemen die het grootste deel van de schadelijke gezondheidseffecten voor hun rekening)
  • Daarna in ieder geval een wat uitgebreidere beschrijving van de concrete medische gevolgen die de blootstelling aan Agent Orange had op de burgerbevolking en op militairen aan beide zijden.
  • Een bespreking van de sociale gevolgen op de korte termijn (vergrote trek naar de steden, explosieve urbanisatie)
  • Bespreking van de nasleep, zowel juridisch als sociaal.
Helemaal mee eens. Ik was op zoek naar meer info over de militaire en sociale dimensie en niet naar een artikel over de samenstelling. Voorgestelde werkwijze lijkt me zeer goed. Nu moet het nog iemand doen natuurlijk. Tot dan ga ik naar de anderstalige pagina's. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 188.47.166.56 (overleg · bijdragen) 13 december 2011 om 09:45
Of er Picloram en Kakodylzuur werd gebruikt in Agent Orange daar kan ik niets over vinden. Maar ik kan ook nergens vinden dat er geen peper in gebruikt werd. Dus aangezien er geen bron bij staat, is het redelijk om uit te gaan van de literatuur. En die spreekt niet over Picloram of Kakodylzuur (zie hier). Kortom, bij gebrek aan bewijs de claims over Picloram en Kakodylzuur schrappen. Timelezz (overleg) 5 apr 2014 03:22 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Agent Orange. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 aug 2017 18:21 (CEST)