Overleg:Aino (volk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

アイヌ transcriptie?[bewerken]

Vanwaar komt de conventie om アイヌ, gewoonlijk getranscribeerd als "ainu", te noteren als "Aino"? Fonetisch ligt de klank eerder tussen "oe" en "u" dan de "o", en in het Nederlands wordt er naar deze groep ook vooral met de hepburn transcriptie "ainu" verwezen. Naast de Nederlandstalige wikipedia en afgeleiden hiervan vind ik eigenlijk bitter weinig bronnen die deze conventie volgen. Daarnaast worden de termen "ainu" en "aino" regelmatig door elkaar gebruikt in plaats van één standaard te volgen, waardoor er een zekere inconsistentie en aldus ook mogelijke verwarring, ontstaat. Is een algemene verschuiving naar de benoeming "ainu" in plaats van "aino" toegestaan, of pas ik het artikel beter aan om consistent "aino" te gebruiken daar waar toepasselijk?

Europide?[bewerken]

Het idee dat de Aino van Europide afkomst zouden zijn is allang achterhaald. De enige overeenkomst is de weelderige baardgroei. Dit wordt ondersteund door recent DNA onderzoek: het meest verwant lijken de palaeo-siberische volkeren, de Tibetanen en, opmerkelijk genoeg, de Andaman-eilanders te zijn.

Het is ook een misvatting dat ze een lichte huidskleur zouden hebben. Integendeel: volgens ETHNIC ORIGINS OF THE PEOPLES OF NORTHEASTERN ASIA, M.C. Levin et al, University of Toronto Press 1963, hebben de Aino een duidelijk donkerder huidskleur dan de omringende volkeren. De Nivkhs komen er nog het dichtst bij, de Japanners zijn aanmerkelijk lichter. --Joostik 8 jun 2009 17:25 (CEST)

Pas het gerust aan (voel je vrij en ga je gang). --hardscarf 8 jun 2009 17:28 (CEST)