Overleg:Altruïsme

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Uit het artikel lijkt het alsof altruïsme het tegenovergestelde is van egoïsme. Alsof je of voor je zelf kiest, of voor de ander. Maar ik zie altruïsme juist als:

Er voor de ander zijn, zonder je zelf te vergeten. Er voor de ander zijn, zonder je zelf weg te cijferen.

Kan iemand dit in neutrale wiki taal vertalen aub? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 87.211.226.226 (overleg · bijdragen)

Altruïsme is ook het tegenovergestelde van egoïsme. Het gaat er trouwens niet over hoe jij de betekenis van altruïsme ziet, maar wat de algemene betekenis van altruïsme is, en die is anderen behulpzaam zijn met geen of nauwelijks eigenbelang. --PJ Geest 28 mei 2009 21:55 (CEST)[reageer]

"Eigenschappen van dieren die leiden tot handelingen die enkel nadelig zijn voor dat dier zullen uiteindelijk uitgeselecteerd worden en komen dus ook niet voor in het dierenrijk. Uitzondering hierop is de mens waarbij individuen altruïstisch gedrag kunnen vertonen voor een hoger doel. Oorzaak hiervan is dat de oorzaak van dit altruïstische gedrag niet genetisch is (zoals dat bij dieren het geval is, waarbij nadelig gedrag uitgeselecteerd wordt), maar sociaal".

Is de mens echt wel zo anders dan de dieren? Door onze intelligentie is ons sociaal gedrag weliswaar veel complexer maar de onderliggende drijfveren kunnen best in onze genen liggen. Misschien is het zo dat altruistisch gedrag voor een hoger doel ons aantrekkelijker maakt als mogelijke sekspartner en dus de kans op het vinden van een partner in sociale groepen die altruisme apprecieren groter maakt. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.210.249.81 (overleg · bijdragen)

Spelling: Volgens mij is chimpanzees Engels en chimpansees Nederlands. NilsAndriessen (overleg)