Overleg:Annuario Pontificio

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Categorie:Latijn in de religie[brontekst bewerken]

De Categorie:Latijn in de religie lijkt me hier wat vreemd. Het Annuario Pontificio is toch in het Italiaans gesteld? -- bart 14 dec 2008 09:35 (CET)[reageer]

Ik heb net de volgende passage verwijderd:

Tijdens zijn eerste toespraak tot de wereld, vanaf het balkon van de Sint Pieter, grapte de net verkozen Paus Johannes Paulus I dat hij het dikke Vaticaanse jaarboek, de Annuario Pontifio, ter hand zou moeten nemen om te leren hoe de Romeinse Curie in elkaar zat

Dat is - wat CNA daar verder over mag zeggen - te mooi om waar te zijn. JPI hield geen toespraak tot de wereld toen hij net gekozen was; hij hield - zoals de traditie wilde (die pas door JPII werd doorbroken) - helemaal geen toespraak, maar gaf enkel de zegen Urbi & Orbi. Daags na de zijn verkiezing sprak hij de gelovigen toe in het kader van het Angelus. Die tekst is hier te vinden. Met geen woord rept hij hier over het Annuario.. Misschien heeft hij het wel gezegd, maar er is geen bron voor de vinden.. RJB overleg 16 dec 2008 08:33 (CET)[reageer]

      Jammer, want het was, lijkt me, toch wel een aardige anecdote, die bovendien heel veel zegt/zei over de Annuario, waarvoor hij allemaal kan gebruikt worden - en door wie: inbegrepen wie het hoogste kerkelijke ambt bekleedt.
      Over hoe ver men 'net' kan (en mag) oprekken -- als in 'net verkozen' dan wel, vergelijkbaar, bijvoorbeeld 'just married' -- kunnen de meningen verdeeld zijn.
      Dat er 'geen bron voor te vinden' zou zijn, vind ik ook maar wat vreemd. Die werd er toch keurig bij vermeld? Al kan een termijn van dertig jaar het geheugen ietwat bijgekleurd dan wel vertroebeld hebben, zodat sommige details misschien niet meer helemaal kloppen.
      Omdat u vast geen genoegen zal nemen met die uitleg, en hoge prijs zal stellen op een (betrouwbaarder) bron (want) uit de tijd zelf: ook daar kan - gelukkig - voor gezorgd.
      Kijk maar:
"I don't have the wisdom
of heart that Pope John had,"
he commented. "Nor do I have
the preparation and education
of Pope Paul VI. But I have
their job, and I must seek to
serve the church."
On Wednesday, Aug. 30,
the new pope started Vatican
officials by tossing away the
formal talk prepared by
Vatican speechwriters for his
meeting with the College of
Cardinals.
In an off-the-cuff speech,
the pope pleaded: "The world
must see us united."
HE TOLD the cardinals
that he was used to a pastoral
ministry in small dioceses and
to dealing with the poor,
workers and youth.
He confessed simply that
he knew nothing about the
 
Roman Curia —the central
bureaucracy at the Vatican
that administers church affairs—
and that the first thing
he did as pope was to consult
the Annuario Pontificio
(Vatican yearbook) to see how
the Holy See is organized.

(uit: NC, "Pope John Paul begins papacy", in The Voice (Miami, FL), Vol. XX no. 26 (Friday, September 8, 1978), p. 1 + 3.)

      Op maar een detail na - hoe zwaar men daar aan tilt kan worden besproken - lijkt dat nogal keurig te kloppen.
      Alleszins zal uw ingrijpen ervoor gezorgd hebben dat de vermelding nauwkeuriger is geworden. Dat is, buiten kijf, natuurlijk zuiver winst.
      Bouwt het, met verbetering waar nodig, (weer) keurig in het artikel in?
      Dank & groet,
-- bart 3 jan 2009 13:04 (CET)[reageer]
Ik heb het aangepast. Ik neem vast aan dat hij afweek van de officiële, door de Curie, aangeleverde tekst. Dat deed hij met regelmaat. Vergelijk maar eens de officiële toespraken van paus Johannes Paulus I, met wat je hem - daadwerkelijk - hoort zeggen op Youtube. Het is duidelijk dat daar grote verschillen zijn. RJB overleg 3 jan 2009 16:47 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Annuario Pontificio. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 3 sep 2017 09:54 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Annuario Pontificio. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 14 okt 2017 06:10 (CEST)[reageer]