Overleg:Antirevolutionair

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nuttige gevolgen van de revolutie[brontekst bewerken]

Zojuist is (door gebruiker met IP-adres 152.1.193.141) aan dit artikel toegevoegd:

Men erkende overigens wel dat de Revolutie ook nuttige gevolgen gehad had en voortgekomen was uit gerechtvaardigde kritiek op de toestanden ervoor.

Daar kijk ik van op. Ik heb altijd gehoord dat de "Anti-revolutionaire beweging" de Franse Revolutie en het verlichtings-denken beschouwde als het gevolg van het loslaten van de band met God en dat daar alleen maar ellende van kwam.

Heeft iemand daar nadere informatie over? Zijn er bronnen die de toevoeging bevestigen? Johan Lont 10 nov 2006 16:43 (CET)[reageer]

Ik kom uit een AR-nest Johan
Referenties? Zijn langdurige twistgespekken met mijn vader genoeg?
Herinner mij het afschrikwekkende contra-revolutionaire voorbeeld van een stad die gasverlichting had die verwijderd werd omdat het een vrucht van de revolutie geweest was. Dat was dus niet AR-denken.
Mijn voorzichtige vraag of dit niet wat huichelachtig was wekte grote wrevel.
152.1.193.141 10 nov 2006 18:12 (CET)[reageer]
Jcwf/ Sokpopje
Als jouw vader, als AR-aanhanger, erkende dat de Revolutie nuttige gevolgen gehad had en voortgekomen was uit gerechtvaardigde kritiek op de toestanden daarvoor, dan lijkt me dat voorlopig referentie genoeg. Mocht er nog eens een historicus langskomen die daar breder onderzoek naar heeft gedaan, dan zien we wel verder.
Een belangrijke vraag is welke veranderingen kunnen worden beschouwd als "gevolg van de Revolutie". Gasverlichting lijkt mij niet iets dat een gevolg is van de Revolutie. Daarmee bedoel ik, - als er geen Franse Revolutie was geweest, had daarmee best nog wel gasverlichting ingevoerd kunnen worden. Dus, als de Anti-Revolutionairen wel tevreden waren met een aantal door Fransen/Fransgezinden in de lage landen ingevoerde vernieuwingen, dan rechtvaardigt dat nog niet de conclusie dat "zij erkenden dat de Revolutie nuttige gevolgen had gehad".
Kern van het antirevolutionaire gedachtegoed lijkt mij dat zij zich verzetten tegen de idee dat de macht van het volk het hoogste gezag behoort te zijn. In zoverre als de Franse Revolutie die idee belichaamde en verwezenlijkte, zijn de antirevolutionairen wel degelijk contrarevolutionair. Voor zover er in die revolutie (of in de nasleep ervan) aanpassingen aan het bestuur zijn doorgevoerd die verbeteringen bleken, waren de antirevolutionairen niet noodzakelijkerwijs contra die aanpassingen.
Ik vroeg me af wat je precies bedoelde met het woordje dit - in de zin "...of dit niet wat huichelachtig was ...". Wordt met die vraag bedoeld, "of het niet huichelachtig is om de Franse Revolutie verwerpelijk te noemen, en tegelijkertijd bepaalde nuttige gevolgen van die revolutie dankbaar te aanvaarden?" Johan Lont 13 nov 2006 11:39 (CET)[reageer]

Alweer spelling, zucht[brontekst bewerken]

"Antirevolutionair" is aaneengeschreven. Pas sedert 1995! Maar zeker sedert de spelling 2005. De regel vind je hier en boven in het zoekkader kun je 't woord intikken. Recentste bron op het internet is hier, het Van Dale Handwoordenboek ("spelling 2005"). Allicht volgt de 14e Grote Van Dale (niet in mijn bezit en niet in te kijken op het internet)? De Grote Van Dale heeft in 1999, 13e uitg., nog het koppelteken.

Voorstel: ik zou dus de artikeltitel (het lemma) wijzigen en het woord in de tekst zolang het begrip algemeen uitgelegd wordt. Als het duidelijk gaat om de ARP, is het aangewezen om historische redenen en om het raadplegen van documenten het koppelteken te laten (net zoals je Kommunistisch ook niet in Communistisch verandert, wanneer het hoort bij KP(B)/KJ).

Nota bene: dit geldt vanzelfsprekend ook voor contrarevolutionair. Hier gebruikt in het overleg, maar daar ga ik niet verbeteren als een schoolfrik. Dartelaar 13 dec 2006 12:38 (CET)[reageer]

Ik heb je links naar woordenlijst.org en vandale.nl even bestudeerd, en stem in met je voorstel dit artikel te hernoemen naar "Antirevolutionair" en in de tekst van het artikel het koppelteken weg te halen waar "antirevolutionair" als algemeen begrip wordt gebruikt.
Ik heb ondertussen ook maar even het verkeerd gespelde anti-revolutionair en contra-revolutionair uit mijn eigen overlegtekst verbeterd.
Johan Lont 13 dec 2006 12:53 (CET)[reageer]

Johan, ook de categorienaam moet dan nog gewijzigd worden. Natuurlijk ook niet waar naar de ARP verwezen wordt. Ik heb die kwestie vandaag in een voetnoot (ref) gezet. Ook in Overleg van Categorieën gezegd voor alle andere anti's zonder klinkerbotsing. Dartelaar 18 dec 2006 22:45 (CET)[reageer]

Reikwijdte van dit artikel[brontekst bewerken]

Dit artikel doet voorkomen alsof de antirevolutionairen een stroming waren van alleen de 19e en begin 20e eeuw, maar in feite bestonden ze natuurlijk als stroming nog voort na de vorming van de ARP. Dit artikel is in feite de pendant van Conservatieven (19e-eeuwse stroming) en Liberalen (19e-eeuwse stroming), die zich ook op de periode voor de partijvorming concentreren. Maar dan gaat het eigenlijk om facties, het woord stroming is breder. Bever (overleg) 15 nov 2014 14:33 (CET)[reageer]