Overleg:Archtopgitaar

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door Sidebart

Wat was er eerder in de handel, de elektrische elementen of de elektrische gitaar? Dat jazz gitaristen elektrische elementen op hun gitaren begonnen te bouwen is onwaarschijnlijk, het is aannemelijker dat de professionals hun gitaren kant en klaar kochten. Als de elementen los te koop waren, moeten de gitaren ook te koop zijn geweest. Ombouwen is altijd een gedoe. En blijft een compromis. Neem nou een travestiet. Met andere woorden, BRON?

  • er waren in de jaren 30 en 40 slechts zeer sporadisch elektrische gitaren te koop. Maar elementen waren in de jaren 40 goed verkrijgbaar. Het was toen nog niet gebruikelijk om ze standaard op een gitaar te bouwen. Dus lieten de muzikanten dat doen. Ik bezit zelf een Levin dansant uit 1947 waar een element uit de late jaren 50 of vroege jaren 60 op zit. De elementen die hiervoor tekoop waren werden of met twee beugeltjes aan de zijkant van de toets bevestigd of aan de slagplaat. En het bleef meestal beperkt tot één hals-element en een volume regelaar. De Gibson Super 400 was een populaire archgtop. Toen veel mensen daar zelf elementen op gingen zetten kwam Gibson pas in de jaren 50 als reactie daarop met de Super 400-ces die al elementen aan boord had. Sidebart (overleg) 9 jun 2014 15:33 (CEST)Reageren

Misschien dat dat in Nederland het geval was. Maar nederland is klein. Vooral daar de jazz muziek haar oorsprong heeft in dat ene land. Over de ES-150, de eerste echte elektrische gitaar van gibson wordt vermeld: After its introduction in 1936, it immediately became popular in jazz orchestras of the period. Dit staat in de engelse wikipedia. Dus elektrische gitaar 1936 populair Het lijkt mij nogal onwaarschjnlijk dit niet op waarheid berust.