Overleg:Ariovistus

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Anneboer in het onderwerp Vandalen

Volgens de Engelse, Franse en Duitse Wikipedia was Ariovistus geen leider van de Cherusken maar van de Sueben. Is dit een vergissing of weten wij iets dat zij niet weten? - André Engels 2 dec 2005 21:34 (CET)Reageren

Volgens Caesars Commentarii de Bello Gallico was hij een Suevisch koning. En welke huidige wereldburger zou dit beter weten dan Caesar, die persoonlijk de degens met hem heeft gekruist?

Ik zal daarom de vrijheid nemen om de passage onmiddellijk te corrigeren.

Lignomontanus 15 apr 2006 10:05 (CEST)Reageren

Er zijn nog enkele andere onjuistheden: Ariovistus had niet "een groot deel van Gallië" veroverd, "alleen maar" de Elzas. Die andere Gallische stammen werden niet "tevoren door Rome gesteund", maar riepen de hulp van Rome (Caesar dus...) in toen ze zagen hoe machtig Ariovistus was geworden.

Ariovistus zal ongetwijfeld niet leider van alle Sueven zijn geweest. Dit was een zeer uitgebreid, in veel onderstammen verdeeld volk, dat een groot deel van het gebied bewoonde dat 1945-1989 DDR heette, en dat begonnen was het Main-gebied te penetreren. Ariovistus was de leider van een ver naar het westen doorgebroken voorhoede van dit volk.

De Cherusken woonden in het huidige Hessen of Nedersaksen en zijn waarschijnlijk later in de Franken opgegaan. Ik heb nooit vernomen dat zij onderdeel zouden vormen van de Sueven.

Lignomontanus 15 apr 2006 10:16 (CEST)Reageren

overwinning op de Haeduers[brontekst bewerken]

In het boek van Hermann Schreiber, De Vandalen, staat op pag. 35 dat Ariovistus de Haduers in 61. v. Chr. versloeg, want drie jaar later vond de slag bij Besancon plaats.. Ik ben daarom zo vrij geweest het jaartal 71. te veranderen in 61. --Anneboer 4 mrt 2007 21:23 (CET)Reageren

Ik heb nog even in wat betrouwe bronnen nagekeken en komt tot de ontdekking dat de informatie wel degelijk verschild. Tevens ook de aantallen, de Sueben zijn soms met 15.000 en dan weer met 120.000 mensen de Rijn overgestoken. Hier stuur ik je nog wat voorbeelden, die vermelden dat de Germanen op 71 v. Chr. Gallië binnenvielen.

1. Questia: Ariovistus (Trusted Online Research Encyclopedia)

2. Free Dictionary: Ariovistus

3. Die Germanen. Von Ariovist bis dem Wikingern (Bruno Bleckmann)

Mijn excuses voor deze aanpassing, een periode zolang geleden en niemand weet zeker of deze historische gebeurtenis in 71 of 61 v. Chr. plaatsgevonden heeft. Mvrg. Peters01| Bismarck 13 aug 2009 01:30 (CEST)

Vandalen[brontekst bewerken]

Tijdens de Gallische oorlogen was er nog geen sprake van de Vandalen die pas honderd jaar later voor het eerst op het toneel en in de geschriften van onder andere Tacitus verschenen. Ik ben alvast zo vrij om dit kleine anachronisme te schrappen.

Ik ben zo vrij geweest om de Vandalen weer op te voeren, zie literatuurverwijzing, daar worden ze toch echt genoemd.--Geoffrey 22 okt 2007 18:27 (CEST)Reageren