Overleg:Atje Keulen-Deelstra
Onderwerp toevoegeneinde schaatcarrière
[brontekst bewerken]"Tegen het einde van haar schaatscarrière was zij de veertig gepasseerd." Dat klopt in mijn herinnering niet, ik dacht dat ze na het WK '74 stopte? --Maarten1963 10 dec 2006 02:23 (CET)
- Klopt, ze stopte in 1974. Ik heb het aangepast. McSmit 10 dec 2006 17:28 (CET)
begin schaatscarrière
[brontekst bewerken]Op haar zestiende werd Atje Deelstra kampioene kortebaan van Friesland bij de meisjes.
Dan wil ik weten welk jaartal (ergens tussen haakjes geplaatst). Een schaatsseizoen (de winter) heeft altijd twee jaartallen. Of (in dit geval) een kalenderjaar heeft in principe twee schaatsseizoenen. – Maiella (overleg) 25 feb 2013 03:28 (CET)
- Het zal 1955 geweest zijn. Atje is namelijk geboren op 31 december 1938. mvg. Happytravels (overleg) 27 feb 2013 19:13 (CET)
- Ik kon het niet vinden op internet. Wel dat ze op 2 februari 1954 Fries kampioene werd. Een jaar eerder en dus een jaar jonger. Inmiddels aangepast. In een krant van vorige week las ik ook dat zij op 15-jarige leeftijd kampioene werd. Ik heb het jaartal niet vermeld. Hoeft niet voor iemand die op 31 dec. geboren is. Wie het toch wil weten; in de bronvermelding heb ik een externe link geplaatst naar het krantenartikel uit 1954. mvg. Happytravels (overleg) 27 feb 2013 21:05 (CET)
Eerbetonen
[brontekst bewerken]In het lemma staat: "Oud-collega Sippie Tigchelaar zei dat Keulen-Deelstra "samen met Stien Kaiser het Nederlandse vrouwenschaatsen internationaal op de kaart heeft gezet." Minister van sport Edith Schippers roemde haar als een "indrukwekkende sportvrouw" en Sven Kramer liet via Twitter weten: "Met haar overlijden verliest Nederland een van [de] meest tot de verbeelding sprekende schaatsiconen."
Ik denk niet dat de opmerkingen E zijn. Allereerst onderschat Tigchelaar de prestaties van Ans Schut en Carry Geijssen. Beiden werden Olympisch kampioene in 1968. Geijssen als eerste Nederlandse. In 1968 eindigden Kaiser, Schut en Geijssen bij de eerste drie bij het WK Allround. Ook Ellie van den Brom en Wil Burgmeijer hadden al een WK-afstandsmedailles in bezit, net als Ans Schut, toen Atje voor het eerst internationaal haar opwachting maakte. Nadat Atje voor het eerst wereldkampioene werd, stond Ans Schut nog steeds boven haar op de Adelskalender, de wereldranglijst aller tijden voor het allroundschaatsen. De opmerking van Schippers vind ik een 'open deur'. Dat geldt ook voor die van Kramer. Het is ook niet een gewoonte om na iemands dood eerbetonen te plaatsen. mvg. Happytravels (overleg) 27 feb 2013 23:31 (CET)