Overleg:Bassie & Adriaan: Het Geheim van de Schatkaart

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door Kraaien-oog in het onderwerp Aad Klaris

Muziek[brontekst bewerken]

Een vraag over de muziek. In het artikel staat "Wel wijken sommige scènes af van de televisieversie en heeft Smorenburg muziek toegevoegd en ook wat muziek van Klaris vervangen." Maar is dit iets wat Smorenburg heeft gedaan? Het lijkt mij logischer dat Smorenburg vooraf eerst alle muziek heeft gecomponeerd en dat de bewerker van de serie (iemand van de montage, wie dat dan ook maar is) achteraf alle muziek op de juiste plaats zet. Is dat ook zo? Indien ja, dan moet deze zin eigenlijk een klein beetje worden aangepast. 31.151.52.152 17 feb 2013 16:55 (CET)Reageren

Aad Klaris[brontekst bewerken]

Er word op internet veel gezegd en gesproken over de muziek die Aad Klaris heeft gemaakt, maar niet alles is wat het lijkt en ik heb gemerkt dat omtrent de muziek van Klaris een eigen leven is gaan leiden op internet en dus ook op wikipedia. Klaris heeft enkel alleen de muziekarrangementen voor de liedjes gemaakt in de serie van de schatkaart, de rest van de muziek is van andere artiesten.

De afgelopen jaren doken steeds meer nummers op die in de bassie en adriaan series zijn gebruikt waarvan de titel en artiest voorheen onbekend waren. Zo ook voor Het geheim van de schatkaart. Op de site van Adriaan staan op de muziek pagina de meeste titels weergegeven. Onlangs heeft Adriaan op zijn site onthuld dat er 3 nummers zijn gevonden met de titel en artiest die in de schatkaart zijn gebruikt en waarvan jarenlang de titel en artiest onbekend waren. Veel fans dachten dat deze door Klaris zijn gemaakt en vooral op youtube maakte sommige fans deze muziekjes na. Het gaat om de volgende titels:

  • Easy Work van Harry Forbes (het vrolijke deuntje)
  • Mastermind van Eric Allen (het achtervolgingsmuziekje die jarenlang door het leven ging als Aad Klaris Thunder)
  • Floater van Paul Kass & Robin Artus (het muziekje bij de inbraak en andere scenes)

Verder is er slechts maar één nummer uit deze serie waarvan de titel en artiest naar mijn weten nog niet bekend zijn. En dat is dat muziekje waarbij bassie en adriaan naar hun auto terug rennen nadat ze Robin en de schatkaart terug hebben genomen van de boeven, waarbij de boeven ze achtervolgde op een afstand (nadat ze door vuurwerk zijn weggejaagd). Dit deuntje is ook in de Sleutel en Diamant gebruikt in de korte video versies.

En de korte boevendeuntjes? Die stonden ook op de hoorspel van Bassie en adriaan op schattenjacht uit 1983. Was Klaris betrokken bij dat hoorspel? Eerst zou dat eens uitgezocht moeten worden voordat er geclaimd word dat Klaris de boevendeuntjes en de andere spanningsmuziekjes van 10 sec zou hebben gemaakt. Het is overigens erg opvallend dat op de DVD al deze muziekjes NIET zijn weggehaald, terwijl Adriaan in de daaropvolgende series z'n best heeft gedaan alle achtergrondmuziek van Klaris te verwijderen! Waarschijnlijk hebben Bas en Aad deze muziekjes zelf gemaakt, maar dat is niet zeker.

Kortom, Aad Klaris heeft geen achtergrondmuziek voor Het geheim van de schatkaart gemaakt. Dat is pas begonnen bij De verdwenen Kroon. Kraaien-oog (overleg) 31 okt 2013 16:18 (CET)Reageren

Waarom moet je zeggen dat de 2de aflevering begint met een korte scene. :)