Bassie & Adriaan: Het Geheim van de Schatkaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bassie & Adriaan
Het Geheim van de Schatkaart
Alternatieve titel De Schatkaart
Genre Avontuur
Speelduur 25 minuten per afl (totaal 350 min)
Bedenker Aad van Toor
Hoofdrollen Aad van Toor
Bas van Toor
Joop Dikmans
Regie Aad van Toor
Scenario Aad van Toor
Montage Bob de Graaff
Muziek Aad van Toor
Aad Klaris
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Aad van Toor
Bas van Toor
Uitzendingen
Start 2 januari 1987
Einde 17 april 1987
Afleveringen 13 (na bewerking 14)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Bassie & Adriaan: Het Geheim van de Schatkaart (1987) is de vijfde televisieserie van het Nederlandse televisieduo Bassie en Adriaan.

Achtergrond[bewerken]

Het verhaal van de serie werd al in 1982 geschreven.[1] Echter wilde de TROS geen nieuwe afleveringen produceren, door het conflict dat speelde tussen het duo en Joop van den Ende. Vervolgens werd in 1983 van het script het hoorspel Bassie en Adriaan Op Schattenjacht gemaakt. Deze versie van het verhaal bevat een aantal verschillen met de versie die uiteindelijk op televisie verscheen.[2]

De opnames van de uitslaande brand van het clubgebouw werden op 21 november 1985 opgenomen. [3] In mei 1986 werden de opnames gedaan op Lanzarote. De serie telde 60 opnamedagen. Oorspronkelijk zou de serie uit twaalf afleveringen bestaan. Tijdens de opnames is er ook gefilmd voor de aflevering Viva España van de serie Leren & Lachen met Bassie & Adriaan. In augustus 1986 werden de scenes met de B&A Boys opgenomen in het Lickebaertbos in Vlaardingen.[4]

Anders dan de voorgaande grote televisieseries werd Het geheim van de schatkaart geproduceerd door Bas en Aad van Toor zelf. Aad schreef het scenario en regisseerde de opnames. Hij speelt naast Adriaan ook de rol van De Baron. Bas speelt naast Bassie de rol van Vlugge Japie. Deze dubbelrollen vertolkten zij ook eerder in het hoorspel.

De eerste herhaling was van 7 juni tot 6 september 1988 door de TROS. Vanaf 1989 was de serie te zien op de BRT en vanaf 1990 op Kindernet. In 1992 werd de serie ingekort en op speelfilmlengte van twee keer anderhalf uur uitgebracht op video. In 2003 werd het originele filmmateriaal opgepoetst, digitaal bewerkt en verscheen de volledige serie op dvd met deels nieuwe muziekarrangementen toegevoegd. De serie werd in zijn originele vorm tot 2004 uitgezonden.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Bassie maakt door een ongeluk een aantal spullen kapot op een rommelmarkt, waardoor ze alle kapotte spullen moeten kopen, waaronder een oud, inmiddels kapot, schilderij met een schip erop. Achter het schilderij blijkt een schatkaart verborgen te zitten. Samen met hun vriendjes van de B&A-boys (het door Bassie en Adriaan opgerichte voetbalteam), robot Robin en hond Lara proberen ze te achterhalen waar de schat zich bevindt. Ook de Baron, B2 en Vlugge Japie gaan achter de schatkaart aan en proberen deze op allerlei gemene manieren te bemachtigen. De kaart leidt Bassie en Adriaan uiteindelijk naar Lanzarote, een Canarisch Eiland, maar dit gebeurt niet zonder enige hinder: de drie boeven zitten achter het duo aan.

Als Bassie en Adriaan de schat vinden, worden ze gevangengenomen door de boeven. Ze zijn echter zeer teleurgesteld als blijkt dat de schat een kist met peper is. Ze binden Bassie en Adriaan vast aan de schatkist en laten ze achter in de grot, maar dankzij een plas water waarmee de riemen uitzetten, kunnen Bassie en Adriaan ontkomen. Ze nemen de kist mee naar Nederland en daar aangekomen, blijkt het beslag van de kist van puur goud te zijn. Maar de boeven zijn nog op vrije voeten.

Deze worden in de val gelokt doordat Adriaan stiekem een afluisterapparaat in hun schuilplaats zet. Net op dat moment praten ze over het feit dat al hun misdrijven voor niks zijn geweest. Dit levert voldoende bewijs op om ze te arresteren.

Personages[bewerken]

Personage Acteur Opmerking
Bassie Bas van Toor
Adriaan Aad van Toor
De Baron Aad van Toor Stand-in wordt gespeeld door productieassistent Gerard Speyer.
B2 Joop Dikmans Deze rol werd voorheen gespeeld door zijn broer Harry Dikmans.
Vlugge Japie Bas van Toor
Inspecteur De Vries Dick Engelbracht
Marktkoopman Dick Engelbracht
Agent Evert van den Bos De acteur was eerder te zien in de aflevering Een vergissing is menselijk als 'Evert'.
Robin Ina van Toor (stem) Deze rol werd voorheen ingesproken door Guus Verstraete jr.
Lara Lara (hond)
Yoeri Yoeri (hond)

Afleveringen[bewerken]

Titel Eerste uitzenddatum Nederland
1 Het goede en het slechte nieuws (deel 1&2)* 2 januari 1987
2 Het leuke idee** 9 januari 1987
3 Een geheimzinnig raadsel 16 januari 1987
4 Het gestolen schilderij 23 januari 1987
5 De grote wedstrijd 30 januari 1987
6 De valstrik 13 februari 1987
7 Op zoek naar de schat 20 februari 1987
8 De slapende vulkaan 27 februari 1987
9 De ontdekking 13 maart 1987
10 Een gevaarlijke klimpartij 20 maart 1987
11 Op zoek naar de kleine maan 27 maart 1987
12 Gevonden en verloren 10 april 1987
13 De ontknoping 17 april 1987

(*) Deze aflevering was oorspronkelijk een lange, opgedeeld in twee delen. Hij werd toen uitgezonden als ´´Het goede en het slechte nieuws´´deel 1&2. Later heeft het tweede deel een eigen naam gekregen: ´´Hoe een Bal Kan Rollen´´. Hierdoor bestaat de serie nu dus uit 14 afleveringen

(**) Deze aflevering bevat in het begin een korte scène (Adriaan legt uit dat hij is geroepen door Bassie om naar het huis van Lara te komen.) die niet op de DVD's of videobanden staat.

Liedjes[bewerken]

Tekst: Aad van Toor Muziek: Aad van Toor / Aad Klaris

 • Ga je mee (naar het circus)
 • Abracadabra (opmerking: deels)
 • Kom we gaan er tegenaan (2x)
 • De trainer
 • Lachen, lachen, lachen
 • (Kom we gaan er tegenaan)

Leader[bewerken]

Tijdens de digitale nabewerking in 2003 werd de leader vervangen met de muziekarrangementen van Bert Smorenburg. De originele leader bevat de muziekarrangementen van Aad Klaris en de ingezongen tekst wijkt af van de leaders uit de latere televisieseries. De originele tekst klinkt als volgt:

Hallo vriendjes en vriendinnetjes we komen er weer aan hallo vriendjes en vriendinnetjes 't is Bassie en Adriaan. We beleven avonturen o wat spannend wordt me dat, maar er wordt ook veel gelachen (haha) bij het zoeken naar de schat. Dus humor en spanning die komen er aan met Bassie en Adriaan.

Dag vriendjes dag vriendinnetjes, dat was het dan alweer. Dag vriendjes dag vriendinnetjes, tot de volgende keer maar weer. Want het avontuur gaat verder en we weten zeker dat we nog heel veel gaan beleven bij het zoeken naar de schat. Wil je weten hoe het avontuur dan verder zal gaan, kijk dan naar Bassie en Adriaan.

Ingekorte filmversie (1992)[bewerken]

De ingekorte filmversie van deel 1 begint met het optreden van Bassie en Adriaan in het circus (dvd deel 1 0:22:45). De autorit naar de staanplaats voor de caravan is ingekort, waardoor er nu geen 'Wij zijn er bijna' wordt gezongen. Ook de autorit naar de rommelmarkt ontbreekt en de beelden die zich op de markt afspelen, voordat Bassie en Adriaan bij de kraam komen met het schilderij. Het gesprek tussen Adriaan en Robin de Robot ontbreekt voordat inspecteur de Vries binnenkomt in de caravan. Het liedje Kom we gaan er tegenaan is ingekort. Het tweede refrein en couplet ontbreekt. De wedstrijd van de B & A Boys wordt nu door Adriaan kort samengevat door middel van een voice-over.

In de ingekorte versie van deel 2 ontbreken de volgende scenes:

 • De uitleg van hoe een vulkaan werkt (0:04:41 tot 0:07:10)
 • Bij aankomst van het hotel wordt een zware koffer uit de auto getild (0:07:23 tot 0:08:03)
 • Het dialoog van de boeven over hun plan is ingekort (0:08:44 tot 0:09:00)
 • Een shot van Bassie en Adriaan die in de auto tijden (0:14:55 tot 15:03)
 • Bassie en Adriaan stappen uit de auto, Adriaan vertelt dat ze aan de noordkant van het eiland zijn, Robin 'buikspreekt' (0:22:00 tot 0:27:30)
 • De boeven zitten in de auto en hebben het plan om Bassie en Adriaan in te halen en ze aan de kant te drukken (0:30:00 tot 0:31:13)
 • Bassie maakt grappen over gaatje in de grond graven, Bassie en Adriaan keren terug naar het hotel en de boeven bespreken een nieuw plan (0:36:46- 40:04). Opmerking: De scene dat B2 op de uitkijk staat komt nu nadat Bassie vertelt ze nog geen ei of kleine maan gevonden hebben (vanaf 0:41:31)
 • Bassie vertelt over dat hij zijn 'ei niet kwijt kan'. De boeven zetten de achtervolging voort met de auto (0:41:32-:0:43:00)
 • Baron geeft de opdracht om de auto te keren is ingekort en Adriaan zegt dat hij niet wil stoppen met zoeken naar de schat (0:44:42-0:45:46)
 • Het liedje Lachen, Lachen, Lachen
 • De deur van de auto aan Bassie zijn kant zit nog op slot (0:51:56 tot 0:52:01)
 • Bassie en Adriaan rijden weg en de Baron geeft Japie de opdracht om de auto te starten (0:52:09 tot 0:52:34)
 • De Baron geeft Vlugge Japie de opdracht om de auto te stoppen (0:53:15 tot 0:53:33) Opmerking: De scène dat Adriaan vertelt dat hij geen afluisterapparatuur heeft gevonden komt nu een shot later.
 • Bassie en Adriaan rijden weg (0:54:09 tot 0:54:13)
 • Robin de robot vertelt dat hij het raadsel goed heeft opgelost (0:55:08 tot 0:55:22)
 • De Baron vraagt zich af wat zij als boeven kunnen doen om de auto van Bassie en Adriaan onklaar te maken (1:01:02 tot 1:01:11)
 • De Baron vraagt zich af wat zij nu moeten doen nu de auto van de boeven vier lekke banden heeft (1:02:45 tot 1:02:50)
 • Bassie en Adriaan rennen (1:06:57 tot 1:07:10)
 • Adriaan zegt tegen Bassie dat hij moet lopen (1:07:35 tot 1:08:06)
 • De scène dat Bassie en Adriaan lopen duurt langer en een shot van de auto waarin de boeven zitten (1:09:28 tot 1:09:45)
 • Adriaan zegt dat ze zo snel mogelijk naar het dorpje moeten (1:12:14 tot 1:12:21)
 • Het liedje 'Kom we gaan er weer tegen aan' en de Baron geeft Japie de opdracht om rechtsaf te gaan met de auto (1:12:54 tot 1:17:08)
 • Bassie en Adriaan op kamelen (1:18:25 tot 1:18:50) Opmerking: De ingekorte versie bevat een een ander shot van deze scène
 • Japie stelt een vraag aan de Baron en de Baron vertelt zijn plan (1:18:59 tot 1:19:43)
 • Een shot van het boevenhuis en de Baron praat tegen Robin de Robot, Bassie en Adriaan op kamelen, De Baron houdt de schatkaart vast (1:21:04 tot 1:22:32)
 • B2 verstaat de Baron niet (1:24:54 tot 1:24:58)
 • B2 verstaat de Baron niet en Bassie vertelt hoe blij hij is dat Robin terug is (1:29:49 tot 1:31:03)
 • Bassie en Adriaan lopen aan de rand van de een berg naar beneden en Robin vertelt hij zich door Adriaan laat tillen en maakt een grapje naar Bassie (1:31:18 tot 1:33:50)
 • Adriaan vertelt dat het raadsel klopt (1:34:32 tot 1:35:15)
 • De boeven lopen naar de grot (1:35:42 tot 1:36:00)
 • Bassie en Adriaan zoeken in de grot (1:39:36 tot 1:40:49)
 • Robin is blij en de boeven zoeken Bassie en Adriaan (1:41:00 tot 1:41:35)
 • B2 controleert of Robin de robot goed vast zit (1:46:50 tot 1:47:07)
 • De boeven lopen door de stad en inspecteur De Vries heeft de kist voor een groter deel opgepoetst (1:54:32 tot 1:55:31)
 • Het gesprek tussen de boeven duurt langer. Ze lachen om het feit dat ze Bassie en Adriaan op Lanzarote hebben achtergelaten (1:57:59 tot 1:58:25)
 • Bassie en Adriaan zitten op een terras (2:08:27 tot 2:10:11)

Achtergrondmuziek[bewerken]

Uitvoerder (+ Muziekschrijver) Titel Gebruikt in/bij Album
Aad van Toor Diverse deuntjes Diverse scènes Bassie en Adriaan Op Schattenjacht - (1983)
Eric Allen Mastermind Spannende scènes PML79 - New Technology Volume 4 - (1983)
Paul Kass & Robin Artus Floater Scènes tijdens de inbraak en het besluipen van de caravan PML63 - New Technology Volume 3 - (1982)
Harry Forbes Easy Work Vrolijke scènes PML63 - New Technology Volume 3 - (1982)
Harry Forbes Sunspots Vlugge Japie & B2 kijken of de kust veilig is bij het huis om te kunnen inbreken. PML63 - New Technology Volume 3 - (1982)
Jean Michel Jarre Magnetic Fields 1 deel 1 Achtervolgingsscènes Magnetic Fields
Jean Michel Jarre Equinoxe B&A betreden de grot Equinoxe
Mike Oldfield Tubular Bells Spannende scènes Tubular Bells - Mike Oldfield 1973
Rinus van Galen (D.Thomas/R.Freedman) Sioux City Sue Rommelmarkt It's Charleston Time - Martin Gale
Rinus van Galen (Fain/Kahal/Norman) When I take my sugar to tea Taartbakken It's Charleston Time - Martin Gale
Ivor Slaney Song of Portugal (Spaanse gitaar) Diverse scènes op Lanzarote Onbekend
Peru Africa Scènes tijdens de tocht door de bergen op Lanzarote Continents - Peru
Vangelis Pulstar Brand clubgebouw Albedo 0.39 - Vangelis 1976
Ed Starink/H.Dussen Nerves Vinden "kleine maan" Music for movies 1984

In de serie komen verschillende korte deuntjes voor, wanneer de boeven in beeld komen en bij spannende scènes (de zogenoemde boevendeuntjes). Deze zijn afkomstig uit het hoorspel Bassie en Adriaan Op Schattenjacht. Tijdens de digitale nabewerking in 2003 zijn er nieuwe achtergrondnummers toegevoegd aan scènes waar oorspronkelijk geen muziek gemonteerd was en ook bij een aantal scènes waarbij de originele muziek is verwijderd tijdens deze nabewerking. Hierdoor komen de drie onderstaande nummers in z'n geheel niet meer voor in de serie:

Uitvoerder (+ Muziekschrijver) Titel Gebruikt in/bij Album
Peru Continents Dreigende scènes en de vuurwerk scène Continents - Peru
Peru Savane Dreigende en bedroefde scènes Continents - Peru
R. Jackson Datamotion Nadat de boeven verdreven zijn uit het leegstaande huis

De rest van de originele nummers komen nog wel voor in de serie, maar wel in mindere mate dan in de oorspronkelijke versie. De nieuwe achtergrondmuziek werd in 1997 gecomponeerd door Aad van Toor en Bert Smorenburg voor De geheimzinnige opdracht en De reis vol verrassingen. Deze nummers zijn te beluisteren via:

 • De cd Bassie en Adriaan Original Soundtrack Album uit 2004.
 • Het digitale Bassie en Adriaan Original Soundtrack Album deel 2 uit 2013.

Uitgave[bewerken]

Jaar Uitgever medium Lengte Opmerking
1992 CNR VHS 2 x 90 min Titel video-uitgave: Het raadsel van de schatkaart en Op zoek naar de schat. Op de kaft staat de Robin uit Bassie & Adriaan: De Verzonken Stad in plaats van de Robin uit deze serie.
1998 Arcade VHS 2 x 90 min Heruitgave 1992, nieuwe covers.
1999 Arcade VHS 2 x 90 min Heruitgave 1998. Nu als dubbelbox.
2002 Bridge Entertainment VHS 2 x 90 min Heruitgave 1998, met sommige scènes opnieuw ingesproken in het jaar van uitgave.
2003 Bridge Entertainment dvd 2 x 140 min Achtergrondmuziek van Bert Smorenburg is toegevoegd en bij een aantal scènes is de originele muziek vervangen (zie kopje achtergrondmuziek).
2004 Bridge Entertainment VHS 1 x 180 min Heruitgave 1998 nu op 1 band.
mei 2007 Bridge Entertainment dvd 2 x 140 min Heruitgave 2003, dubbelbox, nieuwe cover.

De dvd uitgave uit 2003 is in verschillende verzamelboxen opgenomen.

Locaties[bewerken]

Trivia[bewerken]

 • Voor de rol van de rol van De Baron werd eerst nog gedacht aan de acteurs Rudi Falkenhagen, Harry Touw en Pistolen Paultje.
 • Aangezien het spelen van een dubbelrol voor Aad van Toor in deze serie moeilijk te combineren was met het regisseren van een volledige avonturenserie, werd de rol van De Baron in de vervolgserie De verdwenen kroon (1988) overgenomen door Paul van Gorcum, die al eerder in Bassie en Adriaan-producties had meegespeeld. In de film Keet & Koen en de Speurtocht naar Bassie & Adriaan wordt de rol van Baron wel weer door Aad van Toor gespeeld.
 • In de leader zie je beelden van Bassie en Adriaan die uit een trein springen en door een bosje sluipen. Deze beelden zijn alléén opgenomen voor de leader om de kijker nieuwsgierig te maken en te prikkelen om de volgende keer weer te kijken.
 • De opnames van de binnenkant van de caravan, de gevangenis en het clubgebouw vonden plaats in een studio in een pakhuis aan de Oosthavenkade in Vlaardingen. Dit is hetzelfde pakhuis waarin de boeven zich verschuilen als ze uit Lanzarote komen.
 • In het hoorspel bestond het boeventrio uit; Baron Jan Haaljeweg, Vlugge Japie en de Chinees Ping Poen. Voor de televisieserie werd Ping Poen vervangen door de boef B2 uit de series Het geheim van de sleutel en De diamant, omdat Aad van Toor het typetje ongeloofwaardig vond overkomen. De stem van dit personage werd gedaan door Dick Engelbracht.
 • In tegenstelling tot het hoorspel wordt Baron Jan Haaljeweg slechts aangeduid met "De Baron". Later in De Geheimzinnige Opdracht zou zijn naam Baron van Neemweggen zijn.
 • In het hoorspel gaat de circustent in brand, in de televisieserie is dit het clubgebouw van de voetbalvereniging. Dit werd gedaan om de opnamekosten te besparen.
 • Het personage B2 wordt in de televisieseries Het geheim van de sleutel en De diamant gespeeld door Harry Dikmans. In deze serie wordt de rol overgenomen door zijn broer Joop Dikmans. Harry moest namelijk voor zijn werk als sneltekenaar naar het buitenland. In de documentaire Bassie en Adriaan - 35 jaar op TV vertelde Bas van Toor echter een andere versie van het verhaal: volgens hem speelden de hoge eisen van Harry Dikmans ook een rol in de vervanging. [5]
 • De stem van Robin de Robot wordt in deze televisieserie gedaan door Ina van Woerden, de vrouw van Aad van Toor. In de De huilende professor werd dit gedaan door de regisseur Guus Verstraete jr. en in het hoorspel door Aad van Toor zelf.
 • Evert van den Bos is de schoonzoon van Bas van Toor en speelt in Het geheim van de schatkaart de rol van 'Agent'. Hij was eerder te zien in de aflevering Een vergissing is menselijk als 'Evert'.
 • Dit is de laatste televisieserie waarin Bassie en Adriaan (zichtbaar) in het circus optreden en Adriaan op zijn handen staat.
 • De honden Lara en Youri in de serie waren van Aad van Toor. Lara overleed in 1992. Ook de papegaai (genaamd Cobus) die in het beeld te zien is op de achtergrond bij de Baron was van hem.
 • De groep toeristen (dvd deel 2 0:33:19) bestaat naast Bassie en Adriaan uit de moeder van Bas en Aad, Joop Dikmans (nu niet als B2 verkleed) en de vrouw en dochters van Bas.
 • De spreuk op de kaart luidde: Op één van de eilanden waar vogeltjes blaffen, is een gebroken lans. Als je bovenaan de lans staat, met het ei in de rug, zie je een kleine maan, wanneer de grote maan het water meegenomen heeft. Dit is de plaats waar de x staat!
 • Als Adriaan verklaart waarom de Canarische Eilanden de eilanden zijn waar vogeltjes blaffen zegt hij dat 'cana' het Spaanse woord voor 'hond' is. Het Spaanse woord voor 'hond' is echter 'perro', terwijl 'caña' het Spaanse woord is voor 'riet'. In het Latijn betekent Canariae Insulae wel eiland van de honden.
 • Het eiland in de vorm van een "ei" is het eiland La Graciosa dat daadwerkelijk ten noordoosten van Lanzarote ligt.
 • Het is een bekend feit dat de Canarische eilanden - en met name Lanzarote - vroeger veelvuldig de schuilplaatsen van piraten waren[6], een schat zoeken op deze eilanden is daarom dan ook niet heel vergezocht.
 • De auto van Bassie en Adriaan wisselt in de serie regelmatig. Soms hebben ze een kenteken beginnend met een J en in andere scènes met een N.
 • Robin de robot wordt via een snoertje met een drukknop bediend, om zijn mond op en neer te laten gaan. Dit is te zien in de scène in de hotelkamer op Lanzarote als Adriaan Robin vasthoud nadat Bassie het bed gerepareerd heeft.
 • In de slotaflevering: De Ontknoping, is het haar/pruik en bakkebaarden van de Baron geknipt. De krullen zijn weg en alles heeft een donkergrijs zilverachtige kleur.
 • In aflevering 6 - de Valstrik als de Baron betrapt wordt bij het inbreken in de caravan, zie je zowel Adriaan als de Baron in beeld. Als ze tegenover elkaar staan, zit er op dat moment productie assistent Gerard Speyer in het kostuum en pruik van de Baron.

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]