Harry Dikmans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harry Dikmans
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Hendrikus Wilhelmus Marie Dikmans
Geboren 15 mei 1927
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep acteur, sneltekenaar
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Hendrikus Wilhelmus Marie (Harry) Dikmans (Rotterdam, 15 mei 1927[1]) is een Nederlands acteur, die bij het grote publiek bekend werd als de dove boef B2 in de televisieseries van Bassie en Adriaan.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dikmans begon zijn carrière als clown.[2] Dikmans brak in de jaren 50 door als sneltekenaar van karikaturen.[3] Hij werkte daarnaast als variété-artiest met orgel en trommel onder de artiestennaam Mr Boembas and Company. Dit deed hij samen met Gerard van der Stelt.

Als sneltekenaar stond hij van 1970 tot en met 1990 met zijn Magic Drawing Box op beurzen en tentoonstellingen, onder meer in opdracht van grote ondernemingen, waarvoor hij door Europa en Zuid-Amerika reisde.

Dikmans speelde de rol van B2 in de series Bassie & Adriaan: Het Geheim van de Sleutel en Bassie & Adriaan: De Diamant. Zijn broer Joop Dikmans nam de rol van B2 van hem over in 1985, omdat Harry Dikmans voor werk naar Argentinië moest. In de documentaire Bassie en Adriaan - 35 jaar op TV vertelde Bas van Toor echter een andere versie van het verhaal: volgens hem speelden de hoge eisen van Harry Dikmans ook een rol in de vervanging.[4] Dikmans vertelde vervolgens als reactie op dit verhaal: Aad van Toor wilde rol van B2 uitbreiden, maar Bas niet. Toen is hij er zelf mee gestopt.[5]

Begin 2013 maakte Omroep Zeeland een korte reportage over Harry Dikmans, over het overwinteren in Benidorm.

In 2016 werd bekend dat meerdere acteurs uit de series van Bassie en Adriaan, waaronder Harry Dikmans, al jarenlang een conflict met het duo hebben over de betalingen.[6] Wel werd Dikmans door Bas van Toor geprezen als beste boef uit de serie.[7] Op 25 november 2020 werd een uitspraak gedaan in de rechtszaak die ten gunste was voor Dikmans en de andere acteurs. Bijna de helft van het bedrag kwam ten goede aan Dikmans.[8]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]