Aad Klaris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aad Klaris
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Aad Klaris
Alias Lodewijck van Avezaath
Brave Hendrik
A Cuut
Geboren 9 juli 1939
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1974 - heden
Beroep muzikant
zanger
liedjesschrijver
producer
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Aad Klaris (Rotterdam, 9 juli 1939) is een Nederlandse muzikant, zanger, liedjesschrijver en producer.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Klaris maakte in de loop der jaren enkele langspeelplaten en cd's met eigen liedjes, maar hij schreef ook muziek voor een aantal series van Bassie en Adriaan. Samen met Kees Korbijn vormde hij in de jaren zeventig het duo De Krakers. Onder het pseudoniem Lodewijck van Avezaath scoorde hij in 1983[1] een hit in de Top 40 en de Nationale Hitparade met het nummer Verrek, zeg kerel ben jij 't (gebaseerd op fanfarestuk Carnival of Venice van Charles P. Lowe uit 1895[2]) en maakte hij als dit personage ook zijn opwachting als jurylid in het televisieprogramma De Pats Boem Show. Ook bracht hij platen uit onder de namen Brave Hendrik en A. Cuut en met de formatie The Alley Cats.

Tekstschrijver[bewerken | brontekst bewerken]

Klaris was vooral succesvol als tekstschrijver. Hij schreef voor onder anderen Rika Jansen (Zwarte Riek), Ria Valk, André van Duin, Gerard Cox, Maywood, Renée de Haan, de Zangeres Zonder Naam en Bassie en Adriaan. Zo is hij verantwoordelijk voor onder meer Een beetje geld voor een beetje liefde van zangeres Angelique uit 1982, 't Is moeilijk bescheiden te blijven (Peter Blanker 1981) en Vuile huichelaar (Renée de Haan 1988). Hij is met Johnny Hoes medecomponist van het levenslied Keetje Tippel, uitgevoerd door de Zangeres Zonder Naam en gemaakt naar aanleiding van de gelijknamige film. Destijds kreeg hij hiervoor een gouden plaat. Ook ontdekte hij onder meer de groep Teach-In die het Eurovisiesongfestival won met Ding a Dong, De Snorkels en Het Paporkest.[3]

Hij schreef voor Johnny Hoes Op die autoloze zondag. Met Gerard Cox maakte hij twee elpees en hij maakt de enige Nederlandstalige plaat van het duo Maywood. Instrumentaal, twee platen met de accordeonist Johnny Meijer met The Dutch Swing College en zijn zwager Manke Nelis: Amsterdam ik hou van jou. Twee elpees van De Gebroeders Brouwer en twee elpees met de groep Boemerang.

Met het duo Bassie en Adriaan maakte hij 228 composities, arrangementen en producties voor elpees, cd's en video's, wat resulteerde in zeven gouden platen.

Naast Bassie en Adriaan heeft Aad Klaris kinderrepertoire geschreven zoals: De Echte Sinterklaas vertelt met Paul van Gorcum, Rikkertje het kikkertje met Loeki Knol en Lieve Maan met Mandy Huidts. Hiervan zijn ook kinderboeken verschenen.

Met het duo Clown Jopie en tante Angelique vier albums en twee dvd's. Met de burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten en een Rotterdams mannenkoor een cd over een gerestaureerde steilsteven (zeilschip) De Helena en Aan de Oude haven.

In 1986 schreef hij het nummer Geef mij maar een Nederlands lied voor zanger Willem de Stoute (Wim Honsbeek). Deze plaat was in een dag totaal uitverkocht.[bron?]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1974: Weet je wetje
  • 1975: Dan voel je je lullig
  • 1976: Ik zaai hier
  • 1983: Allemaal zingen we Nederlands (als Lodewijck van Avezaath)
  • 1983: Verrek, zeg kerel ben jij 't (als Lodewijck van Avezaath)
  • 1984: In de kantine (kassa ping!) (als Lodewijck van Avezaath)
  • 1984: Hockey doen we met 'n stokkie (als Lodewijck van Avezaath)
  • 1985: Dan voel je je lullig (als Lodewijck van Avezaath)
  • 1985: Het was beslist... (als Brave Hendrik)
  • 1989: Peneveu (als Lodewijck van Avezaath)