Schatkaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Map icon.svg

Een schatkaart is een kaart waar schematisch op wordt aangegeven waar een verborgen schat of schatkist te vinden is. Een schatkaart wordt dikwijls op perkament of papier getekend.

Gebruik[bewerken]

Schatkaarten komen veelvuldig voor in verhalen, en dan vooral sprookjes en piratenverhalen. Zo bestaan er meerdere eeuwenoude piratenverhalen waarin zeerovers hun buit noodgedwongen in schatkisten moesten verstoppen op een eiland. Om deze schat jaren later weer terug te kunnen vinden wordt een schatkaart gemaakt.

Een schatkaart in het jeugdboek Schateiland (Treasure Island)

Weergave[bewerken]

Een schatkaart is dikwijls niet precies in weergave. Alleen het meest belangrijke staat er schematisch en snel op getekend. Zo wordt een boom (van bovenaf) getekend als een wolkje. Om aan te geven hoe de schat te vinden is wordt er op een schatkaart veelvuldig gebruikgemaakt van pijltjes, en uiteindelijk een (vaak rood) kruis: de plek waar de schat begraven ligt.

Schatkaarten in televisieseries, films en boeken[bewerken]

Schatkaarten komen, mede vanwege hun geheimzinnige karakter, veelvuldig voor in televisieseries, boeken, strips en films. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Beroemde schatkaarten[bewerken]

Beroemde schatkaarten, die waarschijnlijk ook echt (hebben) bestaan zijn onder andere: