Henry Morgan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de filmacteur uit de jaren 50, zie Harry Morgan
Sir Henry Morgan
Houtsnede van Henry Morgan uit de 18e eeuw
Houtsnede van Henry Morgan uit de 18e eeuw
Geboren rond 1635
Llanrumney nabij Cardiff, Wales
Overleden 25 augustus 1688
Port Royal, Jamaica
Land/partij Flag of England.svg Koninkrijk Engeland
Rang Admiraal
Portaal  Portaalicoon   Marine

Sir Henry Morgan (Llanrumney nabij Cardiff, Wales, rond 1635[1] - Port Royal (Jamaica), 25 augustus 1688) was een Welsh kaper en admiraal van de Engelse Royal Navy. Hij was één van de meest succesvolle boekaniers van de 17e eeuw en veroverde in Engelse dienst een grote buit op het Spaanse Rijk.

Biografie[bewerken]

Morgan werd geboren op het platteland van Wales. Over zijn jeugdjaren is verder weinig bekend. Hij zou met een Engels oorlogskonvooi richting Jamaica gevaren zijn om het eiland in te nemen. Na de Engelse bezetting kwam Morgan onder het commando van de Nederlandse kaper Edward Mansveldt te varen. Samen veroverden ze eilanden rond Cuba en Puerto Rico en deden pogingen om de Nederlandse Antillen te veroveren. Na het overlijden van Mansveldt in 1666 werd Morgan tot kapitein gekozen.

Piratenkoning[bewerken]

In het jaar 1669 wist Morgan Portobelo te plunderen en in de as te leggen. In de maanden erna was hij bezig met een verwoestingstocht langs Spaanse forten en andere bolwerken. Hij hield zich daarna een tijdje schuil op het Meer van Maracaibo. Tijdens zijn terugtocht naar Jamaica kwam hij in aanraking met drie Spaanse oorlogsschepen, die hij verpulverde.

Uiteindelijk besloot Morgan met een konvooi van 37 schepen en zo'n 2000 boekaniers Panama-Stad aan te vallen. Eerst veroverde hij het Spaanse fort San Lorenzo, waarna hij de Panamese jungle doorkruiste om uiteindelijk op 18 januari 1671 Panama-Stad te veroveren. Terwijl de meeste van zijn mannen nog bezig waren om de stad in de as te leggen, was Henry Morgan al vertrokken met het grootste deel van de buit.

Latere leven[bewerken]

De aanval op Panama-Stad was echter tegen de wil van de Engelse regering, dat onlangs vrede had gesloten met Spanje. In 1672 werd Morgan op zee door de Engelse marine gearresteerd en meegenomen naar Engeland, waar hij in de cel werd gestopt. Deze vrede duurde echter niet lang en koning Karel II van Engeland liet hem al snel weer vrij. Morgan werd zelfs geridderd en benoemd tot gouverneur van Jamaica vanwege zijn goede verdiensten voor het vaderland. Morgan keerde terug naar zijn woonplaats Port Royal op Jamaica, waar hij op 25 augustus 1688 aan tuberculose overleed.

Bibliografie[bewerken]

Externe links[bewerken]

Opmerking[bewerken]

  1. Franse Wikipedia noemt 24 januari 1635.