Maria Anna van Oostenrijk (1634-1696)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maria Anna van Oostenrijk
1634-1696
Diego Velázquez 032.jpg
Koningin van Spanje
Hertogin-gemalin van Luxemburg
Hertogin-gemalin van Brabant
Gravin van Vlaanderen
Periode 1649-1665
Voorganger Elisabeth van Frankrijk
Opvolger Marie Louise van Orléans
Vader Ferdinand III
Moeder Maria Anna van Spanje
Coat of Arms of Mariana of Austria, Queen Consort of Spain.svg
Wapen als koningin van Spanje.

Maria Anna (Wenen, 24 december 1634Madrid, 8 november 1696), aartshertogin van Oostenrijk, was koningin van Spanje door haar huwelijk met koning Filips IV van Spanje.

Leven[bewerken]

Aartshertogin Maria Anna werd in 1634 aan het Weense hof geboren als de oudste dochter van de latere keizer Ferdinand III van het Heilige Roomse Rijk en Maria Anna van Spanje, dochter van koning Filips III van Spanje. Drie jaar na haar geboorte besteeg haar vader daadwerkelijk de troon. Maria Anna was de zuster van keizer Ferdinand IV en keizer Leopold I.

Als kind was Maria Anna al verloofd, namelijk met prins Balthasar, zoon van koning Filips IV van Spanje uit diens eerste huwelijk. Maar Balthasar stierf. Maria Anna had vervolgens geen verloofde meer en Filips geen troonopvolger, dus trouwde Maria Anna uiteindelijk met haar oom Filips op 8 november 1649. Ze werd daardoor koningin van Spanje. Ze kregen vijf kinderen:

Filips stierf in 1665, toen hun zoon Karel nog maar een klein jongetje was. Maria Anna nam daarom de rol van regentes op zich voor haar zoon en bleef dit tot aan haar dood in 1696. Er was slechts een korte periode dat ze niet de macht in handen had: namelijk toen ze in 1678 na een paleisrevolutie uit Madrid verdreven was door Juan II van Oostenrijk, de buitenechtelijke zoon van haar overleden echtgenoot. Na zijn dood in 1679 keerde ze weer terug naar Madrid en nam de macht weer over, ook als was haar zoon inmiddels oud genoeg om zelf te regeren.