Overleg:Bellerophon (mythologie)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Soczyczi in het onderwerp Antea, Proetus en meer wijzigingen

Antea, Proetus en meer wijzigingen[brontekst bewerken]

Ik heb deze zinnen verwijderd: 'In een ander verhaal werd de dochter van Iobates, Antea, verliefd op Bellerophon. Hij wees haar af en zij pleegde zelfmoord. Toen kreeg de andere dochter van Iobates, Philoneo, een affaire met Bellorophon.' Ik kon nergens een bevestiging van dit 'andere verhaal' vinden, en het stond erg lelijk middenin de legende. Antea komt wel in de Ilias voor als de vrouw van Iobates, maar die versie strookt niet met dit 'andere verhaal'. De naam Philoneo zie ik wel ergens als Philono voorkomen, overigens. Dus, als het moet, dan op een andere plaats in het artikel, en met bronvermelding!

Ik heb nog een paar wijzigingen doorgevoerd. Volgens verschillende anderstalige wiki's heette de vader van Bellerophon Proitos (Proetus in het Latijn), niet Proteus. Een adjectief van de naam Bellerophon zou 'Bellerophontisch' zijn, niet 'Bellerophonisch'. De naam van de held betekent 'bearer of darts' (werpspiezen) volgens Robert Graves, 'killer of Belleros' volgens Kerenyi en anderen, of volgens Katz en Carpenter 'killer of the evil', 'killer of the bane' of 'killer of the dragon'; zie w:en:Bellerophon, (noot). Kortom, het is zeer onduidelijk wat de naam betekent; 'pijlendrager' is veel te kort door de bocht. En wat betekent het eigenlijk dat Bellerophon 'een keer tegen Proetus aanliep'? Soczyczi 31 okt 2007 12:06 (CET)Reageren


Daarbij, bij Pseudo-Apollodoros wordt hij "Bellerophontes" genoemd...

Ja anonymus, of Djavizz, wat wil je daarmee zeggen? Soczyczi 4 nov 2007 02:47 (CET)Reageren

51 Pegasi b (Bellerophon)[brontekst bewerken]

Het is ook een planeet en:51_Pegasi_b – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.173.79.139 (overleg · bijdragen)

Ilias en voetnoten[brontekst bewerken]

Ik heb het kopje van de Ilias en de voetnoten toegevoegd in deze pagina naar een opdracht voor mijn studie. Hierbij werd gevraagd om iets toe te voegen of te verbeteren aan de pagina bij een oud-Griekse held of god. Daar het verhaal van Bellerophon en de Chimaera al reeds volledig was, besloot ik om het stuk uit de Ilias van Homerus waarin Bellerophon voorkomt te beschrijven. De voetnoten heb ik toegevoegd beiden als oefening voor mezelf, en als bronverwijzing naar het desbetreffende stuk uit de Ilias. Mocht mijn toevoeging niet in orde zijn of anderzijds aan verbetering vatbaar is, dan hoor ik graag kritiek. - JorisVijz 27 sept 2009 21:48 (CET)

Verschillende kleine schoonheidsfoutjes van mijn eerste versie verwijderd. - JorisVijz 28 sept 2009 20:46 (CET)