Overleg:Besselfunctie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gekopieerd van overlegpagina Bessel Dekker:

Als je je geroepen voelt om een inleiding over Besselfuncties te schrijven en in het bijzonder het nut van deze functies in de fysica, moet je dit zeker doen. Het artikel belicht slechts het mathematische aspect van de Besselfuncties, daar ben ik mij zeer bewust van. Ik heb echter nog geen expliciete toepassingen van de Besselfuncties gezien in de theorielessen. Hoe dan ook was ik van mening dat een definitie en wat eigenschappen van de Besselfuncties zeker niet misplaatst zijn, aangezien er niet al te veel informatie te vinden is over de Besselfuncties op het internet.Wat de '(x)'-en betreft in de BDV, tja ik denk dat het zeker niet slecht is om de expliciete afhankelijkheid 'y(x)' te vermelden, daar er een parameter n in de BDV staat. Ik ben van mening dat je in een encyclopedie niet correct genoeg kan zijn ;-). Mvg --Tom Vrancx 7 nov 2006 19:29 (CET)

Beste Tom, ik ben het met je eens. Het leek mij alleen maar mogelijk het artikel (gedeeltelijk!) toegankelijk te maken voor een algemene lezer, door het meer technische, door jou verzorgde gedeelte te laten voorafgaan door iets meer algemeens. Daarin zou kunnen staan dat de functies binnen de integraalrekening opereren, dat ze in de astronomie ontwikkeld werden (lichamen en ecliptica), dat ze iets over potentiaalverhoudingen op een cilinder zeggen etc. Ik praat nu ook maar na wat ik op verschillende plaatsen tegenkom, en zojuist heb ik even naar het en: artikel gekekekn, dat erbij zou kunnen helpen. Mij lijkt het dan alleen beter om met het makkelijkste deel te beginnen, dus "jouw" meer technische gedeelte daarop te laten volgen; anders is de oningevoerde lezer immers al meteen weg! Nou ja, dit is maar een plannetje dat ik misschien nog weleens uitvoer, wie weet.

Ongetwijfeld ten overvloede: ik heb geen enkele bezwaar tegen die (x), en ben het geheel met je eens dat de definitie en de eigenschappen die je hebt vermeld, uiterst welkom zijn! Met vriendelijke groeten, Bessel Dekker 7 nov 2006 21:40 (CET)

P.S. Ik heb een (voorlopige) inleiding aan het artikel toegevoegd; mocht je het niks vinden, dan moet je er uiteraard naar hartelust in krassen en krabben! MVG, Bessel Dekker 7 nov 2006 22:29 (CET)