Overleg:Bharata natyam

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Kopie overlegpagina Davin[brontekst bewerken]

Wellicht interessant voor wie het artikel wil aanpassen, het volgende vanaf mijn Overlegpagina:
Davin 3 dec 2009 17:59 (CET)Reageren

Geachte heer,

Graag zou ik enkele constructief bedoelde opmerkingen willen plaatsen over http://nl.wikipedia.org/wiki/Bharata_natyam, naar ik begrijp hebt u deze pagina geplaatst.

Hoewel sommige delen lijken te zijn overgenomen van de Engelse Wikipediapagina over bharata natyam, vallen enkele dingen op:


'Tijdens de Engelse overheersing was deze dans voor jongens verboden'

1) Tijdens de Raj, Britse koloniale periode (1858-1947) waren er vele dansoptredens, door geheel India te zien. De Britsel elite wist de dans aanvankelijk bijzonder te waarden. Vanaf de twintigste eeuw veranderde dit: erwerden pogingen ondernomen om de dans te verbieden. Dit verbod kwam mede tot stand door bezwaren van de Zuid-Indiase elite, die met name bezwaren hadden tegende uitvoerders van de dans, de tempeldanseresen (devadasis).


Er bestaat een groot debat over het verbod op deze dans, dat gold vanaf 1947. Echter, dit betrof geen verbod voor mannen, maar voor tempeldanseressen (devadasis). Tot aan de jaren 1930 waren er nauwelijks mannen die de dans beoefenden, omdat de dansbeoefening voorbehouden was aan de gemeenschap van de tempeldanseressen.De zin op deze pagina over een verbod voor mannen, is daarom moeilijk te volgen. Mocht u een bron hebben waarin wel gesproken wordt van een verbod voor mannen, dan kunt u deze wellicht toevoegen aan de pagina.


2)De Alarippu is een abstracte dans, dat wil zeggen dat de mudra's en poses niet referen aan goden, godheden, demonen of mythische figuren. Evenmin wordt er een verhaal verteld. Een dergelijke abstracte dans wordt in de Indiase dansterminologie nritta genoemd.De zin 'het gaat in feite om een aanroeping van de goden die de voorstelling zegenen' is daarom veel eerder van toepassing op de voorgaande dans, de vandana. Vandana betekent letterlijk: gebed.


'Gevolgd door lettergrepen die de danseres zingt.' Sinds de jaren veertig zingen danseressen zelf niet. Ook gaat het niet zozeer om lettergrepen, maar om ritmische syllaben. Deze ritmische syllaben worden uitgesproken door speciaal getrainde musici.


Jatiswaram: een abstracte dans waarbij het ritme wordt gescandeerd door de tamboer.' Tamboer is een onbekende term in deze Zuid-Indiase dans. Het percussie-instrument is bekend als de mridangam. Suggestie: de Jatiswarem is een abstracte dans bestaande uit swara (melodie) en ritmische danscombinaties (jati). In de jati's keren alle basisstappen (adavus) van de dans terug. Beheersing van het lichaam en het voetenwerk zijn cruciaal voor een goede uitvoering van de dans.

Shabdam: 'Er wordt gebruik gemaakt van de expressiviteit van de dans.' Wellicht kan hier verhelderd worden dat de dans een betekenis heeft, expressie door middel van handen en gezicht is daarom van belang. Een expressieve dans wordt in de Indiase dansterminologie nritya genoemd.

Op de Engelstalige Wikipedia pagina kunt u verwijzingen naar externe links vinden die de opmerkingen die ik hier plaats ondersteunen. Een artikel waarin de geschiedenis van deze dans levendig uiteen wordt gezet:

http://kaminidandapani.typepad.com/my_weblog/2008/05/the-journey-of.html

Andere nuttige site: www.parampara.nl, website van de Nederlandse devadasi-specialist dr. Saskia Kersenboom


Hopelijk zijn deze opmerkingen nuttig, al was het voor uw eigen beeldvorming.

Bedankt voor uw tijd,

  • dp108*

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door *dp108* (overleg · bijdragen)

Bedankt voor je toelichting. Bron voor het artikel was inderdaad het artikel op de Engelse Wikipedia. Op Wikipedia mag je het artikel echter zelf aanpassen. Gezien je er zoveel van afweet, wil ik dat zelfs toejuichen. Ik heb gezien dat je inmiddels de welkomsboodschap op je overlegpagina heeft staan met hints en tips. Als je vragen hebt, kom dan gerust nog weer hier langs. Ik help dan graag. Met vriendelijke groet, Davin 28 okt 2009 20:39 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Bharata natyam. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 aug 2017 17:25 (CEST)Reageren