Overleg:Bibliotheek van Alexandrië/archief

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Evil berry in het onderwerp Op- en/of aanmerkingen

Dit artikel voldoet naar mijn mening niet aan de eisen voor een `prima' artikel. De kwaliteit is wisselend en de volgende alinea is een duidelijk voorbeeld van een niet-neutraal gezichtspunt:

De genadeslag kwam tenslotte in 391 AD door het bevel van keizer Theodosius I om alle 'heidense' tempels en bibliotheken in het Romeinse Rijk te sluiten. De fanatieke aartsbisschop Theophilus van Alexandrië deed dit maar al te graag en zweepte de volksmassa's zo op dat ze het moeseion en andere tempelgebouwen met de meeste boeken die er nog over waren compleet verwoestten. Na 400 zijn ook geen duidelijke vermeldingen in de overgeleverde literatuur meer bekend van de bibliotheek. Omstreeks de 5e eeuw was de bibliotheek waarschijnlijk al verdwenen, op misschien wat verspreide restjes na. Het hardnekkige verhaal dat de Arabieren onder leiding van kalief Omar in de 7e eeuw de verbranding van de boekrollen op hun geweten hebben is daarom zwaar overdreven omdat de christenen dat karwei al een paar eeuwen eerder voor hun rekening genomen hadden.
Theophilus van Alexandrië "triomferend" in 391 over de heidense tempels van de stad. Manuscript afkomstig uit Alexandrië in de vroege 5e eeuw

De bijbehorende afbeelding heb ik tijdelijk even hiernaast neergezet.

Het is niet bekend of Theodosius, die inderdaad verantwoordelijk was voor de verwoesting van heidense tempels verwoest heeft, ook de vernietiging van de bibliotheek op zijn geweten had. De vroegste bron die dit vermeldt, schijnt Edward Gibbons Decline and Fall of the Roman Empire te zijn. Zie de artikelen van James Hannam (die hij primair heeft geschreven als historicus, niet als apologeet zoals het oorspronkelijke artikel vermeldt) voor onderbouwing.

Voorlopig heb ik in plaats van bovenstaande alinea twee neutralere zinnen neergezet en het label "prima" van de pagina verwijderd; het lijkt me een goed idee als iemand dit artikel bij de tijd brengt naar voorbeeld van de Engelstalige versie. Peter Bruin 28 aug 2005 14:17 (CEST)Reageren

Geschiedenis: ook Indusbeschaving[brontekst bewerken]

Zou het redelijk zijn om het zinnetje: Zelfs van het verre India had men een geschiedenis vanaf de vroegste tijden. te vervangen door "Zelfs van het verre India had men een geschiedenis vanaf de vroegste tijden toen daar de Indusbeschaving tot bloei kwam." ? Ik kan me niet op feiten baseren, enkel op een zekere logica. Maar volstaat dat hier? - Ben Pirard 21 aug 2006 21:51 (CEST)Reageren

opmerkingen evil berry[brontekst bewerken]

Op- en/of aanmerkingen[brontekst bewerken]

    1. Inleiding: hier verwacht ik simpelweg te horen dat het gaat om dé bibliotheek in de hellenistische wereld, die trachtte alle kennis van de antieke wereld te verzamelen in één stad: Alexandrië. Ook de naam die men in de oudheid aan deze bibliotheek gaf - "grote bibliotheek" - kan misschien als volgt worden verwerkt in de inleiding: De bibliotheek van Alexandrië (Oud-Grieks: μεγάλη βιβλιοθήκη / megálê bibliothếkê1) was ... (Noot: 1 Cf. o.a. Plutarchus, Caesar 49.)
    2. Inhoud: dit kan beter en uitgebreider. Je mag gerust wat meer woorden gebruiken om de zaak wat duidelijker te maken.
    3. Referenties: ik verwacht ook in een etalage-artikel over een bibliotheek uit de oudheid de antieke bronnen die haar vermelden te kunnen terugvinden. Als referentiewerk ziet een werk van "The Catholic University of America" er niet echt "neutraal" uit, misschien dat je ook een andere editie kan raadplegen?
    4. Stijl: de huidige indeling kan beter. Ook vind ik opsommingen vervelend in een tekst (bv. onder "Het einde van de bibliotheek"). Er kan dus nog wat aan worden bijgeschaafd.

Er is dus nog werk aan de winkel, maar mits grondige aanpassingen kan dit artikel in de Etalage blijven. Evil berry 7 apr 2007 12:20 (CEST)Reageren