Overleg:Binnenlandse Strijdkrachten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Twijfel[bewerken]

Ik heb een twijfelsjabloon toegevoegd, omdat het artikel nogal eenzijdig de negatieve kant na de oorlog belicht wat daarbij niet gestaafd wordt door bronnen. Gertjan 14 apr 2007 11:27 (CEST)

Er is sprake van "het voorbeeld van de Franse 'Forces intérieures'", maar die heetten in werkelijkheid 'Forces Françaises de l'Intérieur' (FFI).

87.65.222.225 22 feb 2008 11:10 (CET)


Voorbeeld[bewerken]

Hier een voorbeeld van de verwarring veroorzaakt door het optreden van de BS en de late intocht van de geallieerden:

http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/brandgrens/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=24

Chaos en verwarring

Omdat de Duitsers in Rotterdam zich nog steeds niet officieel hebben overgegeven, heerst er in de dagen na 4 mei in de stad naast euforie ook chaos en verwarring. De Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS) zijn al vanaf 5 mei actief in de stad en raken hier en daar in gevecht verwikkeld met Duitse troepen. De Duitsers willen zich alleen officieel overgeven aan de geallieerden, en verzoeken op 6 mei de Binnenlandse Strijdkrachten om rust en orde te handhaven in Rotterdam-Zuid. Ook dan komt het daar nog tot een schietpartij tussen het gewapend verzet en de Kriegsmarine. Op 7 mei heeft de Duitse commandant nog steeds niet gecapituleerd, maar commandanten van de Binnenlandse Strijdkrachten nemen hun intrek in het stadhuis. De burgemeester en wethouders van de NSB en enkele andere foute kopstukken worden gearresteerd.


Het lijkt mij in ieder geval begrijpelijk dat de Duitsers zich alleen wouden overgeven aan het officiële geallieerde leger, gezien de wraakacties in bijvoorbeeld Koningsbergen. Maar ik geef toe dat dat mijn gekleurde mening is. Ik heb niet zo'n hoge pet op van de BS. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 194.171.7.38 (overleg · bijdragen)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Binnenlandse Strijdkrachten. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 okt 2017 01:03 (CEST)