Overleg:Bob Black

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

De in dit artikel gehanteerde term 'linksisme' is een vertaalfout (en verder natuurlijk een lelijke non-term), die werd gelanceerd in een Nederlandse vertaling in linkse underground-kring in de jaren 1990.

De vertaler van die tekst, waarin 'leftism' (en een radicaal-linkse kritiek daarop) inderdaad een hoofdthema was, verkeerde kennelijk in de veronderstelling dat 'leftism' iets meer betekende dan '[being] left,' en hiermee dus een impliciete kritiek uitdrukte.

Echter, het Engelse 'left' en 'leftist' of 'leftism' zijn (in deze context) synoniemen, het laatste behelst geen neologisme gebezigd door een geestige auteur. Hieruit volgt dat de vertaalconstructie 'linksisme' inderdaad niet meer is dan een pleonasme, en inderdaad spuuglelijk bovendien.

Gelukkig heeft de term nooit bredere weerklank gevonden in het Nederlands. Vandaar ook mijn (onaangename) verbaasdheid om deze hier weer aan te treffen. Mag ik voorstellen dit aan te passen, ook in evt. andere toepasbare artikelen. Behalve als aanduiding van dit curieuze en verder marginale voorval in DIY-vertalerskring, heeft de term 'linksisme' inhoud noch betekenis. De auteurs van artikelen of werken over 'leftism' houden zich ook niet bezig met een of ander specifiek verschijnsel genaamd 'linksisme', ze hebben het gewoon over politiek links, punt. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 213.46.126.130 (overleg · bijdragen) 8 mrt 2013 06:38‎

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Bob Black. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 17 jul 2017 13:35 (CEST)Reageren