Overleg:Borst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Is de linkertepel gevoeliger dan de rechtertepel? En leggen vrouwen daarom hun baby liever aan de linkerborst aan? Zouden vrouwen hun baby dan niet liever aan de rechterborst aanleggen, aangezien het zuigen van een baby soms ook pijn kan doen; en het dan links gevoeliger is dan rechts? Zouden vrouwen baby's niet vaker links aanleggen, omdat de meeste vrouwen rechtshandig zijn, en dan met hun rechterhand het hoofdje van de baby kunnen ondersteunen? Huijts 9 apr 2007 11:43 (CEST)

  • Ik overlegde hierover ook met een therapeute die trainingen geeft aan zwangere vrouwen. Zij had nog nooit iets dergelijks gehoord en gaf aan, dat baby's uiteindelijk natuurlijk uit beide borsten moeten drinken, omdat anders in de niet-gebruikte borst enorme stuwing optreedt. Misschien is bij de ene persoon de ene tepel wel gevoeliger dan de andere, maar dat zal dan toch zeker gewoon bij de ene de linker- en bij de ander de rechtertepel zijn. Is de symboliek van een baby aan de linkerborst op afbeeldingen van Maria met baby misschien iets van: links = dichter bij je hart?? Huijts 11 apr 2007 09:21 (CEST)
Waarmee ik niet wilde zeggen, dat het hart links in de borstkas ligt; alleen dat men dat vroeger dacht. Huijts 21 apr 2007 08:32 (CEST)

Een kopie van de discussie die zich op de overlegpagina ontspon, onder de titel Linkertepel gevoeliger dan rechtertepel:

Dit is geen grap. Op de pagina borst staat dit als feit vermeld, en ik ben het er niet mee eens. Zie vooral Overleg gebruiker:Ellywa. Ik wil het niet zomaar veranderen, graag jullie inspraak. Huijts 18 apr 2007 07:54 (CEST)

Alstu, ooit ergens gelezen blijft niet erg standvastig als het niet reproduceerbaar blijkt. Ype 18 apr 2007 08:06 (CEST)
Tjongjong, wat voorzichtiger en wat minder bruusk dingen weghalen mag ook wel. De linkertepel is inderdaad gevoeliger. Dat komt doordat deze boven het hart ligt. Hoe dat verder anatomisch werkt weet ik ook niet, maar een linkje heb ik niet (helaas). Verder vind ik de verbeteringen van Ype geen daadwerkelijke verbeteringen. Zou je hier nog eens naar willen kijken? Mig de Jong 20 apr 2007 19:36 (CEST)
Het hart ligt in het midden, hooguit wat meer uitgestulpt richting links. De tepel ligt er niet boven. Maar zoals te zien is hebben een paar mensen zitten zoeken naar het wel of niet waar zijn van de stelling en er is niets gevonden. Het laten staan met als reden het ooit ergens gelezen te hebben, zonder bron erbij, is dan niet houdbaar dunkt me. Welke "verbeteringen" die ik heb doorgevoerd vind je verder niet goed eigenlijk? Ype 20 apr 2007 19:55 (CEST)
Ik heb een nieuwe versie gemaakt, en zoveel mogelijk rekening gehouden met de meningen hierboven. Ik vind het ook absoluut niet bewezen dat de linkertepel gevoeliger zou zijn dan de rechter (zie daarvoor overal mijn argumenten e.d.), maar heb dit geprobeerd te laten staan als een soort mening. Gevoeligheid van de huid en tepel wordt bepaald door het aantal zenuwenuiteinden op die plaats. Er is geen enkele reden waarom de linker tepel "omdat deze boven het hart ligt (wat inderdaad niet zo is)", meer zenuwtjes toebedeeld zou krijgen. Overige argumenten tegen deze stelling heb ik al eerder vermeld. Huijts 21 apr 2007 08:29 (CEST)

Borst -> Borsten?[bewerken]

Borst is wel iets anders dan borsten, titel wijzigen naar borsten en van borst maar even een volledig ander artikel maken? Ype 18 apr 2007 08:30 (CEST)

Borst dan als in borstkas??? Huijts 20 apr 2007 20:28 (CEST)
Ja toch? Ype 20 apr 2007 20:30 (CEST)
Hallo Ype. Ik ben de tekst nu aan het veranderen, ik hoop dat daardoor iedereen een beetje tevreden gesteld kan worden. Ik zal verwijzingen naar borstkas (voor betekenis van borst als in "borstkas") en naar melkklier (voor de borsten van zoogdieren) aanbrengen. Huijts 20 apr 2007 22:07 (CEST)
Keurig, dit is een echte verbetering, complimenten. Ype 21 apr 2007 15:23 (CEST)

Verwijderingsnominatie Afbeelding:Borst anatomie.jpg[bewerken]

Een of meerdere afbeeldingen, Afbeelding:Borst anatomie.jpg, die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20070421. --E85Bot 22 apr 2007 03:04 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Borst. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 14 okt 2017 18:28 (CEST)