Overleg:Bourkes parkiet

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 jaar geleden door Hwdenie

Deze pagina begint momenteel met de zin: "Bourkes parkiet (Neopsephotus bourkii), vernoemd naar generaal Richard Bourke (1777-1855), is eigenlijk geen parkiet maar een kleine graspapegaai: de enige in zijn soort."

Ik was verbaasd om te lezen dat de bourkes parkiet geen parkiet zou zijn, is dat geen verkeerde vertaling van de Engelse pagina? Ik ben mij er uiteraard van bewust dat het verschil tussen parkieten en papegaaien puur door mensen wordt gemaakt en dat het allemaal papegaaiachtigen zijn. Maar de bourkes parkiet voldoet wel aan alle eigenschappen van wat wij zien als parkiet, namelijk relatief klein en een lange staart. Op de Engelse pagina staat "... is a small parrot ..." wat uiteraard helemaal correct is, maar dit betekend niet dat het niet ook een parkiet kan zijn.

Verder vraag ik mij ook af of bourkes parkieten graspapegaaien genoemd moeten worden, dit is toch de naam die ook voor het geslacht Neophema wordt gebruikt, waar de bourkes parkiet geen onderdeel meer van is.

Tot slot staat er: "de enige in zijn soort", wordt daar mee bedoelt dat de bourkes parkiet de enige soort in zijn geslacht is? In combinatie met graspapegaai vind ik dat ook een beetje verwarrend.

Ik heb zelf geen verstand van naamgeving e.d., maar het zou mooi zijn als iemand - die er wel voldoende verstand van heeft - naar kan kijken.

Geachte anonieme gebruiker,
Ik ben het met u eens. De term graspapegaai komt niet voor in de lijst van Nederlandse namen die we voor wikipedia hanteren. Het begrip "parkiet" is inderdaad nauwelijks goed gedefinieerd. De valkparkiet is bijvoorbeeld het meest verwant aan de kaketoes. Binnen de wereld van de kooivogelhandel bestaan vaak allerlei namen, die we in wikipedia niet altijd overnemen. De opmerking over "enige soort" kan alleen slaan op het feit dat het de enige soort is in dit geslacht. Ik zal de tekst aanpassen. Dank voor uw opmerking. Groeten, HWN (overleg) 23 jun 2016 16:37 (CEST)Reageren