Overleg:Brandslang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Is dit wel een nuttig artikel? Indien ja, wat beter uit te werken. kurt 4 mrt 2006 17:35 (CET)

Toelichting bij wijziging[bewerken]

Ik wil graag een toelichting geven bij de wijzigingen die ik vandaag heb gemaakt.

Encyclopedische informatie[bewerken]

Een encyclopedie moet, naar mijn idee, zoveel mogelijk universele informatie geven, dus niet speciaal de situatie in Nederland en België of de sitatie in 2008 beschrijven. Als er bepaalde diameters worden genoemd, moet er bij voorkeur bij staan of die norm in de hele wereld geldt, of bijvoorbeeld in Europa, of misschien alleen in Nederland.

Slangdiameters[bewerken]

Daarom heb ik vanuit en:Firehose de slangdiameters die daar genoemd worden ook erbij gezet. Ik vermoed dat die diameters in de USA gangbaar zijn, en de maten 37, 48, 52, 75 of 150 mm in Europa, maar zeker weten doe ik dat niet. In het Verenigd Koninkrijk zouden ze Europese maten kunnen gebruiken, zoals 75 mm en 150 mm of misschien wel op inches gebaseerde maten, zoals 3 inch en 5 inch.

Adviezen[bewerken]

Een encyclopedie is niet voor adviezen, maar voor kennis. Ik probeer dat altijd zo consequent mogelijk door te voeren. Dus ik zou niet schrijven: "Zorg voor goede grendels op je deuren" (advies), maar "In woningen met goede grendels op de deuren wordt minder vaak ingebroken". (feitelijke informatie).

Als ik woorden zie als 'helaas', of als de lezer direct wordt aangesproken met 'u' of 'jij', gaat er bij mij een lampje branden. Vaak is de tekst dan wel om te zetten in feitelijke informatie, bijvoorbeeld door het woord 'men' te gebruiken. "Meld je aan bij het hoofdbureau" wordt dan "Wie lid wil worden, kan zich melden bij het hoofdbureau". (Of ik verwijder zo'n zin geheel).

Waarschuwingen[bewerken]

Ik maak een uitzondering voor kennis die gevaar op kan leveren voor de gebruiker, bijvoorbeeld bij informatie over medicijnen, of over eetbare paddenstoelen, die met giftige soorten verward kunnen worden.

Die waarschuwingen horen in principe niet thuis in een encyclopedie, maar het vermijden van ernstige risico's gaat wat mij betreft voor.

De op dit artikel reeds aanwezige waarschuwing heb ik in een kadertje gezet. Dat heeft twee voordelen:

  • Het valt extra op.
  • De lezer kan er uit opmaken dat die tekst eigenlijk geen onderdeel is van de eigenlijke encyclopedie. Het valt buiten de hoofdtekst.

In de tussentijd heeft EdBever de tekst verbeterd en er een los sjabloon van gemaakt. Dat vind ik wel een goed idee. Johan Lont (voorbehoud) 14 mei 2008 13:02 (CEST)

Johan Lont (voorbehoud) 14 mei 2008 13:02 (CEST)