Overleg:Bruno Gröning

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door Démarche Modi in het onderwerp Auteursrechtenschending

Auteursrechtenschending[brontekst bewerken]

Onderstaande discussie is verplaatst vanaf hier

Hallo Only Liberty, ik verzoek je geen integrale teksten van andere bronnen te kopiëren in onze artikelen, zoals je bij het artikel over Bruno Gröning gedaan hebt. Dat is een schending van auteursrechten. Ik heb daarom je bijdrage aldaar verwijderd. Met vriendelijke groet, StuivertjeWisselen (overleg) 6 okt 2022 16:25 (CEST)Reageren

De vorige text bevat meerdere onjuistheden en dat wou ik recht zetten. De schrijver had informatie erin vermeld die onjuist was en misleidend voor ensen die die over Bruno Gröning en zijn leer geinformeerd willen worden. Wat kan ik doen om dit te veranderen. De text die ik nieuw erin verwerkt had was van onze homepage. groeten. 2A02:A46C:4488:1:7DB6:E362:5DEA:E5FF 6 okt 2022 18:35 (CEST)Reageren
Je kan een tekst in eigen woorden toevoegen, foutieve informatie aanpassen en onafhankelijke bronnen van enig gezag die over Gröning schrijven toevoegen. Dat is iets meer werk dan knippen en plakken, maar wel wenselijk. StuivertjeWisselen (overleg) 6 okt 2022 19:46 (CEST)Reageren
Ik zie je overigens zaken uit het artikel weghalen die weldegelijk correct lijken te zijn. Zo stond er in het artikel: Naar aanleiding van een sterfgeval onder zijn patiënten is nog een procedure tegen Gröning wegens vermeende dood door schuld gevoerd. Ik lees dat ook op jullie homepage. Waarom haal je zoiets dan weg? StuivertjeWisselen (overleg) 6 okt 2022 20:17 (CEST)Reageren
Bruno Groening heeft nooit patienten gehad, omdat hij nooit behandeld heeft, dus het woord "patienten" is fout. De procedure was voornamelijk de beschuldiging van ongeoorloofd uitoefenen van geneeskunde. De dood door schuld is nooit bewezen, maar was slechts een beschuldiging, waar nooit een definitieve uitspraak over is gedaan. Als je de orginele text laat staan zoals die oorspronkelijk was, klopt het gewoon niet en wordt de persoon Bruno Groening in een verkeerd daglicht gezet. Waarom laten jullie het toe, dat mensen, die niets weten over de waarheid van dit thema, en informatie uit roddelbladen of andere onwetende schrijvers van boeken, op wiki laten plaatsen? Ik heb zelf genezing van een ongeneeslijke ziekte ontvangen door deze leer van Bruno Groening en ben reeds 33 jaar getuige van de succesen. ook mocht ik tientalle jaren met de leidster van de vriendenkring (Mevr. G. Häusler die 9 jaar persoonlijk met Bruno Gröning contact had) begeleiden. Dit thema is te belangrijk om onjuist te publiceren omdat veel mensen in de huidige tijd, mits ze goed geinformeerd worden, hun genezing kunnen onvangen. Hetgeen niet mogelijk is als er verwrongen verhalen in wiki staan die berusten op onjuistheden. Ik hoop op begrip en ben graag bereid deze rubruik (of thema: Bruno Groening) op een juiste manier te kunnen plaatsen. dank en groeten. 2A02:A46C:4488:1:15CA:87BC:B864:3683 7 okt 2022 09:17 (CEST)Reageren
Graag inhoudelijk die discussie voeren op de overlegpagina van het artikel, waarbij het helpt als je de feedback punt voor punt opschrijft, zodat men daar punt voor punt over kan discussiëren. De Bruno Gröning-Vriendenkring is niet onomstreden, dus vergeef me dat ik met enige scepsis naar de opgeworpen 'feiten' kijk en deze door onafhankelijke bronnen van enig gezag gestaafd wil zien. StuivertjeWisselen (overleg) 7 okt 2022 14:12 (CEST)Reageren
Er is nog nooit zo veel gelogen in de media als over Bruno Gröning. Dit zijn geen bronnen om de waarheid naar buiten te brengen. U moet weten dat hij een doorn in het oog was voor de artsen, die dachten hun broodwinning te verliezen.
Hier is de text die momenteel op wiki staat, waar ik de veranderingen in aanbreng zodat u kunt checken over het hoe en waarom.
De opmerkingen heb ik met een zwarte stip ingevoegd.
Gröning werd in Duitsland bekend in de jaren 40 en 50 van de 20e eeuw. Hij was van 1945-1949 actief in Herford, daarna in Rosenheim (Beieren) en in Mittenwald in de Beierse Alpen.
(Bruno Groening was actief in heel Duitsland, hij was dag en nacht onderweg om zieke mensen te helpen.)
Hij vroeg de mensen om te vertrouwen op en te geloven in God. Hij beschouwde gezondheid, anders dan ziekte en ongemakken, als de natuurlijke staat van alle levende wezens. Hij stelde dat gezondheid (en de genezing van ziekten) wordt bewerkstelligd door de absorptie van een goddelijke levenskracht, die door hem "Heilstrom" genoemd werd. Gröning stelde, dat niet alleen persoonlijke aanraking kon genezen, maar ook het aanraken van voorwerpen, die door hem waren "ingestraald". Er ontstond een levendige handel in zgn. Gröning-eieren", balletjes van stanniool die soms gevuld waren met o.a. haren van Gröning. Deze voorwerpen zouden geneeskrachtig zijn.
  • Tijdens zijn toespraken gebeurden genezingen van zelfs ongeneeslijke ziekten. Hij hoefde niemand aan te raken en heeft nooit behandeld zoals een arts. Hij raadde de mensen aan om zich door de arts te laten (na-)controleren, na een boezoek van zijn toespraken, die altijd religieus van aard waren. Hij gaf in sommige gevallen aluminium balletjes, of foto´s van hemzelf aan de mensen, die als ingestraald voorwerp dienden om de krachten beter op te nemen. Hij noemde dit aangesproken voorwepen.
  • (Het begrip Gröning-eieren is onzin en heb ik in al die jaren nooit gehoord. Ook zaten er geen haren of dergelijke in. Zijn eigen neef, die zich liet verleiden door een yournalist om Bruno slecht te maken heeft zulke dingen jaren geleden tijdens een tv-uitzending verteld, maar heeft zich later hiervoor verontschuldigt. Net als vele anderen die zich tijdens Grönings leven lieten verleiden door de pers en werden gekocht om leugens over hem te versprijden, zoals managers en medewerkers.)
Gröning had een opvallend uiterlijk: hij had onder zijn gezicht een struma of kropgezwel, waarover hij zei dat een gedeelte van zijn bijzondere krachten daarin huisden.
  • Bruno Gröning had geen struma of kropgezwel. Tijdens zijn toespraken zwol zijn hals op tot aan het borstbeen. Hij liet ons weten, dat hier de kracht zich verzamelde die hij aan de mensen kon doorgeven. Als hij geen toespraken hield, krimpte de omvang van zijn hals...en dat doet een struma of kropgezwel niet. Uit onwetendheid en zich niet overtuigen van de werkelijkheid werd er door de yournalisten maar de naam krop aan gegeven.
Gröning verlangde van zijn patiënten geen betaling voor zijn diensten. Echter zakenpartners (medewerkers) van hem deden dat vanaf 1950 wel. Zo ontving hij (en ontvingen anderen in zijn naam) in de loop der jaren veel schenkingen; er wordt beweerd, dat deze gelden zijn opgegaan aan een luxueuze levensstijl van Gröning zelf of van zijn zakenpartners.
  • Zijn eigen manager en meerdere medewerkers die ervoor zouden moeten zorgen dat de giften ordelijk beheerd zouden worden, hebben grote bedragen verduisterd. Bruno Gröning nam geen geld voor zichzelf. Hij heeft tot aan zijn dood in armoede geleefd. Hij had geen eigen huis en het huis waar hij hehuurd woonde werd zelfs verkocht tijdens zijn laatse dagen. Hij had geen auto of bezittingen, maar kreeg van vrienden een auto geleend en de toenmalige vereniging zou voor hem zorgen dat hij in de dagelijkse benodigheden kon voorzien, zoals voedsel, kleding, benzine. Maar hij had zelf geen geld en heeft dag en nacht geofferd om mensen te helpen en te genezen. Soms dagen niet geslapen en zelfs weken niets gegeten. Hij had geen vrije tijd zoals wij dit kennen, wanneer had hij een luxe leven moeten leiden?
Naar aanleiding van een sterfgeval onder zijn patiënten is nog een procedure tegen Gröning wegens vermeende dood door schuld gevoerd.
  • Bruno Grönings manager wilde hem persé meenemen naar een jonge vrouw die aan longtuberkolose leed. Bruno Gröning verweerde zich tegen deze manager (dhr. Mecklenburg) en wist innerlijk dat deze vrouw niet meer te helpen was omdat haar ziekte te ver voortgeschreden was. De manager wilde namelijk zijn geldbedragen innen, maar uiteindelijk stierf deze jonge vrouw en de schuld werd Bruno Gröning in de schoenen geschoven.
Gröning moest zich ook regelmatig verweren tegen beschuldigingen van het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunst (optreden als Heilpraktiker). Zijn verweer was, dat zijn sessies religieus en niet medisch van karakter waren, en hij beriep zich op de vrijheid van godsdienst. Overheden en officiële kerken e.d. beschouwen Grönings volgelingengroepen dan ook als sekten.
  • De Bruno Gröning-Vriendenkring heeft geen lidmaatschap, geen contributie of verplichte betaling. Mensen van elke religie en elke natie zijn welkom. Iedereen is vrij om te komen of te gaan wanneer hij dit zelf wil, de vrij wil is gewaarborgt, hoe kan dit een sekte zijn.
Terwijl een beroepsprocedure na een veroordeling gaande was, overleed Gröning aan maagkanker. Na zijn crematie is zijn as bijgezet op een begraafplaats te Dillenburg.
2A02:A46C:4488:1:D9EA:6EBE:755D:BE66 7 okt 2022 15:49 (CEST)Reageren

Einde verplaatsing

De werkelijkheid die de Bruno Gröning-Vriendenkring en de boeken die bij de Grete Häusler-uitgeverij worden aangeboden verkondigen sluit niet aan bij de algemeen aangenomen lezing van de werkelijkheid. Dat volgelingen van een omstreden gebedsgenezer anders kijken naar wat heeft plaatsgevonden is niet zo vreemd, het maakt het alleen onmogelijk dat er met die lezing een neutraal en evenwichtig artikel kan worden geschreven. StuivertjeWisselen (overleg) 7 okt 2022 16:33 (CEST)Reageren
Zojuist heb ik een poging gewaagd om hier goed op te kunnen reageren, echter de inbreng van bovenstaande anonieme bijdragers is moeilijk of niet op een gepaste (encyclopedische) manier aan te tonen. Indien er veel over Gröning gelogen is in de media dient dat door een gezaghebbende en gerespecteerde bron aangetoond te kunnen worden. Het artikel voldoen voldoende aan wat Trouw beweert. Trouw is een betrouwbare krant die zal rectificeren indien het onwaarheden publiceert. De argumenten die hierboven gegeven worden dienen door een gezaghebbende en gerespecteerde bron gewaardeerd te worden en niet door ons hier in een overleg. Dat riekt naar eigen origineel onderzoek en is zo zonde van de tijd. Démarche Modi (overleg) 7 okt 2022 21:49 (CEST)Reageren