Overleg:Citroën 2CV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Even over de passage dat de eerste eend een vermogen van 2 PK had: ik heb altijd begrepen dat het hier over "fiscale paardekrachten" ging, en dat de Franse motorrijtuigenbelasting werd (of misschien nog wordt) berekend volgens een formule waar de cylinderinhoud een grote rol in speelt. De Renault 4 zou dan 4 fiscale PK's hebben, en de Traction Avant 6 PK's, en bij sommige modellen 7 PK's. Dit verschijnsel zou ertoe geleid hebben dat Franse auto's meestal wat kleinere motoren hadden dan bijvoorbeeld Duitse. Maar die 2 PK's van de oer-eend zouden, in "normale" PK's gerekend, nooit correct zijn geweest: de eend zoals wij die kennen begon met iets van 18 PK, en dat is in de loop der jaren wat opgelopen. (Maar, zoals een oom van me ooit zei: eend rijden is karaktervormend.)

Weet iemand hier meer over? Groetjes, MartinD 26 nov 2004 10:03 (CET)

Ik dacht ook dat het om 'de:Chevaux Vapeur' ging. Lennart LogoLB.png 26 nov 2004 13:30 (CET)

Terugschakelen naar 1e nu wel of niet mogelijk?[bewerken]

Volgens het originele artikel is terugschakelen van 2e naar 1e versnelling niet mogelijk. Volgens een (naar eigen zeggen) eigenaar van zo'n wagen is het wel mogelijk. Deze tegenstrijdige tekst in commentaar gezet:
Een eigenschap van de versnellingsbak van de 2CV is ook dat de auto helemaal stil moet staan om hem in de eerste versnelling te kunnen zetten. Voor een steile helling al rijdend terugschakelen naar de eerste versnelling is dus niet mogelijk. Het terugschakelen naar de eerste versnelling is wel mogelijk. --CedricD 25 dec 2005 23:21 (CET)

Inderdaad een tegenstrijdige tekst. Mijn ervaring met 'n acadiane is dat terugschakelen naar zijn 1 geen probleem is, ook niet wanneer je een helling oprijdt. Om van neutraal naar zijn 1 te schakelen is het inderdaad verstandig om stil te staan; nooit getest bij snelheden boven de 5 km/h want dat lijkt me niet zo lekker voor da bak inderdaad.. Michiel1972 25 dec 2005 23:26 (CET)
De 1e is niet vergrendeld, maar dat betekent niet dat "het kan". Ik heb dit aan den lijve ondervonden toen ik met een Charon kitcar rondreed. Het is ook perfect mogelijk om door een rood licht te rijden, de gevolgen zijn voor u81.242.57.5 28 mei 2012 17:08 (CEST)

Produktieaantallen eend[bewerken]

In diverse handboeken en dergelijke kom ik produktieaantallen voor de eend tegen van "ruim 5 miljoen". Echter, in het kadertje rechts staat dat de eend ruim 3.8 miljoen keer geproduceerd is. Nogal een verschil dus. Weet iemand waar dat verschil vandaan komt, en wat het correcte aantal is?

Toon 26 feb 2006 21:24 (CET) Toon


Het aantal 2CV's is inderdaad minder dan 5 miljoen: 3 867 932, maar daar komen bij de 2CV bestel: 1 246 299 en de 2CV Sahara: 694 en dan kom je ruim boven de 5 miljoen: 5 114 925 stuks.

En dan tellen we de van de 2CV afgeleide modellen (zelfde chassis en onderstel en motore etc.) nog niet eens mee: de Dyane, Ami6/Ami8/Ami Super, Méhari, Acadiane, FAF en BabyBrousse, dan zou het totaal komen op 8 572 216

Hans Tacq

Dank Hans!

ToonT

Schakelen in een 2CV[bewerken]

In de tekst staat: "Een eigenschap van de 2CV is ook de positie van de pook. Deze zit aan het dashboard. De achteruit zit links vooraan (op de plek waar in moderne auto's de eerste versnelling zit). De eerste versnelling zit links achteraan, de tweede rechts vooraan en de derde versnelling rechts achteraan. Het schakelen tussen de tweede en derde versnelling wordt hierdoor heel eenvoudig." Dit is niet (helemaal) juist.

Een eend heeft 4 versnellingen vooruit en één achteruit. Het pookje aan het middenin het dashbord heeft de vorm van een haak. Vanuit de neutrale stand (de haak staat dan omhoog) kan de pook worden ingeduwd (2de versnelling) of uitgetrokken (3de versnelling). Als de haak vanuit neutraal eerst naar links wordt gedraaid en dan wordt uitgetrokken, komt de 2CV in de eerste versnelling. Vanuit neutraal naar links en induwen is achteruit en vanuit neutraal naar rechts en induwen is de 4de versnelling. Schakelen tussen 2 en 3 is heel gemakkelijk (kwestie van indrukken en uittrekken).

Het is mogelijk om terug te schakelen van 2 naar 1 als je berg op gaat. Het is zelfs essentieel op deze techniek te beheersen als je met eend de bergen in gaat. Na een haarspeldbocht is de snelheid er vaak helemaal uit en kan de 2de versnelling het niet meer aan. Schakel terug als de auto bijna stil staat en geef genoeg gas voordat je de koppeling loslaat. In de bergen wordt de motor vaak wat warmer (meestal ook zomer) en reageert de motor niet direct op het indrukken van het gaspedaal. Volg daarom de volgende stappen met de opmerking dat hoe stijler je gaat, hoe sneller je moet schakelen:

  • Koppeling in bij 10 km/u;
  • Gas geven om moter op genoeg toeren te houden (zeker half-gas);
  • Van 2 naar 1 schakelen onder 5 km/u (ongeveer wandelsnelheidsnelheid);
  • Koppeling los. De auto moet dan een beetje naar voren schieten.

Het volksgeloof dat een eend niet in de bergen kan rijden is niet waar. De eerste versnelling is dermate kort dat hiermee alle hellingen met gemak kunnen worden genomen. Zelf heb ik met 2CV en aanhanger de col de Bonnet (hoogste col van Europa 2802 m)bij Barcelonnette (fr) beklommen. Grote stukken waren 20%.

Nooit doen met een 2CV versnellingsbak:

  • Op de motor afremmen in de eerste versnelling;
  • Anders dan alleen heel heel heel voorzichtig achteruit rijden.

Olivier vdp

Anonieme wijziging[bewerken]

Kan iemand deze en deze anonieme wijzigingen even controleren? Ik heb hier geen verstand van, maar dit ziet er verdacht uit. Skander 26 feb 2007 14:24 (CET)