Overleg:Codex Hammurabi

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Aanklachten wegens tovenarij waren ook ernstig. De beschuldigde wordt onderworpen aan een godsoordeel: hij werd in het water gegooid. Als hij verdronk was zijn schuld bewezen, en de aanklacht terecht. Mocht hij het overleven, dan verloor de aanklager zijn eigen bezit. Dit soort godsoordelen was niet alleen in Babylon bekend.

Was het niet net omgekeerd, aangezien als hij verdronk beschikte hij niet over tovenarij en was hij net niet schuldig en dus dan kon men de aanklager straffen aangezien deze ongelijk had. Als hij overleefde beschikte hij dusdanig wel over tovenarij. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 85.10.124.63 (overleg|bijdragen) op 2007-10-23T18:06:50.

Hallo, deze afbeelding is vermoedelijk een auteursrechtschending en kan snel verwijderd worden van Commons:. Bedankt. Commons:User:Jastrow 213.41.174.227 28 mei 2006 14:44 (CEST)[reageer]


Ik zeg het maar even: een shepherd is een herder, en niet noodzakelijk een schaapsherder. Floris V 23 sep 2006 20:56 (CEST)[reageer]

Enkele aanvullingen:

  • Het Engelse artikel staat al niet eens in de etalage. Dus om dan het Nederlandse te nomineren gaat wel ver.
Vertaal niet te letterlijk. Bedenk wat er in de Engelse tekst staat en geef de betekenis daarvan vrij weer. Je staat niet onder contract! Je mag dingen weglaten en dingen anders formuleren als je een duidelijker formulering weet.
  • De wet, uitgehakt in dioriet, dat kon wel tegen een buitje, werd - zo lees ik het - in het openbaar, voor iedereen zichtbaar, opgesteld. Er is dus uitdrukkelijk bedoeld dat niemand kon doen alsof hij de wet niet kende. Denk maar aan het verhaal van Mozes, die de wetten hardop voorleest voor het bijeengekomen volk, en na voorlezing aanvaardt dan het hele volk die wet. Ik weet niet of er zo'n soort ceremonie heeft plaatsgevonden rond de inwerkingstelling van de wet van Hammurabi, maar het gaat dus echt om het uitsluiten van smoezen. Net zoals in het Nederlandse recht de burger geacht wordt de wet te kennen (overheidsdienaren zijn daar blijkbaar van uitgezonderd, als je afgaat op wat voor zooi ze ervan maken, maar dat terzijde).
  • De Wet of Code van Hammurabi is beter dan het pregnant Engelse H.'s code.
  • Het gaat niet om onderscheid tussen soorten misdadiger en misdaden maar er was sprake van klassenjustitie: het maakte wat uit wat de maatschappelijke status van de dader en het slachtoffer was. Genoeg voor nu ;-) Floris V 23 sep 2006 21:27 (CEST)[reageer]

Verwijderen links[brontekst bewerken]

Ik had twee links naar een Nederlandse en een Duitse vertaling van de codex geplaatst, deze zijn verwijderd. Ik wil daar even op reageren: 1. De reden, zoals wordt vermeld, is dat wikipedia geen linksite is voor externe links maar op heel veel wikipediasites staan externe links, dit lijkt willekeur 2. De twee toevoegingen zijn werkelijk waardevol voor de lezers, zéker gezien het feit dat het artikel zelf ook in het Nederlands is 3. De vertaling op Wikimedia is ooit gestart maar nooit meer afgemaakt, deze staat stil. Het lijkt alsof dát de werkelijke reden van verwijderen van de links is, kunt u dat weerleggen?

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Codex Hammurabi. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 4 sep 2017 18:51 (CEST)[reageer]