Naar inhoud springen

Overleg:Comité voor Eenheid en Vooruitgang

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 maanden geleden door Gyte75 in het onderwerp Oorsprong

CUP

[brontekst bewerken]

Staat deze partij hier echt bekend onder haar Engelse afkorting CUP? Dat lijkt me sterk. Wat ik als verkorte naam wel tegenkom is Ittihad, het eerste woord van de Turkse naam, met de afleiding ittihadisten. Bij geen reacties vervang ik CUP binnenkort door Ittihad. Wat ik me trouwens, gezien de interwikilinks, afvraag is of de inhoud van dit artikel niet geïntegreerd kan worden in Jonge Turken, wat de bijnaam blijkt te zijn voor de leden van dit Comité. Fransvannes 14 jun 2005 09:48 (CEST)Reageren

Ik heb de afkorting aangepast. Het samenvoegen lijkt me een goed idee. Erik Warmelink 6 okt 2007 17:39 (CEST)Reageren

Oorsprong

[brontekst bewerken]

Het artikel bevat veel onjuistheden. Er wordt onder andere gesuggereerd dat Ziya Gökalp en Talaat Paşa worden gezien als de ideologische pilaren van de organisatie, terwijl ze (in het bijzonder Talaat Paşa) behoren tot de late generatie van Unionisten.

Baeddin Shakir wordt vooral gezien als de centrale organisator van het beweging terwijl anderen minder bekende leden de positie van de organisatie bepaalden binnen het "ideologische spectrum". Talaat was relevant in de laatste 6-8 jaar van het beweging. Daarvoor was hij een insignificante medewerker van de regionale PTT.

Daarnaast is het zeer storend dat men hier zelf verzonnen geschiedenis produceert en deelt zoals te zien is in dit artikel. Mustafa Kemal Atatürk was in de beginjaren van zijn militaire loopbaan lid van de CUP, maar na enkele jaren distantieerde hij zich van de organisatie, wat er toe leidde dat hij geen contributie meer betaalde en zich zelf ideologisch distantieerde van de "drie generaals" in Istanbul (in het bijzonder Enver Paşa).

Mustafa Kemal sprong in het gat dat ontstond nadat alle prominente CUP leiders waren vermoord of gevlucht na de capitulatie. Juist omdat hij niet betrokken was bij de CUP, achtte men dat uitgerekend hij de juiste persoon was om de leiderschap over te nemen voor de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog omdat hij niet in verband werd gebracht met een militaire nederlaag of politiek wangedrag (zoals de armeense deportaties etc). - Oghuz (overleg) 7 mrt 2020 22:23 (CET)Reageren

Ik zou zeggen, kom met goede bronnen en pas het artikel maar aan.Gyte75 (overleg) 20 okt 2023 10:22 (CEST)Reageren