Overleg:Cori-cyclus

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Opmerking: een groot deel van de tekst is letterlijk overgenomen van een cursus "Energie en metabolisme" (het deel in kwestie geschreven door prof. dr. J. Gettemans), zoals gedoceerd in geneeskunde en tandheelkunde aan de UGent, zonder enige verwijzing. Plagiaat?

Als dat zo is, kan dat natuurlijk niet de bedoeling zijn. Heeft u een link of een specifiek controleerbare bron zodat er kan worden gecheckt of er inderdaad sprake is van plagiaat? Sikjes (overleg) 1 jan 2015 15:52 (CET)[reageer]
Helaas niet; er bestaat geen online versie van de cursus. U zult me op mijn woord moeten geloven, of desnoods de betrokken auteur zelf contacteren. Referentie naar de cursus zou kunnen worden "Gettemans, J (2014). De Cel: Energie en metabolisme. Gent: UGent. hfst. VI. Gluconeogenese, p. 2." Deze versie van 2014 bevat uiteraard ook zaken (zoals de plagiërende tekst) die bewaard zijn gebleven sinds al zeker 2005, wanneer dit artikel geschreven werd.
Ik zal de auteur van de pagina op de hoogte brengen. Tevens kunt u via deze pagina uw probleem aankaarten. Er kan dan door Wikipedianen met verstand van dit soort zaken naar worden gekeken. Met vriendelijke groet, Sikjes (overleg) 1 jan 2015 16:07 (CET)[reageer]
Ik heb voorlopig de bron toegevoegd uit voorzorg. Sikjes (overleg) 1 jan 2015 16:19 (CET)[reageer]

Inhoudelijke fout[brontekst bewerken]

Bij het gedeelte werking is er een opsomming van 2 puntjes.

  1. Volgens mij heeft pyruvaat zelf geen invloed op de regulatie maar is het de dalende pH zelf die ervoor zorgt dat de glycolyse/katabolisme van suiker afneemt. Lage pH inhibeert fosfofructokinase door de inhibitie door ATP te versterken. Op die manier wordt de spier beschermt tegen de zure omgeving van lactaat.
  2. Deze zinsbouw is foutief, er wordt gesuggereerd dat melkzuur deels wordt omgezet in melkzuur en deels in alanine. Terwijl het pyruvaat is dat deels wordt omgezet in melkzuur om NAD+ te genereren voor de glycolyse en deels in alanine om te beschermen.

Dan is het inderdaad zo dat lactaat en alanine worden vrijgezet in de bloedbaan. Ze worden opgenomen door de lever (tvv pyruvaat en glucose) en de hartspiercellen (verbranden lactaat).

IkipediaEditing (overleg) 15 jun 2023 15:45 (CEST)[reageer]

Ik heb het nu zelf aangepast, voor de bronvermelding heb ik zowel de stijl die er al was gekopieerd als een extra verwijzing in de tekst toegevoegd, maar eigenlijk beslaat deze de volledige 'werking' sectie. Ivm de alanine cyclus: ik heb een korte uitleg en een afbeelding toegevoegd aangezien er nog geen pagina over bestaat en deze zeer gerelateerd is aan de cori cyclus. IkipediaEditing (overleg) 17 jun 2023 12:31 (CEST)[reageer]