Wikipedia:OTRS/Vragen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


OTRS Noticeboard
Verzoeken aan OTRS-vrijwilligers

Via deze pagina kunnen gebruikers in contact treden met de OTRS-vrijwilligers van de Nederlandstalige Wikipedia. Ook wordt deze pagina gebruikt voor OTRS-vrijwilligers onderling. Je kunt hier verzoeken doen voor het (laten) controleren van toestemmingen of voor andere zaken die de aandacht van een OTRS-vrijwilliger behoeven. Wikimedia Commons heeft ook een prikbord (Commons:OTRS/Noticeboard), net als de Engelstalige Wikipedia (Wikipedia:OTRS noticeboard, enkel voor lokale aangelegenheden).

Algemene vragen

Deze pagina is alleen voor vragen die te maken hebben met OTRS. Voor algemene vragen kan je terecht op Help:Contact met Wikipedia.

Stel uw vraag via e-mail

Stelt u uw vraag liever via e-mail? Stuurt u dan een e-mail naar info-nl-at-wikimedia.org en geef eventueel relevante informatie, zoals uw op Wikipedia gebruikte gebruikersnaam of IP-adres.

Archieven: 1


Toestemming kunstenaar[bewerken | brontekst bewerken]

Wil je even meedenken? Door mij gemaakte foto's zijn op Commons genomineerd voor verwijdering, omdat de kunstenaar nog leeft en FOP mogelijk niet opgaat. Ik wil de FOP-discussie liefst overslaan en de kunstenares vragen of zij toestemming geeft om haar werk te tonen. Ik kom er met de voorbeeldtekst niet helemaal uit. Het werk (de foto's) is immers van mij en wordt niet door de kunstenaar gepubliceerd en vrijgegeven. Hoe maak ik er een handige / correcte formulering van? Of denk ik te moeilijk, moet ik gewoon de voorbeeldtekst gebruiken en er -na toestemming- een dubbele naamsvermelding van maken? Gr. RONN (overleg) 15 jul 2019 15:00 (CEST)

Ja, feitelijk vraag jij de kunstenares toestemming om jouw foto onder een vrije licentie te mogen verspreiden, terwijl haar beschermde werk daarop vertoond is. Ik begrijp dat het werk niet buiten stond, op de openbare weg? Of niet in Nederland? Edoderoo (overleg) 15 jul 2019 15:17 (CEST)
Als ik het goed begrijp zijn het foto's gemaakt in de Eusebiuskerk in Arnhem. Die ruimte valt nmm niet onder de panoramavrijheid (vergelijkbaar met museum enz.). Panoramavrijheid lijkt mij dan ook niet aan de orde. Toestemming van de maker lost het probleem wel op. Zij geeft dan immers toestemming dat afbeeldingen van haar werk verspreid mogen worden. Je kunt in de bestandsbeschrijving aangeven dat zij de maker van het kunstwerk is en jij de maker van de foto. Gouwenaar (overleg) 15 jul 2019 15:28 (CEST)
Panoramavrijheid geldt ook voor vrij toegankelijke gebouwen, daar kan een (voormalige) kerk m.i. ook onder vallen. Ik zie trouwens net pas op de website dat voor de Eusebius wel toegang moet worden betaald, daarmee vervalt de vrije toegankelijkheid. Ik ben er al vaker geweest en mag elke keer gewoon doorlopen om foto's te maken. Glimlach Bedankt voor het meedenken heren! Gr. RONN (overleg) 15 jul 2019 16:13 (CEST)

toestemming afbeeldingen in vertaling andere pagina[bewerken | brontekst bewerken]

Op webpagina Jordi Bernet zou ik graag gebruik willen maken van de afbeeldingen in de catalaanse versie onder kopje 'Publicacions'. Kan iemand daar toestemming voor geven indien nodig? Marlynblues (overleg) 23 aug 2019 21:04 (CEST)

El Jueves Sucres Clara de Noche.jpg
kun je gewoon gebruiken. Maar die andere staat niet op Commons, en wordt zo te zien ook op Cata-wiki verwijderd, omdat er iets mis is met de licentie. In gewone mensentaal: die andere afbeelding is gewoon van internet gejat, en kan niet onder een ccbysa-licentie op Wikipedia worden gebruikt. Edoderoo (overleg) 23 aug 2019 21:24 (CEST)

Ik heb begrepen dat Bernet deze pagina zelf heeft geplaatst :)

Marlynblues (overleg) 23 aug 2019 21:47 (CEST)

De afbeelding met de cover is geüpload op cawiki onder Fair Use. Blijkbaar hanteren ze daar de zelfde regels als op enwiki, waar lage resolutie afbeeldingen wel toegestaan zijn onder fair use. Op nlwiki en commons is Fair Use niet toegestaan en vandaar het stopteken: Stop! Upload deze afbeelding niet naar Commons, want hij voldoet niet aan de regels aldaar (mijn interpretatie van de Google Translate versie van de tekst in het sjabloon). Mbch331 (Overleg) 23 aug 2019 21:56 (CEST)

Bill Bowerman[bewerken | brontekst bewerken]

Is het mogelijk om deze deze foto van Bill Bowerman, oprichter van Nike, Inc. ook op de Nederlandstalige Wikipedia te gebruiken? Melvinvk (overleg) 5 okt 2019 19:08 (CEST)

De foto staat op de Engelstalige Wikipedia onder "fair use". Dit is een begrip dat in de VS gebruikt kan worden om auteursrechtelijk beschermde foto's te publiceren. Dit wordt op Commons niet erkend, dus daarom kan de foto niet op andere wiki's gebruikt worden helaas. Met vriendelijke groet, Elly (overleg) 5 okt 2019 19:31 (CEST)

Publicatie tekst van iemand anders[bewerken | brontekst bewerken]

Is het voor deze gebruiker nodig dat er door de auteur gemaild wordt met OTRS? Het lijkt een nog ongepubliceerde tekst, maar ik kan me voorstellen dat er dan alsnog ook door de auteur zelf toestemming gegeven dient te worden. Mvg, Encycloon (overleg) 23 okt 2019 10:29 (CEST)

Ja. Ook al is een tekst niet gepubliceerd, rust er nog wel auteursrecht op. De procedure op Wikipedia:OTRS/Toestemming tekst vragen dient gevolgd te worden door die gebruiker. Mbch331 (Overleg) 23 okt 2019 22:12 (CEST)
Bedankt voor de bevestiging, als het goed is krijgen jullie binnenkort de mail. Mvg, Encycloon (overleg) 23 okt 2019 22:44 (CEST)

Zie Overleg gebruiker:Rexx001[bewerken | brontekst bewerken]

Een nieuwe gebruiker (ik vermoed familie of een bekende) wil een sterfdatum toevoegen aan het artikel over Lex Lesgever. Er is (nog) geen openbare bron voor. Ik heb hem/haar aangeraden contact op te nemen via permissions-nl-at-wikimedia.org, eventueel met gescand overlijdensbericht. Geef ik hier het juiste advies? GeeJee (overleg) 4 jan 2020 12:05 (CET)

In principe moet je hiervoor info-nl-at-wikimedia.org gebruiken, omdat dit niets met vrijgave van afbeeldingen/teksten te maken heeft. Maar de meesten van het NL team hebben toegang tot beide queues en kunnen het bericht intern verplaatsen. Mbch331 (overleg) 4 jan 2020 12:08 (CET)

Toestemming gebruik tekst[bewerken | brontekst bewerken]

Tom Verwaijen heeft op 25 februari een toestemmingsformulier naar permissions-nl@wikimedia.org gestuurd met een CC aan mij, voor het gebruik van de tekst van Rachel van Lier. Tot nu toe heeft hij geen ontvangstbevestiging ontvangen. Hoe gaat dat in z'n werk bij tekst? Groet, Kattiel (overleg) 12 mrt 2020 10:54 (CET)

Is ontvangen, Ticket:020022510004407. Er is een achterstand in behandeling. Er zijn te weinig OTRS vrijwilligers. Elly (overleg) 12 mrt 2020 13:19 (CET)
Moet ik dat ticketnummer ergens vermelden?  Kattiel (overleg) 12 mrt 2020 13:25 (CET)
de procedure die we gebruiken is bewerkelijk. omdat we de toestemming ook hier neerzetten: Wikipedia:OTRS/Toestemmingen. Vermeld de toestemming maar op de overlegpagina bij het artikel. normaliter moet de otrs-er dat ook doen. die kan de toestemming immers lezen. we zien dan wel of de community dat goed vindt zo. Elly (overleg) 12 mrt 2020 13:34 (CET)