Wikipedia:Contactpunt/Toestemming tekst vragen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VRTS Noticeboard
Contactpunt Nederlandstalige Wikipedia

Alle inhoud op Wikipedia is vrijgegeven onder een vrije licentie. Dit wil zeggen dat alle inhoud en alle afbeeldingen overal te gebruiken zijn, maar wél met de juiste bronvermelding. De meeste tekst en afbeeldingen van het internet zijn niet vrijgegeven onder een vrije licentie, en kunnen dus niet zonder meer overal gebruikt worden. Het is daarom niet toegestaan om zomaar tekst of afbeeldingen van het internet te kopiëren en te gebruiken op Wikipedia.

Problemen die te maken hebben met het overnemen van teksten en afbeeldingen voor gebruik op Wikipedia kunnen worden afgehandeld door het Contactpunt-team van Wikipedia, voorheen bekend als 'OTRS'. Dit team werkt met een besloten en vertrouwelijk mailsysteem. Daarnaast beantwoordt het team vragen over Wikipedia die via e-mail binnenkomen.

Het Contactpunt-team behandelt geen inhoudelijke vragen over artikelen, deze kunt u stellen op de overlegpagina van het artikel of - bij geen tijdige respons - op Overleg gewenst. Het team bemiddelt ook niet tussen gebruikers. Vragen over de werkwijze van Wikipedia kunnen het beste gesteld worden op de helpdesk.
Hoofdpagina Contactpunt

Deze pagina verduidelijkt het verlenen en vragen van toestemming op een stuk tekst. Voor meer informatie over het verlenen en vragen van toestemming in het algemeen, zie ook:

Voorbeeld e-mail[bewerken | brontekst bewerken]

Als je een rechthebbende vraagt om een tekst vrij te geven aan Wikipedia kan je gebruik maken van het onderstaande e-mail:

Geachte heer/mevrouw Naam persoon,

Mijn naam is uw naam, en ik ben een van de vele vrijwilligers van de vrije internetencyclopedie Wikipedia (http://nl.wikipedia.org).

Op dit moment werk ik aan een artikel over artikel waarvan je tekst wilt gebruiken. Tijdens mijn onderzoek naar dit onderwerp vond ik de informatie die ik tegenkwam op uw website hyperlink met de teksten, erg behulpzaam.

Graag zou ik bepaalde stukken van uw website (al dan niet in gewijzigde vorm) willen overnemen voor gebruik op Wikipedia. Het betreft hier beschrijf de teksten die je wilt overnemen - voeg deze desnoods als bijlage toe aan het bestand.

Ik kan deze informatie alleen overnemen als u bereid bent om hier toestemming voor te verlenen. Alle informatie op Wikipedia valt namelijk onder de zogeheten Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen en 'GNU-licentie voor vrije documentatie', wat inhoudt dat alle tekst op Wikipedia door iedereen onder bepaalde voorwaarden vrij gebruikt, bewerkt en verspreid mag worden. Dat zou dus ook gelden voor datgene wat ik met uw toestemming uit uw website zou willen overnemen. (Zie voor meer informatie over deze licenties: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ en http://nl.wikipedia.org/wiki/GNU-licentie_voor_vrije_documentatie.) Natuurlijk wordt uw website in het artikel vermeld als bron.

Indien u bereid bent toestemming te geven voor het gebruik van uw teksten op Wikipedia onder de Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen en GNU-licentie voor vrije documentatie, dan zou ik u willen verzoeken die toestemming te versturen naar permissions-nl-at-wikimedia.org (eventueel kunt u mijn e-mailadres opnemen in CC). Ook met vragen kunt u uiteraard bij mij terecht.

Stuurt u dan svp de volgende tekst naar genoemd e-mail adres:

Ik verklaar hierbij dat ik de auteur en/of de enige eigenaar van de exclusieve auteursrechten ben op de teksten op <URL naar het werk en/of attachment> (hierna: het werk)

Ik verklaar hierbij het werk te publiceren onder de CC-BY-SA-3.0 en GFDL-licentie (zonder versienummer) licentie (hierna: de licentie). Ik verklaar dat ik eenieder het recht geef om het werk te bewerken, gebruiken en verspreiden onder de voorwaarden zoals gesteld in de licentie.

Ik ben me ervan bewust dat:

  • eenieder het werk mag gebruiken, op commerciële of enigerlei andere wijze zolang zij de voorwaarden zoals gesteld in de licentie en de toepasselijke wettelijke voorwaarden in acht nemen.
  • deze overeenkomst ook geldig is buiten Wikipedia en andere gerelateerde sites
  • ik, en/of mijn werkgever het auteursrecht op het werk behoud.
  • ik, en/of mijn werkgever het recht behoud op naamsvermelding in overeenstemming met de licentie
  • deze verklaring niet in kan worden getrokken, en dat deze tekst permanent kan worden bewaard op een Wikimedia-project.

<Naam en details van afzender>

<Functie en relatie tot het werk (auteursrechthebbende, leidinggevende, etc.)>

<Datum>

In afwachting van uw antwoord,
met vriendelijke groet,
Uw naam

Wat gaat er vaak mis[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruik buiten Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal Wikipedia-redacteuren benadert graag website-eigenaren om een bepaalde tekst vrij te geven, zodat deze op Wikipedia gebruikt kan worden. Het Contactpunt ontvangt dan ook regelmatig e-mails van website-eigenaren met toestemming om een bepaalde tekst vrij te geven met als beperking «voor gebruik op Wikipedia». Helaas is deze beperking niet mogelijk, immers: teksten op Wikipedia vallen onder de CC-BY-SA-3.0 licentie. Hierdoor kunnen ze door iedereen óók buiten Wikipedia gebruikt kunnen worden. Het is van groot belang dat de rechthebbenden zich hiervan bewust zijn, voordat ze hun teksten vrijgeven onder deze licentie.

Gratis mail accounts[bewerken | brontekst bewerken]

Een ander belangrijk punt is dat het Contactpunt geen toestemmingen kan accepteren van een gratis e-mailadres, zoals gmail, hotmail, live. Dit omdat de kans op fraude hierbij veel hoger mee is. Wij verzoeken rechthebbenden daarom om hun toestemmingen te versturen vanaf een herkenbaar adres (bijvoorbeeld van -at-naamwebsite.nl) om de betrouwbaarheid te vergroten.

Mailheaders[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer de toestemming eerst wordt beantwoord naar een Wikipedia redacteur en deze het bericht wil doorsturen is het van belang dat naar het Contactpunt ook mailheaders meegestuurd kunnen worden. De ervaring leert dat dit regelmatig fout gaat en vergeten wordt deze mailheaders mee te sturen. Hierdoor is niet verifieerbaar of diegene die toestemming verleend, ook daadwerkelijk bij het e-mailadres hoort. Voor meer informatie over het doorsturen van mailheaders Wikipedia:Contactpunt/Headers.