Wikipedia:Misbruikfilter/Verzoekpagina filters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Nuvola apps kcmsystem.svg Verzoekpagina voor filters
Op deze pagina kunnen gebruikers voorstellen doen voor de aanmaak van nieuwe filters, het bewerken van bestaande filters of het verwijderen van bestaande filters. Ook kunnen fouten met betrekking tot bestaande filters op deze pagina worden aangegeven.
Overzicht beheerpagina's
Filters kunnen pas geëffectueerd worden wanneer deze eerst een week hebben proefgedraaid en er voldoende steun is vanuit de gemeenschap om het filter toe te passen. Dit telt ook voor reeds bestaande filters: wanneer deze significant worden aangepast, zullen deze aangepaste filters een week moeten proefdraaien. Proefdraaien houdt in dat er geen acties worden ondernomen, maar dat het filter alleen een logboek bijhoudt van wanneer het is geactiveerd.
Van alle bestaande filters wordt op Wikipedia:Misbruikfilter/Bestaande filters een overzicht bijgehouden.
Nieuwe verzoeken

Plaats nieuwe verzoeken onder het kopje "nieuwe verzoeken". Bij het doen van nieuwe verzoeken, vermeld je in elk geval het volgende:

 • Wat het filter moet doen (waarop het moet filteren, voor welke pagina's telt het filter, voor welke gebruikers telt het filter?);
 • Waarom dit filter geactiveerd zou moeten worden;
 • Moet het filter waarschuwen, moeten bewerkingen tegengehouden worden en/of moet de gebruiker de autoconfirmed status ontnomen worden?

Denk over deze zaken goed na, voordat je een verzoek indient

Afgehandelde verzoeken kunnen na een week worden gearchiveerd.
Archieven: 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017

Nieuwe verzoeken[bewerken]

Verzoeken a.u.b. plaatsen in de volgende vorm:

===NAAM VOORSTEL===
{{/filter | id = | actief = }} <!-- niet invullen, tenzij het filter is aangemaakt //-->
* '''Taak:''' Waar moet een filter op letten, voor welke pagina's telt het filter, voor welke gebruikers telt het filter?
* '''Waarom:''' Waarom moet het filter geactiveerd worden?
* '''Gevolgen:''' Waarschuwen en/of Verhinderen en/of Autoconfirmed status afnemen?
* '''Waarschuwingstekst:''' Voorgestelde waarschuwingstekst, of link naar sjabloon.
Eventuele overige opmerkingen
~~~~
{{/einde}} <!-- Deze regel niet vergeten, anders loopt het kader door tot in het volgende verzoek! //-->


Tech News: 2018-16[bewerken]

Dit is geen verzoek voor een nieuw filter maar dit lijk me wel de geschikte plek voor mijn vraag. In Tech News: 2018-16 wordt aangekondigd dat het gedrag van de operatoren /, === en !== gaat veranderen. Mijn vraag is of iemand wil kijken of deze operatoren momenteel gebruikt worden en zo ja, om de nodige aanpassingen te doen. –bdijkstra (overleg) 16 apr 2018 17:45 (CEST)

Verzoeken ter test in log-only[bewerken]

Wanneer een nieuw verzoek in log-only is gezet, kan het verzoek naar hieronder worden verplaatst. Het filter zal vervolgens minstens één week in log-only draaien. In deze week kan de gemeenschap gegrond bezwaar uiten (zie ook de richtlijn).

Toevoegen categorieën op gebruikerspagina's[bewerken]

Status: Op proef

bewerken · geschiedenis · logboeken · testen
 • Taak: Het toevoegen van een actieve categorielink (bv. [[Categorie:X]]) op een gebruikerspagina (mogelijk ook andere naamruimtes buiten 0).
 • Waarom: Voorkomen dat gebruikerspagina's in categorieën met normale artikelen komen. Mogelijk moeten categorieën binnen de Wikipedia-categorieboom ([[Categorie:Wikipedia:X]]) niet worden opgepakt door het filter. Als het goed is zou een dergelijk filter geen effect hebben op via sjabloon ingevoegde categorieën zoals Babel.
 • Gevolgen: Waarschuwen
 • Waarschuwingstekst: Iets in de trant van "U probeert een categorie toe te voegen aan een gebruikerspagina. Deze categorieën zijn enkel bedoeld voor artikelen in de hoofdnaamruimte. Werkt u aan een artikel, dan kunt u de categorie(ën) het best ontlinken terwijl u nog aan het artikel werkt. Bij het plaatsen van de pagina in de hoofdnaamruimte kunnen de categorieën weer worden geactiveerd."

Ik zie het veel gebeuren dat mensen die artikelen in hun kladblok voorbereiden alvast de categorieën klaarzetten zonder ze te nowiki'en of anderszins te ontlinken. Het is niet de bedoeling dat gebruikerspagina's in normale categorieën terecht komen, dus dit is misschien een goede manier om mensen in te lichten over de ongewenstheid van het fenomeen. - Kippenvlees (overleg‽) 26 jul 2018 17:28 (CEST)

@Krinkle, Lymantria, RonaldB, Smile4ever, Xxmarijnw: er staan al even wat verzoeken open. - Kippenvlees (overleg‽) 24 sep 2018 17:32 (CEST)
Filter 87 aangemaakt in log-only, vooralsnog alleen in Gebruiker:-naamruimte . Lymantria overleg 9 okt 2018 18:54 (CEST)
@Lymantria: het filter lijkt, na een korte eigen test en het feit dat hij na een maand nog niet is afgegaan, niet te werken. Misschien heeft dat te maken met "(action == "edit")", dat ik nog niet in andere filters heb gezien. - Kippenvlees (overleg‽) 23 okt 2018 01:15 (CEST)
Aangepast. Lymantria overleg 6 nov 2018 07:27 (CET)


Verzoeken in testfase[bewerken]

Afgehandelde verzoeken[bewerken]

LSV 2[bewerken]

Status: Actief

bewerken · geschiedenis · logboeken · testen
 • Taak: Het stoppen van deze LSV.
 • Waarom: Bewerkingen van deze gebruiker voorkomen. Het is helaas niet één pagina, want anders had dit wellicht opgelost kunnen worden door een pagina een semi te geven. Dat is dus niet geval.
 • Gevolgen: Mij lijkt "Verhinderen" de beste optie hier aangezien het gaat om een langdurige structurele vandaal die zowel hier als crosswiki (zie verzamelpagina die ik gelink heb) dit soort onzin loopt te plaatsen.
 • Waarschuwingstekst: Geen idee of dat echt nodig is hier, gezien het gaat om een LSV. Laat me gerust weten als dit verplicht is dan zal ik iets proberen te verzinnen.

Voor een voorbeeld van wat geblokkeerd dient te worden, zie deze link (alleen voor moderatoren te zien). Ik denk dat er op basis van het genoemde "e-mailadres" kan worden geblokkeerd. Wiki13 (overleg) 20 dec 2017 18:09 (CET)

 • Mee bezig Mee bezig Xxmarijnw overleg 20 dec 2017 19:05 (CET)
  • Uitgevoerd Uitgevoerd, het filter is aangemaakt. Het filternummer is 83, echter zijn de details van de filter niet openbaar beschikbaar. Xxmarijnw overleg 20 dec 2017 19:16 (CET)
   • Dat is geen probleem. Het gaat er hier meer om dat dit soort ongewenste bewerkingen worden gestopt. Wiki13 (overleg) 20 dec 2017 19:23 (CET)


Waarschuwen linken naar doorverwijspagina[bewerken]

Status: Actief

bewerken · geschiedenis · logboeken · testen
 • Taak: Links naar Europa, voor alle gebruikers, en enkel in de hoofdnaamruimte
 • Waarom: Voorkomen van links naar doorverwijspagina's
 • Gevolgen: Waarschuwen
 • Waarschuwingstekst: U brengt een link aan naar Europa, maar dit is een doorverwijspagina en vrijwel zeker niet de pagina waar u de lezer naartoe wilt sturen. Gebruik liever Europa of een andere link.

Edoderoo (overleg) 19 jun 2018 15:05 (CEST)

Mee bezig Mee bezig Xxmarijnw overleg 19 jun 2018 16:37 (CEST)
De filter is aangemaakt. Het filternummer is 86. De filter controleert of de HTML-class "mw-disambig" (class die aan een anchor wordt toegevoegd wanneer deze naar een doorverwijspagina linkt) in de HTML voorkomt nadat het artikel uit de hoofdnaamruimte is opgeslagen. Wanneer er echter ook het sjabloon "{{zie hoofdartikel}}" toe wordt gevoegd, gaat de filter niet af. De filter staat vooralsnog in log-only. Iedereen kan hieronder diens bezwaar kwijt. Met vriendelijke groet, Xxmarijnw overleg 19 jun 2018 16:47 (CEST)
Ik twijfel met deze implementatie. Bij het voorstel van Edo krijg je feedback over welke DP je heengelinkt had, bij deze krijg je alleen maar te horen dat je naar een DP linkt en weet je niet welke. Zeker iemand die nog niet echt weet wat een DP is wat je veel zult hebben. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 21 jun 2018 23:37 (CEST)
We kunnen ook (voor iedereen) doen wat sommige gebruikers zelf al doen, namelijk dp-links een ander kleurtje geven. –bdijkstra (overleg) 21 jun 2018 23:50 (CEST)
Door beperkingen in de filtersoftware kan ik niet controleren of de link naar de doorverwijspagina al in het artikel stond of dat deze door de gebruiker die de melding te zien krijgt is toegevoegd. Ik kan namelijk niet het oude HTML zien. Xxmarijnw overleg 11 jul 2018 17:37 (CEST)
Dat lijkt me eigenlijk een tweede reden om het niet op deze manier generiek te doen. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 13 jul 2018 19:12 (CEST)
Mogelijk is het een idee om de filter in log-only te laten staan. Controleurs hebben dan een lijst van pagina's waar nog DP's op staan of onlangs aan toegevoegd zijn. Xxmarijnw overleg 15 jul 2018 00:00 (CEST)
Mijns inziens zijn de misbruikfilters hier niet voor bedoeld. Het bewerken van een pagina waar een DP-link in staat is geen misbruik. Als je er een toevoegt vind ik een waarschuwing nog te billijken, maar dit niet. Ook niet in log-only. Wie er mee aan de slag wil, heeft genoeg aan Wikipedia:Links naar doorverwijspagina's lijkt me. Lymantria overleg 17 jul 2018 19:56 (CEST)
'maar dit niet suggereert dat we hier iets tastbaars hebben. Uiteraard kun je achteraf de links repareren, maar dat kun je ook van vandalisme zeggen, dat kun je ook prima morgen of volgende week een keer oplossen. Edoderoo (overleg) 17 jul 2018 20:23 (CEST)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Ik vind het jammer dat de discussie deze kant op gaat, Edo begon met een concreet verzoek, het toevoegen van Europa als link. Xxmarijnw doet een poging het algemeen te maken, wat op zich prijzenswaardig is, maar de implementatie loopt tegen wat issues aan, geen concrete melding, en je kan geen onderscheid tussen bestaand en toegevoegd maken. Moeten we nu niet een stap terug maken naar het oorspronkelijke verzoek om te kijken of een filter voor dit soort termen werkt. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 18 jul 2018 10:25 (CEST)
Juistem. Je moet het niet te principieel bekijken. De praktijk is dat de meeste dp's wel snel worden opgelost, maar het is een @$+klus die door een paar wordt gedaan, als we dat werk kunnen verlichten moeten we het wel proberen. De kans dat iemand een melding krijgt van een dp die er al stond, is in de praktijk niet zo heel groot, de kans dat iemand 'm heeft toegevoegd is wel heel groot. Nu krijgt niemand een melding, en voegen sommige gebruikers nieuwe artikelen met tientallen doorverwijzingen toe. Echt, zonder overdrijven. Nu zijn dat ook wel uitzonderingen, maar het zou mij iets liefs waard zijn als we dat konden terugdringen. Edoderoo (overleg) 18 jul 2018 18:59 (CEST)
De huidige implementatie van deze filter kan niet met een waarschuwing gepaard gaan. Daar zijn enkele redenen voor:
 • gebruikers die de melding negeren of niet weten wat ze er mee moeten en het artikel opnieuw bewerken, krijgen opnieuw die melding;
 • er komen zoveel meldingen binnen dat de filtersoftware de filter throttled om schade te voorkomen;
 • een nieuwe gebruiker die een artikel bewerkt waar toch al wel een link naar een doorverwijspagina in staat, wordt geconfronteerd met een melding waar hij/zij niets aan heeft.
De implementatie die Edo aanvankelijk aankaartte is mogelijk een goede oplossing. Ik heb dan wel een lijst nodig met doorverwijspagina's waar het meest naar gelinkt wordt. Xxmarijnw overleg 18 jul 2018 20:38 (CEST)
Mijn voorstel is te beginnen met:
Dan kunnen we kijken of we deze dan niet meer regelmatig tegenkomen op WP:LND/D, en of er gebruikersvragen van komen. Edoderoo (overleg) 18 jul 2018 20:46 (CEST)
Ik heb het filter herschreven en deze weer ingeschakeld. Zie hier voor mijn wijzigingen. Het filter zal nu ca. één week in log-only blijven staan. Mocht iemand nog een goed idee hebben voor het filterwaarschuwing, hoor ik dat graag! Xxmarijnw overleg 18 jul 2018 21:06 (CEST)
Dank. Ik stel wel voor om deze week ook over de waarschuwingstekst na te denken aangezien er nu op 3 DP's getest word. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 19 jul 2018 00:37 (CEST)
Prima zo. Ik had niet de intentie om het hele idee weg te gooien. Ik zou Australië erbij zetten. Lymantria overleg 19 jul 2018 13:05 (CEST)
Uitgevoerd Uitgevoerd Xxmarijnw overleg 20 jul 2018 22:02 (CEST)
Ik heb een eerste opzet gemaakt voor de waarschuwingtekst (Sjabloon:Misbruikfilter-waarschuwing-doorverwijspagina). Er is zeker nog wel ruimte voor verbetering. Het sjabloon is vrij te bewerken dus vjvegjg. Xxmarijnw overleg 30 jul 2018 14:49 (CEST)
Het filter is nu actief. Suggesties voor het filter (bv. nieuwe dp) kunnen hier worden gedaan of op mijn OP. Xxmarijnw overleg 6 aug 2018 22:36 (CEST)


Uitroeptekens[bewerken]

Status:

Aanmaken filter · batchtesten
 • Taak: Kijken of gebruikers in de hoofdnaamruimte drie of meer uitroeptekens (!!!) gebruiken.
 • Waarom: Uitroeptekens worden vaak in niet encyclopedische toevoegingen gebruikt.
 • Gevolgen: Waarschuwen
 • Waarschuwingstekst:

Ik weet niet zeker of een dergelijk filter zou conflicteren met bijvoorbeeld tabelgebruik en of het onder een bestaande filter zou kunnen vallen, maar ik denk dat het een zinvolle toevoeging zou zijn. - Kippenvlees (overleg‽) 24 sep 2018 17:32 (CEST)

Zover ik kan zien bijt het tabellen normaal gesproken niet. Toegevoegd aan het kwebbelfilter (Filter 17). Lymantria overleg 9 okt 2018 18:31 (CEST)


Uitbreiden schuttingtaalfilter[bewerken]

Is het mogelijk/wenselijk om deze inhoud (en toekomstige versies daarvan) ook als schuttingtaal aan te merken? Encycloon (overleg) 11 sep 2018 16:52 (CEST)

Ik denk eerlijk gezegd niet dat deze vaak genoeg voorkomt om opname in filter 10 te rechtvaardigen. Lymantria overleg 9 okt 2018 18:16 (CEST)
Oké, dat kan ik me ook wel voorstellen. Encycloon (overleg) 9 okt 2018 18:27 (CEST)