Wikipedia:Misbruikfilter/Verzoekpagina filters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search


Nuvola apps kcmsystem.svg Verzoekpagina voor filters
Op deze pagina kunnen gebruikers voorstellen doen voor de aanmaak van nieuwe filters, het bewerken van bestaande filters of het verwijderen van bestaande filters. Ook kunnen fouten met betrekking tot bestaande filters op deze pagina worden aangegeven.
Overzicht beheerpagina's
Filters kunnen pas geëffectueerd worden wanneer deze eerst een week hebben proefgedraaid en er voldoende steun is vanuit de gemeenschap om het filter toe te passen. Dit telt ook voor reeds bestaande filters: wanneer deze significant worden aangepast, zullen deze aangepaste filters een week moeten proefdraaien. Proefdraaien houdt in dat er geen acties worden ondernomen, maar dat het filter alleen een logboek bijhoudt van wanneer het is geactiveerd.
Van alle bestaande filters wordt op Wikipedia:Misbruikfilter/Bestaande filters een overzicht bijgehouden.
Nieuwe verzoeken

Plaats nieuwe verzoeken onder het kopje "nieuwe verzoeken". Bij het doen van nieuwe verzoeken, vermeld je in elk geval het volgende:

 • Wat het filter moet doen (waarop het moet filteren, voor welke pagina's telt het filter, voor welke gebruikers telt het filter?);
 • Waarom dit filter geactiveerd zou moeten worden;
 • Moet het filter waarschuwen, moeten bewerkingen tegengehouden worden en/of moet de gebruiker de autoconfirmed status ontnomen worden?

Denk over deze zaken goed na, voordat je een verzoek indient

Afgehandelde verzoeken kunnen na een week worden gearchiveerd.
Archieven: 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017

Nieuwe verzoeken[bewerken]

Verzoeken a.u.b. plaatsen in de volgende vorm:

===NAAM VOORSTEL===
{{/filter | id = | actief = }} <!-- niet invullen, tenzij het filter is aangemaakt //-->
* '''Taak:''' Waar moet een filter op letten, voor welke pagina's telt het filter, voor welke gebruikers telt het filter?
* '''Waarom:''' Waarom moet het filter geactiveerd worden?
* '''Gevolgen:''' Waarschuwen en/of Verhinderen en/of Autoconfirmed status afnemen?
* '''Waarschuwingstekst:''' Voorgestelde waarschuwingstekst, of link naar sjabloon.
Eventuele overige opmerkingen
~~~~
{{/einde}} <!-- Deze regel niet vergeten, anders loopt het kader door tot in het volgende verzoek! //-->


Tech News: 2018-16[bewerken]

Dit is geen verzoek voor een nieuw filter maar dit lijk me wel de geschikte plek voor mijn vraag. In Tech News: 2018-16 wordt aangekondigd dat het gedrag van de operatoren /, === en !== gaat veranderen. Mijn vraag is of iemand wil kijken of deze operatoren momenteel gebruikt worden en zo ja, om de nodige aanpassingen te doen. –bdijkstra (overleg) 16 apr 2018 17:45 (CEST)

Verzoeken ter test in log-only[bewerken]

Wanneer een nieuw verzoek in log-only is gezet, kan het verzoek naar hieronder worden verplaatst. Het filter zal vervolgens minstens één week in log-only draaien. In deze week kan de gemeenschap gegrond bezwaar uiten (zie ook de richtlijn).

Waarschuwen linken naar doorverwijspagina[bewerken]

Status: Op proef

bewerken · geschiedenis · logboeken · testen
 • Taak: Links naar Europa, voor alle gebruikers, en enkel in de hoofdnaamruimte
 • Waarom: Voorkomen van links naar doorverwijspagina's
 • Gevolgen: Waarschuwen
 • Waarschuwingstekst: U brengt een link aan naar Europa, maar dit is een doorverwijspagina en vrijwel zeker niet de pagina waar u de lezer naartoe wilt sturen. Gebruik liever Europa of een andere link.

Edoderoo (overleg) 19 jun 2018 15:05 (CEST)

Mee bezig Mee bezig Xxmarijnw overleg 19 jun 2018 16:37 (CEST)
De filter is aangemaakt. Het filternummer is 86. De filter controleert of de HTML-class "mw-disambig" (class die aan een anchor wordt toegevoegd wanneer deze naar een doorverwijspagina linkt) in de HTML voorkomt nadat het artikel uit de hoofdnaamruimte is opgeslagen. Wanneer er echter ook het sjabloon "{{zie hoofdartikel}}" toe wordt gevoegd, gaat de filter niet af. De filter staat vooralsnog in log-only. Iedereen kan hieronder diens bezwaar kwijt. Met vriendelijke groet, Xxmarijnw overleg 19 jun 2018 16:47 (CEST)
Ik twijfel met deze implementatie. Bij het voorstel van Edo krijg je feedback over welke DP je heengelinkt had, bij deze krijg je alleen maar te horen dat je naar een DP linkt en weet je niet welke. Zeker iemand die nog niet echt weet wat een DP is wat je veel zult hebben. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 21 jun 2018 23:37 (CEST)
We kunnen ook (voor iedereen) doen wat sommige gebruikers zelf al doen, namelijk dp-links een ander kleurtje geven. –bdijkstra (overleg) 21 jun 2018 23:50 (CEST)
Door beperkingen in de filtersoftware kan ik niet controleren of de link naar de doorverwijspagina al in het artikel stond of dat deze door de gebruiker die de melding te zien krijgt is toegevoegd. Ik kan namelijk niet het oude HTML zien. Xxmarijnw overleg 11 jul 2018 17:37 (CEST)
Dat lijkt me eigenlijk een tweede reden om het niet op deze manier generiek te doen. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 13 jul 2018 19:12 (CEST)
Mogelijk is het een idee om de filter in log-only te laten staan. Controleurs hebben dan een lijst van pagina's waar nog DP's op staan of onlangs aan toegevoegd zijn. Xxmarijnw overleg 15 jul 2018 00:00 (CEST)
Mijns inziens zijn de misbruikfilters hier niet voor bedoeld. Het bewerken van een pagina waar een DP-link in staat is geen misbruik. Als je er een toevoegt vind ik een waarschuwing nog te billijken, maar dit niet. Ook niet in log-only. Wie er mee aan de slag wil, heeft genoeg aan Wikipedia:Links naar doorverwijspagina's lijkt me. Lymantria overleg 17 jul 2018 19:56 (CEST)
'maar dit niet suggereert dat we hier iets tastbaars hebben. Uiteraard kun je achteraf de links repareren, maar dat kun je ook van vandalisme zeggen, dat kun je ook prima morgen of volgende week een keer oplossen. Edoderoo (overleg) 17 jul 2018 20:23 (CEST)


Verzoeken in testfase[bewerken]

Afgehandelde verzoeken[bewerken]

LSV 2[bewerken]

Status: Actief

bewerken · geschiedenis · logboeken · testen
 • Taak: Het stoppen van deze LSV.
 • Waarom: Bewerkingen van deze gebruiker voorkomen. Het is helaas niet één pagina, want anders had dit wellicht opgelost kunnen worden door een pagina een semi te geven. Dat is dus niet geval.
 • Gevolgen: Mij lijkt "Verhinderen" de beste optie hier aangezien het gaat om een langdurige structurele vandaal die zowel hier als crosswiki (zie verzamelpagina die ik gelink heb) dit soort onzin loopt te plaatsen.
 • Waarschuwingstekst: Geen idee of dat echt nodig is hier, gezien het gaat om een LSV. Laat me gerust weten als dit verplicht is dan zal ik iets proberen te verzinnen.

Voor een voorbeeld van wat geblokkeerd dient te worden, zie deze link (alleen voor moderatoren te zien). Ik denk dat er op basis van het genoemde "e-mailadres" kan worden geblokkeerd. Wiki13 (overleg) 20 dec 2017 18:09 (CET)

 • Mee bezig Mee bezig Xxmarijnw overleg 20 dec 2017 19:05 (CET)
  • Uitgevoerd Uitgevoerd, het filter is aangemaakt. Het filternummer is 83, echter zijn de details van de filter niet openbaar beschikbaar. Xxmarijnw overleg 20 dec 2017 19:16 (CET)
   • Dat is geen probleem. Het gaat er hier meer om dat dit soort ongewenste bewerkingen worden gestopt. Wiki13 (overleg) 20 dec 2017 19:23 (CET)