Wikipedia:Misbruikfilter/Verzoekpagina filters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Nuvola apps kcmsystem.svg Verzoekpagina voor filters
Op deze pagina kunnen gebruikers voorstellen doen voor de aanmaak van nieuwe filters, het bewerken van bestaande filters of het verwijderen van bestaande filters. Ook kunnen fouten met betrekking tot bestaande filters op deze pagina worden aangegeven.
Overzicht beheerpagina's
Filters kunnen pas geëffectueerd worden wanneer deze eerst een week hebben proefgedraaid en er voldoende steun is vanuit de gemeenschap om het filter toe te passen. Dit telt ook voor reeds bestaande filters: wanneer deze significant worden aangepast, zullen deze aangepaste filters een week moeten proefdraaien. Proefdraaien houdt in dat er geen acties worden ondernomen, maar dat het filter alleen een logboek bijhoudt van wanneer het is geactiveerd.
Van alle bestaande filters wordt op Wikipedia:Misbruikfilter/Bestaande filters een overzicht bijgehouden.
Nieuwe verzoeken

Plaats nieuwe verzoeken onder het kopje "nieuwe verzoeken". Bij het doen van nieuwe verzoeken, vermeld je in elk geval het volgende:

 • Wat het filter moet doen (waarop het moet filteren, voor welke pagina's telt het filter, voor welke gebruikers telt het filter?);
 • Waarom dit filter geactiveerd zou moeten worden;
 • Moet het filter waarschuwen, moeten bewerkingen tegengehouden worden en/of moet de gebruiker de autoconfirmed status ontnomen worden?

Denk over deze zaken goed na, voordat je een verzoek indient

Afgehandelde verzoeken kunnen na een week worden gearchiveerd.
Archieven: 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017

Nieuwe verzoeken[bewerken]

Verzoeken a.u.b. plaatsen in de volgende vorm:

===NAAM VOORSTEL===
{{/filter | id = | actief = }} <!-- niet invullen, tenzij het filter is aangemaakt //-->
* '''Taak:''' Waar moet een filter op letten, voor welke pagina's telt het filter, voor welke gebruikers telt het filter?
* '''Waarom:''' Waarom moet het filter geactiveerd worden?
* '''Gevolgen:''' Waarschuwen en/of Verhinderen en/of Autoconfirmed status afnemen?
* '''Waarschuwingstekst:''' Voorgestelde waarschuwingstekst, of link naar sjabloon.
Eventuele overige opmerkingen
~~~~
{{/einde}} <!-- Deze regel niet vergeten, anders loopt het kader door tot in het volgende verzoek! //-->

Tegenhouden van rare niet-bestaande sjablonen[bewerken]

Status:

Aanmaken filter · batchtesten
 • Taak: Dat er niet van die rare Russische sjablonen geplaatst worden.
 • Waarom: Naar aanleiding van deze en de verwante bewerkingen/ongedaan makingen.
 • Gevolgen: Waarschuwen, verhinderen en automatisch promoveren blokkeren lijken me handig.
 • Waarschuwingstekst: Is de waarschuwingstekst "Best editor, you are trying to place templates that are not created, you can't trying to place this templates, if you are 2 times trying it again, the abuse filter blocked you." een goed voorstel?

Jammer dat het te vaak moet gebeuren, daarom dien ik het verzoek in. Met vriendelijke groet: Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 22 jun 2019 14:00 (CEST)

Hallo? Moet ik deze verzoek weghalen? Want dit staat al meer dan 2 weken en er is niemand die reageert, ben ik de enige die op zijn eigen verzoek reageert? Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 6 jul 2019 16:17 (CEST)
Ik denk dat geen van de filterredacteurs hier heil in zien. Het maken van een filter kost vermoedelijk te veel tijd en moeite voor iets wat maar een paar keer per jaar gebeurt. –bdijkstra (overleg) 6 jul 2019 17:08 (CEST)
Paar keer per jaar? Nou, dit gebeurd (bijna) elke week met die rare Russische bewerkingen. Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 6 jul 2019 17:11 (CEST)
In dat geval zou het misschien helpen om een beeld te geven van de schaal van de overlast. –bdijkstra (overleg) 6 jul 2019 17:54 (CEST)
Nou, het gaat voornamelijk om de OP 's en soms ook GP 's (mogelijk is de schaal van bij wie het voorkwam incompleet) van Q-bit array, Jimbo Wales, NBS, OneLittleMouse, Ping08, Takewaki, Sigwald, Lanwi1, Jni, Geom en soms Favonian die het doelwit voor dit soort LSV zijn. Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 6 jul 2019 18:43 (CEST)
Elke week moet zijn elke maand denk ik, want de laatste golf dateert van 5 juni en daarvoor 5 april. Het aantal golven is dit jaar nog op één hand te tellen, is makkelijk herkenbaar en dus ook eenvoudig terug te draaien. De impact is dus heel laag en het risico (kans x impact) daarmee ook. De hoeveelheid werk om zo'n filter te bouwen werkt kennelijk niet op tegen de hoeveelheid werk om enkele malen per jaar een 10-tal gebruikerspagina's schoon te vegen. Groet, Brimz (overleg) 6 jul 2019 22:34 (CEST)

Maar ik hoop dat je snapt dat ik dit verzoek ooit indiende omdat ik Wikipedia hiertegen wil wapenen en dit regelmatig voorkomt. Met vriendelijke groet: Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 7 jul 2019 09:09 (CEST)

Gisteravond even in de mogelijkheden van misbruikfilter gekeken, ik zie geen opties om te controleren of een gebruikt sjabloon bestaat of niet. Dus ik vrees dat dit niet mogelijk is technisch. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 7 jul 2019 10:09 (CEST)
Maar het zijn telkens dezelfde sjablonen, en bovendien zijn alle letters van de naam Cyrillisch. –bdijkstra (overleg) 7 jul 2019 10:42 (CEST)
Dus daar kunnen we toch de misbruikfilter toch op aanpassen of niet soms? Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 7 jul 2019 14:20 (CEST)


Verzoeken ter test in log-only[bewerken]

Wanneer een nieuw verzoek in log-only is gezet, kan het verzoek naar hieronder worden verplaatst. Het filter zal vervolgens minstens één week in log-only draaien. In deze week kan de gemeenschap gegrond bezwaar uiten (zie ook de richtlijn).

Verzoeken in testfase[bewerken]

Afgehandelde verzoeken[bewerken]

LSV 2[bewerken]

Status: Actief

bewerken · geschiedenis · logboeken · testen
 • Taak: Het stoppen van deze LSV.
 • Waarom: Bewerkingen van deze gebruiker voorkomen. Het is helaas niet één pagina, want anders had dit wellicht opgelost kunnen worden door een pagina een semi te geven. Dat is dus niet geval.
 • Gevolgen: Mij lijkt "Verhinderen" de beste optie hier aangezien het gaat om een langdurige structurele vandaal die zowel hier als crosswiki (zie verzamelpagina die ik gelink heb) dit soort onzin loopt te plaatsen.
 • Waarschuwingstekst: Geen idee of dat echt nodig is hier, gezien het gaat om een LSV. Laat me gerust weten als dit verplicht is dan zal ik iets proberen te verzinnen.

Voor een voorbeeld van wat geblokkeerd dient te worden, zie deze link (alleen voor moderatoren te zien). Ik denk dat er op basis van het genoemde "e-mailadres" kan worden geblokkeerd. Wiki13 (overleg) 20 dec 2017 18:09 (CET)

 • Mee bezig Mee bezig Xxmarijnw overleg 20 dec 2017 19:05 (CET)
  • Uitgevoerd Uitgevoerd, het filter is aangemaakt. Het filternummer is 83, echter zijn de details van de filter niet openbaar beschikbaar. Xxmarijnw overleg 20 dec 2017 19:16 (CET)
   • Dat is geen probleem. Het gaat er hier meer om dat dit soort ongewenste bewerkingen worden gestopt. Wiki13 (overleg) 20 dec 2017 19:23 (CET)


Waarschuwen linken naar doorverwijspagina[bewerken]

Status: Actief

bewerken · geschiedenis · logboeken · testen
 • Taak: Links naar Europa, voor alle gebruikers, en enkel in de hoofdnaamruimte
 • Waarom: Voorkomen van links naar doorverwijspagina's
 • Gevolgen: Waarschuwen
 • Waarschuwingstekst: U brengt een link aan naar Europa, maar dit is een doorverwijspagina en vrijwel zeker niet de pagina waar u de lezer naartoe wilt sturen. Gebruik liever Europa of een andere link.

Edoderoo (overleg) 19 jun 2018 15:05 (CEST)

Mee bezig Mee bezig Xxmarijnw overleg 19 jun 2018 16:37 (CEST)
De filter is aangemaakt. Het filternummer is 86. De filter controleert of de HTML-class "mw-disambig" (class die aan een anchor wordt toegevoegd wanneer deze naar een doorverwijspagina linkt) in de HTML voorkomt nadat het artikel uit de hoofdnaamruimte is opgeslagen. Wanneer er echter ook het sjabloon "{{zie hoofdartikel}}" toe wordt gevoegd, gaat de filter niet af. De filter staat vooralsnog in log-only. Iedereen kan hieronder diens bezwaar kwijt. Met vriendelijke groet, Xxmarijnw overleg 19 jun 2018 16:47 (CEST)
Ik twijfel met deze implementatie. Bij het voorstel van Edo krijg je feedback over welke DP je heengelinkt had, bij deze krijg je alleen maar te horen dat je naar een DP linkt en weet je niet welke. Zeker iemand die nog niet echt weet wat een DP is wat je veel zult hebben. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 21 jun 2018 23:37 (CEST)
We kunnen ook (voor iedereen) doen wat sommige gebruikers zelf al doen, namelijk dp-links een ander kleurtje geven. –bdijkstra (overleg) 21 jun 2018 23:50 (CEST)
Door beperkingen in de filtersoftware kan ik niet controleren of de link naar de doorverwijspagina al in het artikel stond of dat deze door de gebruiker die de melding te zien krijgt is toegevoegd. Ik kan namelijk niet het oude HTML zien. Xxmarijnw overleg 11 jul 2018 17:37 (CEST)
Dat lijkt me eigenlijk een tweede reden om het niet op deze manier generiek te doen. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 13 jul 2018 19:12 (CEST)
Mogelijk is het een idee om de filter in log-only te laten staan. Controleurs hebben dan een lijst van pagina's waar nog DP's op staan of onlangs aan toegevoegd zijn. Xxmarijnw overleg 15 jul 2018 00:00 (CEST)
Mijns inziens zijn de misbruikfilters hier niet voor bedoeld. Het bewerken van een pagina waar een DP-link in staat is geen misbruik. Als je er een toevoegt vind ik een waarschuwing nog te billijken, maar dit niet. Ook niet in log-only. Wie er mee aan de slag wil, heeft genoeg aan Wikipedia:Links naar doorverwijspagina's lijkt me. Lymantria overleg 17 jul 2018 19:56 (CEST)
'maar dit niet suggereert dat we hier iets tastbaars hebben. Uiteraard kun je achteraf de links repareren, maar dat kun je ook van vandalisme zeggen, dat kun je ook prima morgen of volgende week een keer oplossen. Edoderoo (overleg) 17 jul 2018 20:23 (CEST)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Ik vind het jammer dat de discussie deze kant op gaat, Edo begon met een concreet verzoek, het toevoegen van Europa als link. Xxmarijnw doet een poging het algemeen te maken, wat op zich prijzenswaardig is, maar de implementatie loopt tegen wat issues aan, geen concrete melding, en je kan geen onderscheid tussen bestaand en toegevoegd maken. Moeten we nu niet een stap terug maken naar het oorspronkelijke verzoek om te kijken of een filter voor dit soort termen werkt. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 18 jul 2018 10:25 (CEST)
Juistem. Je moet het niet te principieel bekijken. De praktijk is dat de meeste dp's wel snel worden opgelost, maar het is een @$+klus die door een paar wordt gedaan, als we dat werk kunnen verlichten moeten we het wel proberen. De kans dat iemand een melding krijgt van een dp die er al stond, is in de praktijk niet zo heel groot, de kans dat iemand 'm heeft toegevoegd is wel heel groot. Nu krijgt niemand een melding, en voegen sommige gebruikers nieuwe artikelen met tientallen doorverwijzingen toe. Echt, zonder overdrijven. Nu zijn dat ook wel uitzonderingen, maar het zou mij iets liefs waard zijn als we dat konden terugdringen. Edoderoo (overleg) 18 jul 2018 18:59 (CEST)
De huidige implementatie van deze filter kan niet met een waarschuwing gepaard gaan. Daar zijn enkele redenen voor:
 • gebruikers die de melding negeren of niet weten wat ze er mee moeten en het artikel opnieuw bewerken, krijgen opnieuw die melding;
 • er komen zoveel meldingen binnen dat de filtersoftware de filter throttled om schade te voorkomen;
 • een nieuwe gebruiker die een artikel bewerkt waar toch al wel een link naar een doorverwijspagina in staat, wordt geconfronteerd met een melding waar hij/zij niets aan heeft.
De implementatie die Edo aanvankelijk aankaartte is mogelijk een goede oplossing. Ik heb dan wel een lijst nodig met doorverwijspagina's waar het meest naar gelinkt wordt. Xxmarijnw overleg 18 jul 2018 20:38 (CEST)
Mijn voorstel is te beginnen met:
Dan kunnen we kijken of we deze dan niet meer regelmatig tegenkomen op WP:LND/D, en of er gebruikersvragen van komen. Edoderoo (overleg) 18 jul 2018 20:46 (CEST)
Ik heb het filter herschreven en deze weer ingeschakeld. Zie hier voor mijn wijzigingen. Het filter zal nu ca. één week in log-only blijven staan. Mocht iemand nog een goed idee hebben voor het filterwaarschuwing, hoor ik dat graag! Xxmarijnw overleg 18 jul 2018 21:06 (CEST)
Dank. Ik stel wel voor om deze week ook over de waarschuwingstekst na te denken aangezien er nu op 3 DP's getest word. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 19 jul 2018 00:37 (CEST)
Prima zo. Ik had niet de intentie om het hele idee weg te gooien. Ik zou Australië erbij zetten. Lymantria overleg 19 jul 2018 13:05 (CEST)
Uitgevoerd Uitgevoerd Xxmarijnw overleg 20 jul 2018 22:02 (CEST)
Ik heb een eerste opzet gemaakt voor de waarschuwingtekst (Sjabloon:Misbruikfilter-waarschuwing-doorverwijspagina). Er is zeker nog wel ruimte voor verbetering. Het sjabloon is vrij te bewerken dus vjvegjg. Xxmarijnw overleg 30 jul 2018 14:49 (CEST)
Het filter is nu actief. Suggesties voor het filter (bv. nieuwe dp) kunnen hier worden gedaan of op mijn OP. Xxmarijnw overleg 6 aug 2018 22:36 (CEST)
Mag Groningen aan het rijtje worden toegevoegd? Quistnix (overleg) 7 jul 2019 14:29 (CEST)


Uitroeptekens[bewerken]

Status:

Aanmaken filter · batchtesten
 • Taak: Kijken of gebruikers in de hoofdnaamruimte drie of meer uitroeptekens (!!!) gebruiken.
 • Waarom: Uitroeptekens worden vaak in niet encyclopedische toevoegingen gebruikt.
 • Gevolgen: Waarschuwen
 • Waarschuwingstekst:

Ik weet niet zeker of een dergelijk filter zou conflicteren met bijvoorbeeld tabelgebruik en of het onder een bestaande filter zou kunnen vallen, maar ik denk dat het een zinvolle toevoeging zou zijn. - Kippenvlees (overleg‽) 24 sep 2018 17:32 (CEST)

Zover ik kan zien bijt het tabellen normaal gesproken niet. Toegevoegd aan het kwebbelfilter (Filter 17). Lymantria overleg 9 okt 2018 18:31 (CEST)


Uitbreiden schuttingtaalfilter[bewerken]

Is het mogelijk/wenselijk om deze inhoud (en toekomstige versies daarvan) ook als schuttingtaal aan te merken? Encycloon (overleg) 11 sep 2018 16:52 (CEST)

Ik denk eerlijk gezegd niet dat deze vaak genoeg voorkomt om opname in filter 10 te rechtvaardigen. Lymantria overleg 9 okt 2018 18:16 (CEST)
Oké, dat kan ik me ook wel voorstellen. Encycloon (overleg) 9 okt 2018 18:27 (CEST)

Toevoegen categorieën op gebruikerspagina's[bewerken]

Status: Actief

bewerken · geschiedenis · logboeken · testen
 • Taak: Het toevoegen van een actieve categorielink (bv. [[Categorie:X]]) op een gebruikerspagina (mogelijk ook andere naamruimtes buiten 0).
 • Waarom: Voorkomen dat gebruikerspagina's in categorieën met normale artikelen komen. Mogelijk moeten categorieën binnen de Categorie:Wikipedia-categorieboom ([[Categorie:Wikipedia:X]]) niet worden opgepakt door het filter. Als het goed is zou een dergelijk filter geen effect hebben op via sjabloon ingevoegde categorieën zoals Categorie:Wikipedia:Babel.
 • Gevolgen: Waarschuwen
 • Waarschuwingstekst: Iets in de trant van "U probeert een categorie toe te voegen aan een gebruikerspagina. Deze categorieën zijn enkel bedoeld voor artikelen in de hoofdnaamruimte. Werkt u aan een artikel, dan kunt u de categorie(ën) het best ontlinken terwijl u nog aan het artikel werkt. Bij het plaatsen van de pagina in de hoofdnaamruimte kunnen de categorieën weer worden geactiveerd."

Ik zie het veel gebeuren dat mensen die artikelen in hun kladblok voorbereiden alvast de categorieën klaarzetten zonder ze te nowiki'en of anderszins te ontlinken. Het is niet de bedoeling dat gebruikerspagina's in normale categorieën terecht komen, dus dit is misschien een goede manier om mensen in te lichten over de ongewenstheid van het fenomeen. - Kippenvlees (overleg‽) 26 jul 2018 17:28 (CEST)

@Krinkle, Lymantria, RonaldB, Smile4ever, Xxmarijnw: er staan al even wat verzoeken open. - Kippenvlees (overleg‽) 24 sep 2018 17:32 (CEST)
Filter 87 aangemaakt in log-only, vooralsnog alleen in Gebruiker:-naamruimte . Lymantria overleg 9 okt 2018 18:54 (CEST)
@Lymantria: het filter lijkt, na een korte eigen test en het feit dat hij na een maand nog niet is afgegaan, niet te werken. Misschien heeft dat te maken met "(action == "edit")", dat ik nog niet in andere filters heb gezien. - Kippenvlees (overleg‽) 23 okt 2018 01:15 (CEST)
Aangepast. Lymantria overleg 6 nov 2018 07:27 (CET)
Het filter lijkt veel terecht af te gaan. Er zijn echter enkele foutpositieven die ik heb gevonden: deze die via <!-- gecomment is, of deze die binnen <nowiki> staat. Gezien de hoeveelheid correcte hits, lijkt het me zeker van belang dat dit filter uiteindelijk groen licht zal krijgen. - Kippenvlees (overleg‽) 25 nov 2018 22:35 (CET)
Ik heb die twee uitzonderingen geprobeerd af te vangen. Daarnaast een kleine aanpassing om spaties te negeren. Ik kijk het nog even aan hoe dit uitpakt, dan kan hij "los". Sorry dat het lang duurde (en ping me gerust). Lymantria overleg 5 jan 2019 20:02 (CET)
Hij pakt hem nu natuurlijk nog wel als die codes al in de tekst staan, zoals hier bijvoorbeeld. Is het mogelijk om daadwerkelijk te controleren of de [[Category/ie:*]] daadwerkelijk binnen ofwel een <!-- ofwel een <nowiki> valt. Of valt dat buiten de capaciteiten van de AbuseFilter-extensie. - Kippenvlees (overleg‽) 6 jan 2019 16:28 (CET)
Nee, dat moet het filter wel kunnen. Aangepast. Keep me posted. Lymantria overleg 6 jan 2019 18:20 (CET)
@Lymantria:, dit is de enige false-positive die ik heb kunnen vinden. Voor de rest lijkt het goed te werken! - Kippenvlees (overleg‽) 15 jan 2019 20:13 (CET)
Dit is er nog een die me aan het denken zet. Lymantria overleg 31 jan 2019 15:58 (CET)
Nog een fix gedaan. Gaat niet meer af als er al een categorie is (die dan verborgen zou moeten zijn). Nu zou het goed/beter moeten zijn, hoop ik. Lymantria overleg 6 feb 2019 07:30 (CET)
@Kippenvlees1: Filter is ingeschakeld, met {{Misbruikfilter-waarschuwing-categorie op gebruikerspagina}} als (vriendelijke) waarschuwing. Lymantria overleg 16 feb 2019 19:05 (CET)


Tegenhouden van toevoegen van reclame en/of (zelf)promotie[bewerken]

Status: Nooit aangemaakt

Aanmaken filter · batchtesten
 • Taak: Dit misbruikfilter moet erop letten dat een gebruiker geen reclame/zelfpromotie plaatst.
 • Waarom: Omdat Wikipedia simpelweg geen site is voor reclame en/of (zelf)promotie bedoeld is, maar als een encyclopedie dient op het internet.
 • Gevolgen: Verhinderen.
 • Waarschuwingstekst: Waarschuwing, ons systeem merkt dat u probeert reclame en/of (zelf)promotie te zaaien en dat accepteren we hier niet.

Het komt nog wel eens voor dat een moderator een artikel moet verwijderen omdat een artikel simpelweg reclame en/of (zelf)promotie bevat, dus om dit tegen te gaan heb ik ervoor gekozen om deze misbruikfilter aan te laten maken. Maar ook omdat er gebruikers wegens reclame en/of (zelf)promotie geblokkeerd moeten worden. En ja, ik weet dat het ten koste gaat van de {{Reclame}}-sjabloon, maar dit is de enige, werkende methode om toekomstige reclame tegen te gaan. 2001:983:BDBB:1:D0FF:6A2B:8267:5F07 8 jan 2019 18:12 (CET)

Hoe zou het filter reclame en zelfpromotie moeten herkennen? Lymantria overleg 8 jan 2019 21:30 (CET)
Nou, dat je reclameteksten gebruikt voor een bepaald product, merk of voor je eigen bedrijf als (zelf)promotie. 2001:983:BDBB:1:E096:EBA8:4939:673D 9 jan 2019 17:45 (CET)
Het filter kan alleen filteren op woorden/woordcombinaties. Reclame is vaak allen te herleiden uit de context. En daar kan het filter niets mee. Mbch331 (Overleg) 9 jan 2019 18:11 (CET)
Excuseer me, maar als de Wikipediagemeenschap groter wordt kan dit op een of andere moment een dagelijkse kost worden, en daarom wil ik daar iets in tegen doen. En een filter kan hopelijk wel iets tegen doen, als de filter bijv. de tekst WIE WIL HEM NIET!!... en dan de naam van de producttype waarvoor je reclame wilt maken. Of als de artikel meer uit gaat zien als een reclamefolder dan een gewone artikel die we hier kennen zal die ene misbruikfilter die ik op de encyclopedie aanvraag als reclame ervaart. Maar moet de gevraagde misbruikfilter wel een goede onderscheiding maken tussen een gewone artikel en wat reclame is. 2001:983:BDBB:1:9455:5318:4938:8B48 10 jan 2019 17:00 (CET)
Er zijn zoveel verschillende manieren om reclameteksten te verwoorden dat het mij praktisch onmogelijk lijkt hier een goed werkende filter voor te bedenken die tevens niet te veel false positives heeft. Groetjes, Xxmarijnw overleg 1 feb 2019 23:11 (CET)
Dit verzoek staat hier al enige tijd zonder reactie, vandaar dat ik hem naar afgehandeld verplaats. Groetjes, Xxmarijnw overleg 3 apr 2019 17:15 (CEST)


Tegenhouden van cyberpesten[bewerken]

Status:

Aanmaken filter · batchtesten
 • Taak: Het tegenhouden van cyberpesten.
 • Waarom: Om het hoeveelheid cyberpesten terug te dringen zodat de moderator geen om die rede versies meer hoeft te verbergen.
 • Gevolgen: Mij lijkt verhinderen beter, want pesten (ook cyberpesten) zorgt ervoor dat de ander veel verdriet leidt en zorgt dat de ander de neiging heeft om zelfmoord te plegen, maar moet de gebruiker ook gewaarschuwd worden. Gebruikers met een autoconfirmed status kunnen die autoconfirmedstatus verliezen.
 • Waarschuwingstekst: volgens mij moet de filter de opmerking maken van: "Iets in een van uw bewerkingen trant een wijziging dat uitziet als cyberpesten."

Iemand ideeën? Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 29 mrt 2019 16:46 (CET)

Hoi Nieuwsgierige Gebruiker, het zou inderdaad fantastisch zijn als het mogelijk was om cyberpesten op Wikipedia te blokkeren, echter is dit erg moeilijk. Het huidige filtersysteem is relatief "dom" en kan het verschil tussen cyberpesten en iets dat lijkt op cyberpesten niet herkennen, waardoor onschuldige en juist positieve bewerkingen ook het risico lopen geblokkeerd te worden. Bovendien zijn er erg veel manieren te verzinnen om iemand te kwetsen. De filter zou alle verschillende spellingen van scheldwoorden e.d. moeten kunnen herkennen en deze zouden allemaal handmatig ingevoerd moeten worden in het systeem. Zo'n filter is dus (helaas) vrijwel onmogelijk om te ontwikkelen. Met vriendelijke groet, Xxmarijnw overleg 3 apr 2019 17:20 (CEST)
Jammer dan, dan heb ik maar pech. Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 3 apr 2019 18:19 (CEST)


Tech News: 2018-16[bewerken]

Dit is geen verzoek voor een nieuw filter maar dit lijk me wel de geschikte plek voor mijn vraag. In Tech News: 2018-16 wordt aangekondigd dat het gedrag van de operatoren /, === en !== gaat veranderen. Mijn vraag is of iemand wil kijken of deze operatoren momenteel gebruikt worden en zo ja, om de nodige aanpassingen te doen. –bdijkstra (overleg) 16 apr 2018 17:45 (CEST)

Dank voor het bericht. Dit gaat vooral over afgeronde waarden. Ik geloof niet dat we hier veel last van zullen hebben. Zal binnenkort wel een aantal filters even precies bekijken. Lymantria overleg 8 jan 2019 21:32 (CET)

Bijschaven filter 68 en bijbehorend bericht[bewerken]

Status: Actief

bewerken · geschiedenis · logboeken · testen
 • Taak: Onveranderd.
 • Waarom: Omdat het bericht niet klopt met de regex en omdat de regex onterecht triggert op hostnamen die met http beginnen
 • Gevolgen: Onveranderd.
 • Waarschuwingstekst: De tweede zin weghalen of aanpassen zodat deze wel klopt.

Omdat mijn foutieve melding zonder reacties gearchiveerd werd, doe ik hier dit verzoek. Wellicht de eerste \b vervangen door [^\w\.\/] o.i.d. –bdijkstra (overleg) 25 apr 2019 21:54 (CEST)

@Xxmarijnw: Ik denk dat het goed is dat je je regex aanpast tot alleen hhttps?, omdat er anders foutieve meldingen zoals deze, waarin http onderdeel uitmaakt van het adres, blijven komen. Lymantria overleg 16 mei 2019 11:42 (CEST)
Uitgevoerd Uitgevoerd, groetjes Xxmarijnw overleg 5 jun 2019 18:49 (CEST)


Tegenhouden van instaspam[bewerken]

Status: Actief

bewerken · geschiedenis · logboeken · testen
 • Taak: De filter moet erop letten dat niemand instaspam probeert te zaaien.
 • Waarom: Naar aanleiding van deze bewerking/toevoeging (en waarschijnlijk gebeurde dit vaker).
 • Gevolgen: Waarschuwen en verhinderen.
 • Waarschuwingstekst: Zijn er bepaalde ideeën over hoe een waarschuwingstekst uit moet zien?

Kan deze wel? Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 4 jun 2019 16:09 (CEST)

Deze is wat kansrijker. In ieder geval zou een filter kunnen triggeren op toevoegingen in de vorm: volg @?[0-9a-z_\.]+ op insta(gram)?. Zijn er nog andere verschijningsvormen van instaspam die je regelmatig ziet? –bdijkstra (overleg) 4 jun 2019 16:20 (CEST)

Volgens mij is dit het enige vorm van instaspam die ik zie of tegen kom, maar of het is afgekort of wanneer het hele woord gezegd wordt, het maakt weinig uit, zolang een bepaalde vorm van spam onder instaspam valt. Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 4 jun 2019 16:49 (CEST) (PS, de voorbeeld die je mij gaf lijkt veel op die wat ik gister tegen kwam)
Ingeschakeld in testfase met de regex van bdijkstra. Lymantria overleg 5 jun 2019 18:46 (CEST)
Eerste hit van deze filter, maar is wel in een andere vorm dan wat ik sinds 3 juni tegen kwam (maar dat interesseert me niet, wel dat hij het doet). Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 6 jun 2019 09:46 (CEST)
Ook weer goede middag. Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 6 jun 2019 15:28 (CEST)
Duidelijk goedwerkend filter. In werking gesteld met eerst waarschuwing, dan niet toegestaan. Lymantria overleg 16 jun 2019 19:34 (CEST)
Dit filter verhinderd zie ik. Daar heb ik absoluut geen bezwaar tegen, dit lijkt een filter te zijn met heel weinig false positives dus kan prima. Maar de gebruikte waarschuwingstekst (die algemeen is) suggereert wel dat je alsnog kan opslaan. Dan lijkt een andere tekst gewenster die bijv wijst op de mogelijkheid van een melding maken? Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 19 jun 2019 13:34 (CEST)