Overleg Wikipedia:Contactpunt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg Wikipedia:OTRS)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Toegang OTRS[bron bewerken]

Wat moet ik doen om evt. toegang tot OTRS te krijgen? «Niels» zeg het eens.. 10 feb 2007 05:48 (CET)

Neem contact op met Walter, hij coordineert de "Nederlandstalige afdeling". Tjipke de Vries 10 feb 2007 08:14 (CET)

Actie en reactie[bron bewerken]

Hallo medewerkers van OTRS, al enige tijd vraag ik mij af waarom jullie in deze groep van medewerkers zitten. Als ik de lijst zo zie staan er een behoorlijk aantal gebruikers die (volgens mij) bijna niet actief meer zijn op Wikipedia. Als gevolg van dit heb ik bijvoorbeeld 4 dagen geleden twee toestemming mailtjes toegestuurd maar nog geen reactie gehad. Er zijn gebruikers die zeer hun best doen om goede afbeeldingen te krijgen voor Wikipedia, toch jammer dat het best wel lang duurt voordat er dan een reactie komt van een van de 19 (!) medewerkers van OTRS. Met vriendelijke groet, Crazyphunk 22 jun 2008 09:33 (CEST)

Net als op Wikipedia is niet iedereen even actief op OTRS en de reden voor OTRS-toegang is ook niet voor iedereen het eerstelijns beantwoorden van mailtjes. Vergeet daarnaast ook niet dat ook OTRS weer vrijwilligerswerk is. OTRS is niet bedoeld als "actie en reactie" medium en het kan daarom enkele dagen duren voordat je antwoord krijgt, zoals ook op de projectpagina beschreven is. Soms als het drukker is met mails (bijvoorbeeld in tijden van media-aandacht) kan de wachttijd oplopen: ook ingewikkelde vragen hebben simpelweg meer tijd nodig in hun beantwoording. Je kunt proberen om aandacht voor je ding te vragen met Sjabloon:OTRS aandacht gevraagd, maar ook daar geldt dat men soms simpelweg even afwachten moet. Groetjes, Ciell 22 jun 2008 21:04 (CEST)
Daarnaast is de server trouwens een tijdje down geweest vandaag, maar gelukkig weer up zie ik: ik zal dadelijk gelijk even naar je mails kijken. Ciell 22 jun 2008 21:06 (CEST)

Uitleg OTRS[bron bewerken]

De term OTRS wordt helemaal niet uitgelegdMaggy Rond 31 okt 2009 18:55 (CET)

Ik heb er een linkje ingezet naar het gewone artikel over OTRS. Ciell 9 nov 2009 10:06 (CET)
Sorry, maar dat linkje kan ik op de projectpagina's nergens terugvinden hoor. En ik geloof dat een beetje uitleg van OTRS hier ook wel welkom zou zijn, het artikel OTRS vind ik vaag, wat ze in het Engels een stub zouden noemen en ik kan het niet eenvoudig herleiden naar wat Wikipedia ermee doet.Maggy Rond 9 nov 2009 15:49 (CET)
Dat viel mij ook op, het betekent Open-source Ticket Request System, maar dat was even zoeken. De tekst van deze pagina staat in een sjabloon. Bij deze het verzoek ergens in de tekst die verklaring op te nemen, al is het maar ergens tussen haakjes en in kleine letters, het is nu wel erg mysterieus. Groet, Vier Tildes (overleg) 13 mrt 2011 20:43 (CET) P.s. Nu zie ik dat de link die Ciell bedoelt, en inderdaad wel de term verklaart, gelinkt is onder de woorden "besloten mailsysteem", daarom zag ik het niet. Als je nu in diezelfde zin achter het gelinkte OTRS-team tussen haakjes '(Open-source Ticket Request System)' zet, en dat linkt aan OTRS, is het al genoeg. Vier Tildes (overleg) 13 mrt 2011 20:51 (CET)
Zou deze pagina niet beter Wikipedia:E-mail helpdesk kunnen heten? Ik heb eens een tijdje voor een contactcentrum gewerkt en daar werd ons op het hart gedrukt om de klanten niet te verwarren met het noemen van intern gebruikte programma's, die ze niks zeggen, en in plaats daarvan heldere taal te gebruiken. SpeakFreeoverleg 1 apr 2012 00:51 (CEST)
Omdat die benaming niet klopt bij wat we doen. Je moet OTRS niet verwarren met de Help:Helpdesk op Wikipedia. Vanaf het project zelf is het veel makkelijker om mensen te helpen (en dus moeten wij ze zoals het nu is al vaak terugsturen naar de wiki), tenzij het gaat om vrijgaves en dergelijke, zoals de tekst op de projectpagina nu ook uitlegt. Ciell 19 apr 2012 18:30 (CEST)

Licenties[bron bewerken]

Het lijkt me goed dat er een pagina komt over de verschillende soort licenties.

Waarin het volgende wordt uitgelegd:

  • toegestane licenties
  • verschillen in licenties
  • meerdere licenties tegelijkertijd
  • voorkeur

Rudolphous 18 dec 2009 21:23 (CET)

Ru van Veen[bron bewerken]

Ik heb een krantenknipsel met artikel en foto van Ru van Veen uit 1988, en ik zend die afbeelding graag op, door up-loaden. Krijg ik hiervoor toestemming? Ru van Veen is een bestaand artikel op nl.wikipedia door gebruiker Hanhil. Met dank, Kalaharih--Kalaharih (overleg) 2 jul 2011 16:34 (CEST)

Een krantenartikel uit 1988 valt niet in het publieke domein, tenzij vrijgegeven door de auteur van het artikel. Hetzelfde geldt voor een in 1988 gepubliceerde foto. Als het niet om uitdrukkelijk door de auteur vrijgegeven materiaal gaat dan is gebruik op Wikipedia (en op Commons) niet toegestaan. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 2 jul 2011 18:04 (CEST)
Bij foto's in de krant zijn de auteursrechten in de meeste gevallen in handen van de fotograaf, in uitzonderlijke gevallen in handen van de krant/uitgeverij. Deze rechten blijven daar tot 70 jaar na overlijden van de fotograaf, dus hebben we in alle gevallen schriftelijke toestemming van de rechthebbende nodig, via OTRS. Wanneer deze personen hier aan mee willen werken, kunnen we deze administratie wel voor elkaar krijgen. ed0verleg 10 jul 2012 23:06 (CEST)

mijn eigen artikel online op wikipedia wil zetten[bron bewerken]

Beste OTRS,

Mijn usernaam onder wikipedia is RieK89 en ik heb net een mail gekregen van Trijnstel verband met auteursrechten. Hierdoor ga ik mail schreven verband met artikels die ik heb gebruikt voor Aanleiding Tweede Wereldoorlog in de Sille Oceaan die net verwijder is geworden.

Wij zijn Rie Kanaya en Willemien Herremans van tweede jaar Japanologie in Katholieke Universiteit Leuven. Als onze tweede jaars project doen wij wikigardening en de bedoeling van dit project is om onze eerste jaars project in echte wikipagina online te zetten. Als eerste jaarse project hebben wij artikel schreven in de vorm van wikipagina. De onderwerpen moest gerelateerd zijn met Japanse Geschiedenis na Meiji Periode omdat de punten tel mee met onze vak Japanse Geschiedenis (de les werd door Willy Vande Walle) en de project wordt door menner Hans Coppens (hij beheert alle Japanologie site namelijk http://japanologie.arts.kuleuven.be/ en http://mediawiki.arts.kuleuven.be/geschiedenisjapan/index.php/Hoofdpagina enz ) gemaakt. Als dit tweede jaars project hebben wij eigen artikels willen online zetten op wikipedia (zoals u kan de artikel lijst van vorige jaar kunnen terug vinden in http://mediawiki.arts.kuleuven.be/geschiedenisjapan/index.php/Artikels_studenten_2011-12 onder de titel naam van artikels Yasuda (安田) Rie Kanaya en Oorzaken WO2 Willemien Herremans. Het schijnt dat iemand heeft mijn onderwerp zonder mijn toestemming gezet en offline nu bereikt ook verwijderd (na mail te ontvangen van Trijnstel wist ik direct waarom is het weg). Maar wij zouden heel graag het artikel Aanleiding Tweede Wereldoorlog in de Stille Oceaan aanmaken in wikipedia met gebruik maken met artikel Oorzaken WO2 van Willemien Herremans. Normaal gezien gaan wij onze logboek nog moet plaatsen op wikigardening in maar er moet nog online gebeuren maar ik ben plan om online te zetten nadat wij zijn klaar met alles (wikipedia online zetten dus momenteel is leeg).

Indien zijn er nog vragen dan laat mij gerust iets weten. Hoopelijk hoor ik jullie reactie.

Met vriendelijke groet en nog een fijne weekend,

PS - excuseer als mijn Nederlands niet perfect is geschreven en ik heb gisteren mail gestuurd aan de permissions-nl-at-wikimedia.org dezelfde bericht geschreven maar ik heb nog geen antwoord gehad en ik zou graag zo snel mogelijk weten.

Nederlands: beste Rie Kanaya, uw Nederlands is zeer onduidelijk. Indien u Engels, Frans of Duits beter spreekt, type dan aub in die taal zodat ik u beter kan begrijpen. Wat ik begrijp is dat u een tekst wilt gebruiken die reeds op internet staat. Dit mag, maar dan moet u wel toestemming hebben van de auteur. De auteur moet ons dit schriftelijk (per email) toesturen. U zegt dat u een email heeft gestuurd. U krijgt antwoord binnen twee weken. Geduld alstublieft. De tekst hierboven is overigens niet voldoende. De email moet duidelijk aangeven dat de tekst onder de CC-BY-SA3.0 licentie gebruikt mag worden, door ons en iedereen die dit wenst. Alle andere tekst is onvoldoende. Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 26 mei 2013 13:34 (CEST)
English: Dear Rie Kanaya, your Dutch is very unclear. If you speak English, French or German more fluently, please communicate in that language since I can understand them as well. I understand that you wish to use a text that has already been published on the internet. This is allowed, however you need to have permission by the author to use that text. The author need to send this permission to us (by email). You say that u have send an email. You will get a reply within two weeks. Please be patient. The text you have put here is however not sufficient permission. The email needs to be very clear, that the author is allowing us, and everyone in the world, to use the text under the CC-BY-SA 3.0 licence. If this is not in the email, then the email is not sufficient. Sincerely, Taketa (overleg) 26 mei 2013 13:34 (CEST)

Hello,

Last night I recieved a mail that http://nl.wikipedia.org/wiki/Aanleiding_Tweede_Wereldoorlog_in_de_Stille_Oceaan is being shut down. However I didn't know that I have to wait two weeks. Well I don't have enough time (deeadline is already next week). I have linked a lot of site (in my previous message) so you can take a look as enough evidence that I have a right (especially if you click on hyperlink in logboek there is clearly say Rie Kanaya and Willemien Herremans. Also you can see in the other hyperlink eerste jaars project if you click on the link and do ctrl +f' and look up for Willemien Herremans it clearly shows that she is the author of article which we are trying to post in on wikipedia). I have explained the target of project ((wikigardening as second year's task and about first years' project wiki project in my university, I hope even in my poor Dutch it was clear enough to understand it (the basic beacause I've asked people to read it if they can get a basic of what is the target of posting it online). Anyways I would like to know what is the fasted way to be able to publish it online because I really can't wait until two weeks like I've said it before. I am going to post [[1]] under my wikipedia's username because she don't want to do all this simple html. She said it's confusing and please do check the hyperlink logboek it's empty but you can clearly see that I am working with her in a project (also please check all the other hyperlinks because it is important besides people's name but my names is just as same as wikipedia username). Last night I recieved a mail that

I have hard of the other way (besides mail, I can write "De inhoud van deze pagina is beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL" but does it change into author's name © Copyright 2013"? If I place the author's name @ Copyright 2013 then OTRS won't delete the page again like they did before?

I hope to hear the answer as soon as possible

See also OTRS ticket:2013052510007118. Trijnsteloverleg 26 mei 2013 15:50 (CEST)
I have replied via OTRS. Further communication via OTRS. Sincerely, Taketa (overleg) 26 mei 2013 19:54 (CEST)
Ik heb het artikel Aanleiding Tweede Wereldoorlog in Stille Oceaan andermaal voorgedragen voor directe verwijdering. Ik zag daarna deze discussie pas, die klaarblijkelijk al op gang was vóór de heraanmaak van het artikel. Ik ken de status van de OTRS-procedure omtrent dit artikel uiteraard niet, maar mag ik zeggen dat het me zeer onwaarschijnlijk is dat de aanmakervan het artikel, en degene waarmee we deze discussie aan het voeren zijn, de oorspronkelijke auteur is? Alleen de oorspronkelijke auteur kan de tekst vrijgeven en iemand die het Nederlands kennelijk niet machtig is, is zeer waarschijnlijk niet de auteur van dit artikel. Dat is Willemien Herremans, en alleen zij kan dus de tekst vrijgeven. EvilFreD (overleg) 26 mei 2013 22:05 (CEST)
Oh wacht, ik zie nu dat de tekst "De inhoud van deze pagina is beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL" aan het artikel is toegevoegd. Dat lijkt me voldoende. EvilFreD (overleg) 26 mei 2013 22:08 (CEST)
Dat heb ik idd ook gezien. Echter het is niet voldoende, aangezien het is toegevoegd op een wiki door een gebruiker die niet Willemien Herremans is. Mvg, Taketa (overleg) 26 mei 2013 23:58 (CEST)
Inderdaad RieK89. Zo kan ik het ook. Scherp van je, Taketa! Trijnsteloverleg 27 mei 2013 00:13 (CEST)
Zeer scherp inderdaad. Hierdoor krijg ik eigenlijk meteen de indruk dat Riek89 en Willemien Herremans elkaar helemaal niet kennen. Moet ik nog een nuweg op het artikel plakken, of lukt het jullie ook zonder sjabloon? Glimlach EvilFreD (overleg) 27 mei 2013 00:30 (CEST)
Een nominatie 2 weken copyvio lijkt me beter. Dan heeft hij zijn beoordeling over een week, ook als hij de copyright niet rond krijgt. Kan best goed komen allemaal, en dan hebben we een mooi artikel. Geen reden om iemand tegen de haren te wrijven. Mvg, Taketa (overleg) 27 mei 2013 00:33 (CEST)
Ook goed. EvilFreD (overleg) 27 mei 2013 06:21 (CEST)

Now everybody is saying that it seems as I don't know Willemien Herremans and it's very offensive because I did my best to show it and how come that you guys didn't see the link logboek and how I am Rie Kanaya and working on group project. She told me to post it and she made the account for this wikipedia under her name after I told her to make one (even thought she hated the fact to use her real name due to peronal privacy of course and she has a right to make her username which includes her real name (I am sure you would say you are not her if she make an account with her username without her real name is included (in registeration, you don't have to add your real names unlike on facebook, or perhaps I am wrong) not to mention she is the one who said everybody can make a fake account and you have already explained our school project, etc. So when people is already accusing me for not being Rie Kanaya and think that I don't know Willemien then do you guys need to talk to her personally or contact her? Not to mention I have added "De inhoud van deze pagina is beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL" right after I read OTRS. Besides it's normally for me to get accused because you don't know us and like I've said I can't wait til 2 weeks. (it seems like I have to send picture of me and Willemien Herrmans or change our display pictures in Japanologie profile so everybody would believe.

PS - look below the site http://mediawiki.arts.kuleuven.be/geschiedenisjapan/index.php/Oorzaken_WO2 I have added another copyrights on it under my name after I discussed once again with Willemien Herrmans.

Dear Rie,
no reason to get upset. Noone wants to insult you. We all work here to put that article online. I believe everything you say. But that helps us nothing.
We need permission from the author. We need permission from Willemien. You are not Willemien. I need to talk to her. She needs to do something.
If Willemien, takes a minute and logs into her account on your wiki, and makes an edit, then i know enough.
Sincerely, Taketa (overleg) 27 mei 2013 18:52 (CEST)
Ik zie nu trouwens dat er nog veel meer artikelen van daar naar hier getransfereerd werden. Er moet daar gewoon iets gebeuren aan die CC-BY-NC-SA (waarvan ik me ook heel erg begin af te vragen waarom er in 's hemelsnaam voor die licentie gekozen is). Als die licentie kan omgezet worden in een CC-BY-SA dan kunnen al die artikelen gehandhaafd blijven. Zo niet, dan dreigen ze allemaal te verdwijnen van Wikipedia. Dit is bijvoorbeeld copyvio van dit, en dit is dan weer copyvio van dit. Het hele project heeft blijkbaar tot doel om artikelen op Wikipedia aan te maken, dan wel uit te breiden en men zit zichzelf onnoemlijk in de weg doordat er op de eigen wiki voor een verkeerde licentie is gekozen. Ik weet niet of het mogelijk is, maar het lijkt me veel eenvoudiger om de licentie op de hele wiki aan te passen. EvilFreD (overleg) 27 mei 2013 20:05 (CEST)

Zij gaat gewoon bewerken (alles kopieren daarna deleten en opslagen en terug pasten en opslagen met haar wikipedia account die ik heb gevraagd te maken met haar naam in). I know that you guys were doing your work but I just didn't like the fact of getting conslusion Hierdoor krijg ik eigenlijk meteen de indruk dat Riek89 en Willemien Herremans elkaar helemaal niet kennen. mean while what I tried to do is link the relations (like wikipedia does) and I have of courses no intension of lying since there is nothing to achieve anything (but of course I am worried about my university grades, that's all what it matters to me). Further more the other thing was useful informations (it just that I didn't expected that I will get a lot of troubles). Well I am going to wait until she can come online on skype and ask her to further edite it.

That is of no use, since we cannot assume that the person under the new name on wikipedia is her. Please just log in on your project with that old account with which she posted the information in the first place. Or did she forget her password? Taketa (overleg) 27 mei 2013 21:03 (CEST)
I only said I got the impression that the two of you don't know eachother. That's not an accusation. You just didn't make a very good impression to me. Partially because you don't seem to understand the Dutch language all to well. That and the fact that Willemien seems to be unattainable. Now that I took a closer look to the wiki and understand a bit more about it's purposes I've come to the conclusion that your story add's up. But I still think that the everything on the wiki should be released under a different license, because all the articles on the Dutch Wiki that were transfered from the wiki are in danger of being deleted. EvilFreD (overleg) 27 mei 2013 20:53 (CEST)

I i kind of get the part since you said indruk but it kind of offended me because she is my very good friend of mine (so don't worry) but it's just that didn't expected to get those impression because I don't think a lot of people would go extreem and you don't find the list of articles from last year unless you changed the last url site from 12-13 to 11-12. But for the rest I understood what you meant (I only have difficult time writting in Dutch)

It was never my intention to offend you. Anyway, I wrote an e-mail to Japanologie, using this form to explain that it would be better if the entire wiki was released under a more suitable license (sush as CC-BY-SA). The other option is to have all articles that were transfered and will be transfered to Wikipedia released under such a license by the original author. These are the only options. EvilFreD (overleg) 27 mei 2013 23:03 (CEST)

Beste

Ik ben Willemien Herremans, studente aan de KUL en auteur van het artikel 'Oorzaken WO2'. Voor het 'wikigardening'-groepswerk werk ik samen met Rie Kanaya (Riek89). Zelf heb ik nog wat tekst toegevoegd, terwijl zij het artikel op wikipedia zet (ik heb helemaal geen kennis/ervaring hiermee: bij andere werken heb ik ook hulp ingeroepen om teksten online te plaatsen). Het is dus vanzelfsprekend dat ik haar het recht geef mijn artikel op wikipedia te plaatsen. Hopelijk is dit voldoende bewijs (lijkt me wel sterk gezien eender wie deze username kan gebruiken). Mijn e-mailadres is overigens Herremans_w (hotmail), deze staat ook verbonden met wiki.

M.v.g. Willemien Herremans (wie anders?) Herremans Willemien (overleg)

antwoord op Overleg:Aanleiding Tweede Wereldoorlog in de Stille Oceaan - mvg, Taketa (overleg) 27 mei 2013 23:17 (CEST)

Ik begrijp de noodzaak om juridische zekerheid te verkrijgen, maar kan er niet wat minder dogmatisch opgetreden worden? En elkaar bellen? Dit soort discussies schrikt wel mensen af. De hele wikipedia is wel op basis van vertrouwen "good faith" gebouwd zonder nauwgezette toegangs- en verificatie controle en zelf anoniemen mogen meedoen. Als iemand zegt dat hij toestemming heeft of samenwerkt met groep of organisatie, dan moet men dit aannemen tenzij er gegronde twijfel is.Smiley.toerist (overleg) 28 mei 2013 10:19 (CEST)

Het is ondertussen opgelost. Mvg, Taketa (overleg) 28 mei 2013 15:26 (CEST)

Voorbehoud aanpassen?[bron bewerken]

Ik zag dat met de OTRS-mail een voorbehoud wordt meegestuurd. Daarbij worden twee zaken genoemd: 1. "De schrijver van dit bericht kan officieel niet namens de Wikimedia Foundation en/of haar projecten spreken." 2. "Er is geen enkele garantie over juistheid van deze informatie." Dat eerste voorbehoud snap ik, het tweede komt raar en onprofessioneel over. Als er enige twijfel is over de inhoud van de mail, dan zou die niet verzonden moeten worden. Gr. RONN (overleg) 8 jan 2014 20:51 (CET)

Het is (neem ik aan) een juridisch voorbehoud. Je kunt je nergens op beroepen achteraf. Het belangrijkste woord is *garantie* en niet _juistheid_. ed0verleg 8 jan 2014 20:53 (CET)

Meta RfCs on two new global groups[bron bewerken]

Hello all,

There are currently requests for comment open on meta to create two new global groups. The first is a group for members of the OTRS permissions queue, which would grant them autopatrolled rights on all wikis except those who opt-out. That proposal can be found at m:Requests for comment/Creation of a global OTRS-permissions user group. The second is a group for Wikimedia Commons admins and OTRS agents to view deleted file pages through the 'viewdeletedfile' right on all wikis except those who opt-out. The second proposal can be found at m:Requests for comment/Global file deletion review.

We would like to hear what you think on both proposals. Both are in English; if you wanted to translate them into your native language that would also be appreciated.

It is possible for individual projects to opt-out, so that users in those groups do not have any additional rights on those projects. To do this please start a local discussion, and if there is consensus you can request to opt-out of either or both at m:Stewards' noticeboard.

Thanks and regards, Ajraddatz (talk) 26 okt 2014 19:05 (CET)
De globale gebruikersgroep voor OTRS gebruikers is heden actief. Alle OTRS gebruikers met toegang tot de "permissie wachtrij" (waar eigenaars van auteursrechten permissie naartoe sturen voor gebruik op Wikimedia) hebben deze gebruikersgroep gekregen. De gebruikersgroep heeft geen gebruikersrechten maar dient enkel voor identificatie van OTRS leden. Identificatie is nodig op sommige Wikimedia projecten (zoals en.wiki, commons), omdat automatische systemen controleren of de "OTRS permissie sjablonen" die aan paginas worden toegevoegd wel goedgekeurd zijn door OTRS gebruikers. Ik hoop dat ik eenieder hiermee voldoende heb geinformeerd. Vragen staat vrij. Mvg, Taketa (overleg) 22 nov 2014 08:51 (CET)

Onbeantwoord overleg[bron bewerken]

Beste OTRS-ers, mogelijk zijn er onder jullie vrijwilligers die willen helpen om overleg te beantwoorden. Op Gebruiker:Basvb/OnbeantwoordOverleg staat een lijst van enkele honderden onbeantwoorde vragen op overlegpaginas. Alle hulp is zeer welkom. Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 29 nov 2015 13:45 (CET)

Gefeliciteerd met de gekregen WikiUil[bron bewerken]

Uitreiking
WikiUilen 2017
WikiUil
De
ProjectUil 2017
is uitgereikt aan
WikiPortret
ter waardering van
het uitstekende werk
in het verbeteren van
onze encyclopedie.

Hallo WikiPortret! Van harte gefeliciteerd met het ontvangen van de ProjectUil 2017!!

We hopen dat je de ontvangen WikiUil een mooi plekje zult geven en deze blijk van waardering je veel plezier geeft in het werken op Wikipedia.

Naast de fysieke WikiUil krijg je ook deze digitale WikiUil die je een plekje kunt geven op je gebruikerspagina.

We hopen dat je in dit nieuwe jaar wederom een hoop mooie bijdragen mag doen om Wikipedia te verrijken en te verbeteren. Namens de WikiUilen Academie - Taketa & Romaine 20 jan 2018 23:31 (CET)

Andere projecten[bron bewerken]

Vraagje. Kunnen auteursrechten ook via deze Wikipedia-OTRS worden vrijgegeven, wanneer het om teksten voor een andere wiki gaat van de WMF? Een actueel voorbeeld is dit op Wikinieuws, waar we geen speciaal OTRS-Team hebben. Als het akkoord is, wil ik daar ook graag een pagina zoals deze inrichten, met het verzoek aan jullie om daar een laatste redactie op te doen. Het is trouwens de eerste keer dat het kan helpen in dik anderhalf jaar tijd: het komt dus niet veel voor. Ymnes (overleg) 6 feb 2019 21:22 (CET)

Hoi Ymnes,
Mails aan permissions-nl zijn in te zien door alle agenten met toestemming voor de permission-queue's en niet project-gebonden, juist omdat toestemmingen de projecten vaak overstijgen. Ze worden gesorteerd naar de taal van de mail: een mail van het Engelstalige Vox Media zal door ons met een opmerking doorgeplaatst worden naar de Engelse queue, of afgehandeld worden door de beter Engelssprekende-agenten onder ons, omdat het doel een Nederlands project is. Hebben jullie een manier waarop wij de toestemming op Wikinews kunnen verwerken, bijvoorbeeld {{PermissionOTRS}}? Ciell 7 feb 2019 17:03 (CET)
Hoi Ciell, ik leid uit je antwoord af dat het Nederlandstalige team voor alle projecten (dus ook Wikinieuws) aanvragen afhandelt. Dat is goed nieuws! Ik ben ook meteen aan de slag gegaan om een aantal pagina's aan te leggen; ze staan daar in de Categorie:Wikinieuws:OTRS. Het zijn op de pagina Wikinieuws:OTRS/Team na allemaal kopieën van hier. Omdat de samenstelling van het team kan wijzigen, leek het me beter om dat met een link hier naartoe op te lossen. Verder staat er in Wikinieuws:OTRS een extra vetgedrukte zin en leiden de meeste linken ook hier naar Wikipedia toe. Wijzig daar gerust iets als je vindt dat het beter anders kan. Fijn dat jullie zulke verzoeken ook voor ons willen oppakken! Ymnes (overleg) 7 feb 2019 19:10 (CET)
Nog wel even goed om extra op te merken, is dat de licentie van Wikinieuws vrijer is dan die van Wikipedia. Ymnes (overleg) 7 feb 2019 20:31 (CET)

Probleem met datum bij transfer van Wikiportret naar Commons (?)[bron bewerken]

Zie Overleg Wikipedia:Wikiportret. Eissink (overleg) 16 aug 2019 19:02 (CEST).

Verbetering uitleg rechten en licenties[bron bewerken]

Op het artikel is een sjabloon geplaatst met de volgende tekst: "Alle inhoud op Wikipedia is vrijgegeven onder een vrije licentie. Dit wil zeggen dat alle inhoud en alle afbeeldingen overal te gebruiken zijn, maar wél met de juiste bronvermelding." In deze zin gaat het om alles wat op Wikipedia staat. Daarover heeft de Wikimedia Foundation zeggenschap, maar degeen die het bestand op Wikipedia heeft gezet, is aansprakelijk bij eventuele juridische claims. (Wikimedia Terms of Use).

OTRS gaat over bestanden die door een gebruiker op Wikipedia zijn gezet, waar iemand anders auteursrecht op heeft. Zonder toestemming van de rechtenhouder. Dit gaat over wat je mag "uploaden" naar Wikipedia. Daarover gaat de tweede zin uit het sjabloon. "Het is daarom niet toegestaan om zomaar tekst of afbeeldingen van het internet te kopiëren en te gebruiken op Wikipedia." Het woordje "daarom" klopt niet. 2001:16B8:11E6:6D01:BC05:633:DC31:C6F9 12 mrt 2021 10:55 (CET)

Mee eens, dat is een iets te grote gedachtensprong. Er is wel een verband tussen de eerste twee zinnen en de derde zin, ik zou willen voorstellen om er een zin tussen te plaatsen; De meeste tekst en afbeeldingen van het internet zijn niet vrijgegeven onder een vrije licentie, en kunnen dus niet zonder meer overal gebruikt worden.. Dan kan het woordje "daarom" vervolgens wel blijven staan. Onder het motto WP:VJVEGJG meteen maar gedaan. ∼ Wimmel (overleg) 12 mrt 2021 21:28 (CET)
Prima verheldering volgens mij, dank Wimmel. Ciell need me? ping me! 13 mrt 2021 09:06 (CET)

OTRS wordt VRTS[bron bewerken]

Het ticketsysteem OTRS is onlangs vervangen door Znuny LTS (kortweg: Znuny), een fork van de OTRS software. Gelijktijdig met deze wijziging is ook een andere wijziging doorgevoerd, de hernoeming van de naam OTRS'ers (als naam voor het team van vrijwilligers) naar 'VRT' (Volunteer Response Team) en de naam voor verwijzingen naar het ticketsysteem naar 'VRTS' (Volunteer Response Team Software). De reden voor de wijziging van de naam OTRS is een advies van het Wikimedia Legal team.

Kortweg houdt dit in dat er een aantal wijzigingen doorgevoerd moeten worden op nlwiki. Te weten:

De vervanging van de sjablonen die reeds in artikelen en binnen andere naamruimten staan kan optioneel worden gedaan door de bot VRTS Migration Bot, maar dit kan ook lokaal gedaan worden met een bot die al een botflag heeft. Als iemand over bovengenoemde wijzigingen vragen of opmerkingen heeft, stel ze dan gerust. Bij geen bezwaar wil ik deze wijzigingen op 16 juni 2021 gaan doorvoeren, dus er is een week de tijd om te reageren. Mocht er een discussie ontstaan die op 16 juni nog loopt, dan wachten we met het uitvoeren van eerder genoemde acties tot deze discussies afgerond zijn. Tina (Ping? Graag!) 9 jun 2021 15:14 (CEST)

Hernoemen van de OTRS pagina's kan je het beste aan moderator laten doen, omdat dan de subpages automatisch mee kunnen verhuizen.
En voor de bot moet nog wel rechten aangevraagd moeten worden. Mbch331 (overleg) 9 jun 2021 16:03 (CEST)
Opmerking dat alle ticketnummers gewoon blijven werken in het nieuwe systeem, dus daar hoeft geen reparatie of wijziging plaats te vinden, mochten mensen zich dat afvragen. Ciell need me? ping me! 9 jun 2021 21:09 (CEST)
Misschien ten overvloede: ook de mailadressen zijn niet veranderd. Elly (overleg) 9 jun 2021 21:54 (CEST)
Ik heb zelf trouwens momenteel een voorkeur voor de afkorting VRT, ik denk niet dat wij hier categorieën nodig hebben die verwijzen naar de software toch? Ciell need me? ping me! 9 jun 2021 23:10 (CEST)
Dat is natuurlijk bespreekbaar, we kunnen deze kans ook gebruiken om er iets heel anders van te maken. Kijk eens op Wikidata voor wat inspiratie, zo heeft de Duitstalige Wikipedia het zo opgelost. Tina (Ping? Graag!) 10 jun 2021 15:23 (CEST)
Ik vind VRT alleen wat ongemakkelijk, om dezelfde reden dat NOS of NPO niet zo lekker zou werken. -- Effeietsanders (overleg) 10 jun 2021 18:54 (CEST)
Ik heb dat destijds aangegeven op Meta, maar als de Engelstaligen wat willen dan heb je niets in te brengen ;) Tina (Ping? Graag!) 10 jun 2021 23:14 (CEST)
VRTS werkt prima verder. -- Effeietsanders (overleg) 10 jun 2021 23:36 (CEST)
We hebben wel invloed op de Nederlandstalige naam. Mbch331 (overleg) 11 jun 2021 08:17 (CEST)
Een paar ideetjes:
VT: Vrijwilligersteam is misschien een beetje te kort door de bocht, alsof andere Wikipedianen geen vrijwilligers zouden zijn.
VOT: Vrijwilligersondersteuningsteam benadrukt wel het ondersteunen, maar wekt misschien meer de indruk dat vrijwilligers hier kunnen aankloppen dan dat de medewerkers vrijwilligers zijn.
VO of VOT: Vrijwillig ondersteuningsteam benadrukt wel het ondersteunen, maar wekt misschien meer de indruk dat vrijwilligers hier kunnen aankloppen dan dat de medewerkers vrijwilligers zijn.
TOV: Team ondersteunende vrijwilligers
TOVVB: Team ondersteunende vrijwilligers voor berichten
VAT of VA: Vrijwillig antwoordteam
VBT of VB: Vrijwillig beantwoordingsteam
De Gallische collega's leggen het accent op het doneren van materiaal: Como doar materiais?
En de simpele variant in het Engels is 'Email Help Team.
Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 11 jun 2021 13:43 (CEST)
Ik weet niet of zo een overvloed aan keuzes echt behulpzaam is Ronnie... Lach Ciell need me? ping me! 12 jun 2021 18:24 (CEST)
Het hoeft niet perse een catchy afkorting te zijn natuurlijk. Volgens mij staat er in de mail als afzender "Contactpunt Nederlandstalige Wikipedia" ook een gedrocht van een naam natuurlijk, maar het zegt niets over vrijwilligers en de taak die we uitoefenen. Ik zie daar ook niet direct de noodzaak van in aangezien dit in onze disclaimer staat. Zelf zou ik dan de pagina's bijvoorbeeld hernoemen naar Wikipedia:Vrijwilligers contactpunt (al dan niet met een hoofdletter 'C') vervolgens kunnen we op de pagina wel weer uitleggen wat we doen enz. Is dat een idee? Tina (Ping? Graag!) 12 jun 2021 23:17 (CEST)
Of nog korter: Wikipedia:Contactpunt? Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 14 jun 2021 00:05 (CEST)
Ook prima! Tina (Ping? Graag!) 14 jun 2021 14:39 (CEST)
@Mbch331:,@Ellywa:,@Ciell:,@Effeietsanders:,@RonnieV:
Iemand bezwaar tegen Wikipedia:Contactpunt, Categorie:Wikipedia:Contactpunt en VRTS (laatste enkel voor de sjablonen)? Tina (Ping? Graag!) 15 jun 2021 11:17 (CEST)
Van mijn kant geen bezwaar. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 15 jun 2021 12:15 (CEST)
Nav de ping... bij contactpunt denkt een fysicus aan een elektrische verbinding. Contactpunt is denk ik een anglicisme... Dan ga ik ook varianten bedenken, bijv. simpelweg "Email helpdesk" (helemaal Engels en overgenomen van "en:Simple"). Het heeft niet zo een haast lijkt mij, we kunnen het ook voorleggen aan het taalcafé. Maar VJVEGJ als de meerderheid het zo wil. Groet, Elly (overleg) 15 jun 2021 12:22 (CEST)
Als je kijkt op wikt:contactpunt dan kan contactpunt wel kloppen, maar of het helemaal goed is weet ik niet. Contactpunt is wel kort, maar de vraag is dan waarvoor wij een contactpunt zijn. Mbch331 (overleg) 15 jun 2021 12:29 (CEST)
Ik vind contactpunt wel een prachtige naam. Beetje Belgisch, maar wel heel duidelijk wat we doen, en een andere naam dan de Helpdesk, wat weer verwarrend zou kunnen zijn. Wat mij betreft dus prima Tina. Ciell need me? ping me! 15 jun 2021 22:16 (CEST)
Komt wel mooi overeen met de naam waarmee we outbound mailen "Contactpunt Nederlandstalige Wikipedia", @Natuur12: @Daniuu: nog een mening? Tina (Ping? Graag!) 15 jun 2021 22:22 (CEST)
Eens Glimlach Daniuu 15 jun 2021 22:25 (CEST)
Ik vind het helemaal prima. Natuur12 (overleg) 15 jun 2021 22:29 (CEST)
Uitgevoerd Uitgevoerd Tina (Ping? Graag!) 16 jun 2021 21:27 (CEST)

migration of OTRS templates to generic ones[bron bewerken]

Dear community, dear VRT colleagues, per section above we have to move existing templates from "OTRS" to a generic name independent of the software in use. It is not least an advice from the WMF legal department to not only rename the templates but to replace the transclusions in the content namespaces (but not in historic discussions), and we started doing so on Commons and some larger wikis, see: meta:Special:CentralAuth/VRTS Migration Bot. To achive this also here, please advise how we should handle this, and which formal requirement exist on your wiki. As the operator of this bot I'm happy to help, but will need some assistance as I don't really understand your language. Any comment welcome. Thank you, --Krd (overleg) 12 jun 2021 17:05 (CEST)

We keep you posted Krd, thanks for your message :) schönes Wochenende, Tina (Ping? Graag!) 12 jun 2021 23:19 (CEST)
@Krd: There were only 300 changes needed, those are done by my bot now. Going through the Bot permission hassle for 300 edits is not worth it ;-) thanks for your offer anyway! Tina (Ping? Graag!) 16 jun 2021 21:26 (CEST)