Overleg:Creativiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Creativiteit bij dieren[bewerken]

Afbeelding Creativity crows nest made of clothes hangers.jpg suggereert dat creativiteit ook bij dieren voorkomt. Is er bij dieren sprake van 'creativiteit'? Of is dit terug te voeren op instinctmatig gedrag? Zijn er bronnen bekend waar dit bevestigd of ontkend wordt.

  • Encyclopaedia Britannica 2008 Ultimate Reference Suite 2008 ("Creativity") heeft het uitsluitend over personen, evenals Winkler Prins Encarta 2006. Ze maken beide onderscheid tussen vindingrijk (=het vinden van meerdere oplossingen voor een probleem) en intelligentie (=het vermogen de goede oplossing voor een probleem te vinden) enerzijds, en creativiteit (=het vermogen nieuwe regels te vinden voor het stellen en oplossen van problemen). Mijns inziens kunnen dieren wel intelligent en vindingrijk zijn, maar is creativiteit voor hen niet toepasselijk. Zeker wat die kraai betreft die een nest bouwt met het materiaal dat toevallig voorhanden is, het blijft in wezen nestbouw, en is dus terug te voeren op evolutionair (in de zin van Lamarck of in de zin van Darwin) gegroeid gedrag Beachcomber 9 jan 2010 22:16 (CET)

Commerciële creativiteit[bewerken]

Kan me hier moeilijk iets bij voorstellen. Daarom gevraagd om bronvermelding. Laurensvanlieshout (overleg) 16 apr 2012 20:56 (CEST)