Overleg:Deeltaxi

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door עדירל

Ik heb een opmerking toegevoegd over soortgelijke systemen in (enkele) andere landen. De reeds bestaande pagina Dolmuş zou in deze pagina geïntegreerd moeten worden.

In de Engeltalige Wikipedia staat een veel uitgbreidere opsomming van vergelijkbare systemen. Helaas ontbreekt me de tijd om die te vertalen. Als iemand anders daar wel kans toe ziet, dan graag!

--HHahn (overleg) 11 jul 2009 21:49 (CEST)Reageren

Tegen Tegen - Je zou in dit lemma een verwijzing kunnen plaatsen naar het Dolmuş-lemma binnen het "andere landen"-gedeelte, maar beide systemen zijn amper te vergelijken. Een Dolmuş rijdt een vaste route zoals een lijnbus, dus zou dan nog eerder in dat lemma moeten worden ingevoegd. Het is absoluut niet te vergelijken met een deeltaxi. Overigens was het samenvoeg-voorstel niet op de lijst geplaatst, zoals vereist; ik zal dit zo wel even doen (ondanks mijn felle bezwaar). Erik'80 · 12 jul 2009 21:06 (CEST)Reageren
Voor Voor – Ik had hierboven al mijn mening gegeven, maar mijn argumenten had ik er niet bij staan. Daarom hier alsnog:
Uiteraard zijn niet al die systemen in alle landen geheel identiek. Er zullen altijd verschillen zijn. Maar Deeltaxi is in Nederland een bekend begrip, terwijl het woord Dolmuş veel minder bekend is. De meeste Nederlandstaligen zullen dus eerder onder Deeltaxi dan onder Dolmuş zoeken.
De keuze van lemma's moet bepaald worden door de behoefte van de gebruikers, niet door de kennis van de bewerkers. Die laatsten zullen er i.h.a. meer van weten, want anders bewerken ze zo'n lemma niet.
Ik blijf er dus bij dat in elk geval onder Deeltaxi – en wat mij betreft óók onder Lijnbus – een (al dan niet korte) korte beschrijving van Dolmuş moeten staan, met de belangrijkste overeenkomsten en verschillen. Ook de in Nederland bekende Treintaxi is een speciaal soort deeltaxi (geen vaste route, maar wel een vaste ritprijs en een vast vertrek- of eindpunt, nl. een NS-station). Ook die zou er dus bij genoemd moeten worden. Het artikel Share taxi in de Engelstalige Wikipedia is een goed voorbeeld van het combineren van dergelijke begrippen in één artikel.
We moeten ons ervoor hoeden een soort "wedstrijd" te spelen welke Wikipedia het snelste groeit in termen van aantal artikelen. Wikipedia is niet een etalage voor het spuien van onze kennis, maar een dienst aan de medemens om overzichtelijk informatie te vinden. Het is in het belang van de lezer die er nog (te) weinig van af weet en zich wil oriënteren, om dergelijke verwante begrippen juist duidelijk bijeen te zetten, mèt een korte beschrijving van zowel de overeenkomsten als de verschillen.
Het argument is niet het aantal artikelen, maar dat het een niet te vergelijken begrip is. Een verwijzing binnen het lemma Deeltaxi is prima, maar opnemen zeker niet. Dat zou zoiets zijn als Mickey Mouse in het Donald-Duck-artikel opnemen. Erik'80 · 13 jul 2009 20:35 (CEST)Reageren
Zoals het er nu staat, lijken ze op het eerste oog nauw verwant te zijn. Volgens mij komen de verschillen juist beter tot uiting als je ze bij elkaar in hetzelfde artikel plaatst. Kijk maar eens naar het Engelse Share taxi! --HHahn (overleg) 4 aug 2009 10:43 (CEST)Reageren

I note that the interwiki of this page and of Dolmuş is the same and is confusing. I suggest that if you decide to have two separate articles, that you have one connected to the interwiki and the other stand alone without connection to other languages. I can be reached in Hebrew Wikipedia. עדירל 8 jun 2010 09:25 (CEST)Reageren