Overleg:Dick van Mourik

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 maanden geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Probleem met het archiveren van links in het artikel

Oorlogstijd[brontekst bewerken]

Tijdens de oorlog wil hij naar Engeland gaan. In de zomer van 1943 ronselt Amsterdamsche Ballast Maatschappij (nu Ballast Nedam) arbeiders voor een project in Waldshut, Zuid-Duitsland. Dick van Mourik meldt zich aan, want hij ziet dit als eerste stap om richting Engeland te gaan. In augustus 1943 wordt hij daar tewerkgesteld in een kamp dat onder Duits toezicht door Ballast wordt geleid. Er moet een elektrische waterkrachtcentrale worden gebouwd. Aan de overkant van de Rijn zien ze Zwitserland liggen. Al snel worden vluchtplannen gesmeed door een 20-tal jongens, waartoe ook Rex Bomans (broer van Godfried), de vertegenwoordiger van Ballast, behoort. Om bij de waterkant palen voor een damwand in de grond kunnen slaan, wordt een stevig vlot gebouwd. Als ze daarmee klaar zijn, willen de Duitsers dat het vlot verwijderd wordt. De avond voordat dit gebeurt nemen de twintig mannen hun laatste kans waar. Ze stappen op het vlot en peddelen met beddenplanken de 300 meter brede Rijn over naar Zwitserland. Later gaat Van Mourik via Parijs en Le Havre naar Engeland. Na verhoor op de Patriotic School wordt hij naar Indië gestuurd. Op Celebes haal hij zijn HBS eindexamen. Bron: Digitaal monument in Museum Engelandvaarders.
Pvt pauline (overleg) 29 mei 2019 07:58 (CEST)Reageren

Probleem met het archiveren van links in het artikel[brontekst bewerken]

Hallo. Tijdens het archiefproces heeft het archief fouten gevonden voor een of meer sites die ik voor archivering heb ingediend. Hieronder heb ik de links opgenomen die een fout blijkt te bezitten met het volgende foutbericht.

Dit is de enige melding met betrekking tot deze links, en er wordt geen verdere poging genomen om de links te archiveren.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 12 feb 2024 23:21 (CET)Reageren