Overleg:Dieselolie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Je kan toch iets ondervangen fuss? Daarbij: Als er geen APK in België is, hoef je het toch niet te verwijderen? Heb je in België ook onderscheid in Diesel? Buttonfreak

Er is wel degelijk een APK in België, al wordt dit nooit onder deze naam vermeld: we spreken van autokeuring, wat volgens het artikel APK hetzelfde is. Wat er juist gecontroleerd wordt vind je op deze link (GOCA). Voor mijn wijzigingen aan het artikel was het alsof alle APK's een brandstofcontrole doen, maar dit is helemaal niet het geval, daarom liet ik deze zin weg.
Over ondervangen: ik had nog nooit van dat woord gehoord, dus heb ik het veranderd naar een even correct woord dat men wel frequent gebruikt (zowel in Nederland als in België). Fuss 10 feb 2006 17:11 (CET)
Ik snap wat je bedoelt Fuss, maar ik denk dat je wellicht had moeten zeggen dat e.e.a. geldt in Nederland.
Misschien was ik even te snel met verwijderen, sorry daarvoor; de bewuste zin is blijkbaar teruggeplaatst (en aangepast voor Nederland). Fuss 12 feb 2006 11:33 (CET)

brandstofcontrole in NL[bewerken]

De brandstofcontrole (rode diesel) wordt in Nederland uitgevoerd door de Douane (accijnzen), en niet door de politie.

klopt, maar ik meen dat de boeteafhandeling wel door politie (justitie) wordt afgehandeld Buttonfreak 17 jul 2006 15:24 (CEST)


Schrijfwijze[bewerken]

Schrijf je trouwens diesel met hoofdletter of zonder hoofdletter, in dit stuk wordt er niet concecuent Diesel cq diesel geschreven.

Het is wel vernoemd naar een persoon ...

Het is zonder hoofdletter, zie http://www.nederlandsewoorden.nl/nw.pl?hoe=begin&woord=diesel&woordenlijst=spelling - André Engels 22 jun 2007 20:10 (CEST)

Diesel of dieselolie[bewerken]

Volgens mij heet dat spul niet 'diesel' maar 'dieselolie', dus is de titel van het artikel niet goed. In de volksmond wordt natuurlijk wel vaak 'diesel' gezegd, maar dat lijkt me net zo fout als 'motor' wanneer je 'motorfiets' bedoelt. Handige Harrie 28 aug 2007 10:14 (CEST)

Het artikel zelf zegt: Gasolie(=diesel volgens inleiding) is onder te verdelen in laag- en hoogzwavelig. Dieselolie is de handelsnaam voor laagzwavelige gasolie. De termen laag en hoog verwijzen naar het aantal ppm zwavel. Dus dieselolie is een soort diesel. Dan zou dit artikel toch wel diesel moeten heten? Tûkkã 16 dec 2007 17:22 (CET)

Energie[bewerken]

is het energie niveau van Diesel niet 11.4 kWh ipv 11.4 kW? Watt is namelijk Joule per seconde en er is geen tijd vastgesteld.

Inderdaad, en er waren nog meer slordigheden. Handige Harrie 10 jan 2008 16:45 (CET)

dieselmotor zuiniger?[bewerken]

Bij de controle van anonieme wijzigingen kwam ik vandaag het volgende tegen. Gebruiker 87.66.206.64 plaatste vandaag dit stuk in de tekst:

"bovenstaand is maar voor een deel correct, de uitleg ivm verschil in dichtheid is juist. maar een dieselmotor is ook zuiniger doordat een dieselmotor minder warmteverliezen heeft dmv lagere temperatuur bij verbranding van de gassen. de temperatuur van de uitlaatgassen zijn veel hoger, deze energie moet ook ergens vandaan komen. dus zoals hierboven vermeld moet je bij het verbruik in liter van een dieselmotor 15% bijtellen om correct te kunnen vergelijken met een benzinemotor aangezien de massa(gewicht) van de brandstof van belang is, maar het verschil in verbruik tussen de twee is meer dan 15% uitgedrukt in liters."

Omdat dit stuk niet aan de conventies voldoet (er ontstaat zo tegenstelling in het artikel) en ik er teweinig vanaf weet, verplaats ik het even hierheen. Wie weet er voldoende vanaf om de informatie uit dit stuk op juistheid te controleren en dan op een goede manier in de tekst te verwerken? Ik heb ook een bericht achtergelaten op het overleg van de plaatser. Groet, Forrestjunky 13 jan 2008 03:36 (CET)

Graag niet onveranderd terugplaatsen maar aanpassen en integreren in de tekst. Dank! Forrestjunky 17 jan 2008 00:25 (CET)

Kerosine is ook Diesel ??[bewerken]

Vaak wordt opgemerkt dat kerosine ook een soort diesel is. In het wiki stuk over kerosine wordt zelfs vermeld dat de Landmacht erover zit te denken over te schakelen op kerosine, mede om uitstoot redenen. Is kerosine gelijk aan diesel (lijkt mij niet) maar kan het wel als alternatief voor diesel gelden net zoals PPO (puur plantaardige olie?)/ Dan misschien wel het vermelden waard.

"verboden voor gebruik wegverkeer"[bewerken]

Rode diesel tankstation.jpg

wat is het verhaal rond deze foto?--Vera (talk) 5 okt 2012 13:39 (CEST)

  • Is volgens mij rode diesel en dus alleen voor landbouwvoertuigen. Maurits '90 (overleg) 25 okt 2012 15:53 (CEST)

Benzine, dieselolie en kerosine worden verschillend behandeld[bewerken]

De pagina's over de motorbrandstoffen benzine, dieselolie en kerosine hebben totaal verschillende indelingen. Je zou zo zeggen dat die vrijwel gelijkluidend zouden kunnen (of moeten) zijn. Het zou een goede zaak zijn om alle drie pagina's op te bouwen met dezelfde hoofdstukindeling. Bijvoorbeeld: Naam met uitleg Toepassing Fabricage Energieinhoud (en dan liefst volgens één norm, zoals mJ/kg met omrekening naar mJ/l en kWh. Milieueffecten en accijnsopbouw Literatuur

Diesel in België[bewerken]

"Ruim 70% van de in 2005 in België verkochte wagens rijdt op diesel. In 2001 bedroeg dit aantal 63%. Dit is onder meer te verklaren doordat diesel in België per liter tot 30 cent goedkoper is dan benzine." In Nederland is diesel 30-32 cent per liter goedkoper dan benzine. In België moet een ander prijsvoordeel zijn dat Nederlanders niet hebben. Het zal met de wegenbelasting te maken hebben, die in Nederland een stuk hoger is, waardoor diesel vooral interessant is voor de rijders die veel kilometers maken. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.214.57.163 (overleg · bijdragen) 29 okt 2016 om 06:16