Overleg:Digitale handtekening

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Henk.Wiersema in het onderwerp Verschillende Elektronische handtekeningen en spraakverwarring

Kan iemand die de Nederlandse terminologie kent dit even nakijken (ik ken alleen de Engelse terminologie). --Jos-uit-boston 26 jan 2006 14:41 (CET)Reageren

ziet er goed uit hoor. ik heb wat kleine dingetjes veranderd. -- Zanaq (?) 26 jan 2006 15:04 (CET)
[1] onweerlegbaarheid is misschien een betere vertaling van non-repudiation.

Verschillende Elektronische handtekeningen en spraakverwarring[brontekst bewerken]

Gevonden op e-factureren.info onder Elektronische handtekeningen en spraakverwarring wat toegevoegd zou kunnen worden.
Er zijn drie soorten elektronische handtekeningen (zie voor meer informatie de e-Authenticatie van Manager van ECP-EPN ). Er is veel spraakverwarring over het verschil tussen een geavanceerde elektronische handtekening en een gekwalificeerde geavanceerde elektronische handtekening: oorzaak van deze verwarring is mogelijk dat alleen de gekwalificeerde geavanceerde elektronische handtekening wordt met zoveel woorden in de wet genoemd en de “gewone” geavanceerde elektronische handtekening geen benaming heeft in de wet.

  • De elektronische handtekening: dat kan iedere vorm van ondertekening zijn, bijvoorbeeld een gescande handtekening en opgeslagen als een afbeelding. Deze handtekening biedt geen enkele zekerheid over authenticiteit en integriteit.
  • De geavanceerde elektronische handtekening wordt in Nederland door veel ondernemers, de rechter en de belastingdienst geaccepteerd om integriteit en authenticiteit aan te tonen. Deze handtekening is gemakkelijk aan te schaffen en zonder hoge kosten te gebruiken (zie volgende paragraaf). Er zijn daarbij grote verschillen tussen de manier waarop CA’s werken. Wanneer u bijvoorbeeld via Verisign een geavanceerde elektronische handtekening aanschaft, volstaat het aanmaken van een account en de verificatie van het e-mail adres.
  • De gekwalificeerde geavanceerde elektronische handtekening: waarborgt de integriteit van het document. Er is bij de uitgifte van het certificaat een extra inspanning gedaan om de ondertekenaar te identificeren. Hij moet zich legitimeren bij degene die het certificaat uitgeeft: de CA. Voordat hij de gekwalificeerde geavanceerde handtekening kan zetten moet hij zichzelf identificeren met een pas, USB-stick en/of wachtwoord. Het document kan daardoor alleen maar van een specifieke persoon afkomstig zijn. Sommige EU-landen, zoals Duitsland, eisen deze zwaardere vorm van beveiliging.

--Henk.Wiersema (overleg) 21 okt 2011 22:30 (CEST)Reageren